REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Guvernul lasă și Nuclearelectrica fără bani de investiții. Compania, obligată să distribuie 238 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare

Guvernul lasă și Nuclearelectrica fără bani de investiții. Compania, obligată să distribuie 238 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare

Replica API 10 noiembrie 2018 | 00:19 347

​Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare. După Romgaz, și Nuclearelectrica anunță că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend. Nevoia de bani la buget pune, însă, în pericol investițiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață.

Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.

Acționarii companiei Nuclearelectrica sunt convocați pentru data de 10 decembrie pentru a aproba distribuirea dividendelor suplimentare, solicitarea fiind făcută de acționarul majoritar, Ministerul Energiei. Acestea se adaugă dividendelor de circa 300 de milioane de lei reprezentând 90% din profitul pe 2017.

Toate acestea sunt în dauna investițiilor. În 2017, Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții raportate la programul pe anul trecut. Reprezentanții societății precizau în primăvară că "pe termen mediu și lung este necesar că SNN să își conserve sursele de finanțare în vederea implementării unor proiecte semnificative de investiții". Printre proiectele majore, Nuclearelectrica prezintă retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, având o valoare estimată între 1,2-1,5 miliarde euro. În cazul Unității 1 a cărei durată de viață se apropie de final, retehnologizarea trebuie finalizată până în 2025-2026, însă procesul în sine trebuie început cu 10 ani înainte. De exemplu, studiile tehnice ar trebui finalizate în 2018. Doar pentru retehnologizarea Unității 1 sunt prevazute în 2018 și 2019 investiții de 99,4 milioane lei.

Mai este investiția în instalația de detritiere având o valoare estimată de 170 - 180 mil. euro, decizia finală de investiție urmând să fie supusă aprobării Adunării Generale a Acționarilor în viitorul apropiat. Aceasta este necesară pentru reducerea emisiilor de tritiu in mediu.

Zilele trecute și Romgaz a anunțat că, la solicitarea Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, ceea ce înseamnă 501 milioane lei în total. Această sumă se adaugă dividendelor de 1,9 miliarde de lei distribuite deja din profitul pe 2017 și din profitul reportat.

Companiile sunt stoarse de rezerve în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, societatea este obligată să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.

Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
guvernul w danila prepeleac lasa pe orcine fara bani,aproape jumate din venit ti-l ia pe fluturas,din restul esti liber sa platesti tevea,acizele la tigari,benzina,sucuri,taxele locale inclusiv cele pentru parcare care sunt mai mari decat cele pentru casa si masina a da si taxa de prost datorata popartarilor lui spagoveanu,tiganul muist lingurar care l-a facut pe pidosnicul daniel ,asa a ajuns arhimandrit si apoi episcop
3
0
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt ii prostiti cu latrina 3 si Romania tv pentru nici doi bani, in timp ce pensile speciale ruineaza tara si ne distrug pe toti! Ingroapa Romania toata.
4
0
Foarte bine ! Cheta ! Pentru pensii si salarii mai ales cele din M.A.I Industria duduie si avem cel mIai mare PIB din UE
3
0
In tara asta ne mai ocupam si de altceva in afara de infractori, Legi speciale pentru adormitii poporului din parlamentul rusinii, justitie la televizor, etc. Ceva care sa aduca bunastare Romaniei si romanilor de rand facem si noi? Incercam sa ne aducem din strainataturi romanii inapoi acasa? Sau tot la legi hotesti facute de HOTI pentru alti HOTI ne sta mintea!
6
0
Ofticosilor, PSD se p--a pe voi cu bolta...
0
7
actuala guvernare nu are cum sa fie opriota, caracatitra este atat de extinsa, singura solutie este decesul acestora, firesc bineinteles, cum mor atati bebelusi din cauza lor, poate dzeu isi intoarce fata si fata de cei saraciti de acesti nenorociti
6
1
ALDE este impotriva sistemului energetic. Are ministrii care intentionat nu fac nimic. La fel se intampla cu cetul din constanta unde ministerul nu investeste nimic creind scandaluri cu pesedistii din primarie si RADET , pesedisti care tot distrugatori sunt. Actuala guvernare trebuie oprita pana nu e prea tarziu.
9
1
securisti pupaci in frunte cu ala mustacios de la resurse umane
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367