REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Guvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

Guvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

Replica API 20 mai 2019 | 01:35 420

Pe data de 3 aprilie 2019, judecătoarea Francisca Vasile de la ÎCCJ a contestaţia formulată de Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar luate de procurorul Adina Florea, de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul extrădării lui Nicolae Popa din Indonezia. Magistratul de la Curtea Supremă a făcut însă mai mult de atât: s-a pronunţat pe fondul cauzei, pe toate acuzaţiile şi dovezile din dosar, iar părţi semnificative din dosarul întocmit de SIIJ şi din declaraţiile martorilor apar acum în motivarea deciziei de pe 3 aprilie.

Din motivarea deciziei ÎCCJ se poate afla că procedura aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, cu o aeronavă privată, în aprilie 2011, s-a făcut în baza unei note de fundamentare întocmite ca urmare a unei analize la care au participat Kovesi, în calitate de procuror general, alături de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi SRI. Potrivit procurorului Adina Florea, Kovesi ar fi avut rolul decisiv în hotărârea căii de urmat, deşi nici ea, ca reprezentant al Ministerului Public, nici Ministerul Afacerilor Interne nu aveau atribuţii legale în domeniul extrădării unor persoane.

Lipsa de competenţă a procurorului general în acest domeniu este recunoscut şi de judecătorul de la ÎCCJ, în motivarea deciziei sale. Mai mult, judecătorul atestă ca un lucru real faptul că plata pentru serviciile de transport aerian s-a făcut parţial din conturile MAI, parţial prin firma Conti, la intervenţia lui Sebastian Ghiţă, deşi judecătorul afirmă că nu există dovezi concrete că Ghiţă ar fi acţionat la ordinul lui Kovesi.

După 8 ani, Ministerul Afacerilor Interne se consideră prejudiciat prin operaţiunea coordonată de Kovesi în 2011 şi s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva fostei şefe a DNA. "Prin adresa nr. 134119 din data de 04.03.2019 a Ministerului Afacerilor Interne s-a comunicat prejudicierea instituţiei ca urmare a achiziţionării serviciului de transport aerian cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006, cu suma de 234.207,30 de lei, sumă cu care Ministerul Afacerilor Interne s-a constituit parte civilă în procesul penal", se arată în motivarea obţinută de STIRIPESURSE.RO.

Fosta şefă DNA este, în prezent, procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruţa Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI.

În această cauză, fostul procuror-şef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

Vezi document: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti ii vedem, toti ii stim ca-s HOTI si putrezi de bogati din furaciuni, si, nu pot sa-nteleg! Cum de mai sunt printre noi, amarastenii, unii care sa le tina partea HOTILOR gen Mazare sau DRACnea!. Noi care n-am furat, nu suntem HOTI, si suntem multi, multi corecti si cinstiti, noi trebe sa cerem pedepse mari si aspre care sa-i descurajeze pe toti HOTII astia care ne rad in nas! Ne fura, merg putin la puscarie ca sa le legalizeze HOTIA si iar calare pe tara si pe noi! PE 26 MAI votam impotriva HOTIEI si a HOTILOR!
1
0
Vrea pesedeul muist sa-i dea banii inapoi hotului ghita !!! Muie dragnea infractorul, muie pesede !!!
5
1
pe cacati astea doi de ce nu iiarestati o data 2 tortionari
1
5
Recuperati de la HOTI ca voiculescu, ghita, nicusor constantinescu si altii de teapa lor, care-au nenorocit tara si milioane de romani! LCK daca a luat bani de la ghita, a fost fata desteapta ca a adus un HOT ca popa in tara pe banii altui HOT, ghita. Brava ei ca nu a cheltuit banii tarii si pe-ai hotilor.
6
3
O sa recupereze doamna,multa muie
6
1
Dna. Dan, de la Mazare, Constantinescu cand recuperati????
9
2
recuperati banii de la mazare, martin, strutzu, porcu, fekalienii... zeci de milioane de euro si dupa aia priviti-va in oglinda cum aratati cu trunchiul de sequoia in ochi
10
2
Votez dreptate pana la capat!
8
12

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102