rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Discriminare

Guvernul, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe își bat joc de bolnavii din România: alocația de hrană e mai mică decât cea a unui câine comunitar!

Guvernul, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe își bat joc de bolnavii din România. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns al ministrului Sănătății, Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu, din 11 decembrie 2015. Efortul pe care statul român îl face pentru a veni în sprijinul recuperării bolnavilor internaţi în spitalele publice este de aproximativ 7 lei pe zi, bani necesari pentru a acoperi trei mese, în timp ce norma de hrană pentru un maidanez este de 10 lei. Alocaţia de hrană pentru pacienţii internaţi în spitalele de stat din România a rămas neschimbată din 2008. SC Arimex Comexim 2000, firma care asigură masa pacienţilor internați în spitalele constănțene, a trimis nenumărate memorii în atenția Ministerului Sănătății pentru majorarea alocației de hrană, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent.

”Au fost 11 miniștri care s-au perindat pe la Ministerul Sănătății și la fiecare le-am trimis adrese și ne-au răspuns evaziv. Am primit răspuns la adresa noastră de la actualul ministru al Sănătății și am rămas fără cuvinte. Nu se poate așa ceva. Este inadmisibil. Cui să strig? Ei se fac că plouă. Le-am sesizat că legea actuală este discriminatorie. În 2008 s-au emis două ordonanțe de Guvern pentru cei internați în spitale și pentru cei instituționalizați. Numai că, în 2014, Guvernul a modificat hotărârea pentru cei instituționalizați. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, alocația de hrană a crescut pentru această categorie, nu și pentru bolnavi. Este o discriminare. Am semnalat că se face o mare nedreptate și că Guvernul nu este corect. De ce numai în cazul unei hotărâri de Guvern s-a modificat prețul? Amândouă vizează același lucru și nu ne mai legăm de faptul că un câine comunitar mănâncă mai bine decât un bolnav. Vorbim de hrană, nu de alte cheltuieli. Un deținut are 3.000 de calorii, iar un bolnav 1.500-2.000. Este o anomalie. Nici unul din cei 11 miniștri nu au reacționat. Refuz să cred că bolnavii sunt atât de horopsiți încât să aibă parte de asemenea tratament. Răspunsul lor este neprofesionist. Ne explică în adresă că alocația de hrană a fost stabilită printr-o hotărâre de Guvern din 2008 de parcă noi nu am știi lucrul acesta. Mai spun că s-au făcut demersuri în 2011 să se modifice, dar Ministerul de Finanțe a spus: ”Nu!” Adică Ministerul Sănătății aruncă pisica în curtea Ministerului de Finanțe. Câți miniștri ați văzut să fie in ternați în spitalele din Constanța? Ei se tratează în Austria, Viena, Franța. Au trebui să se interneze aici, dar ei beneficiază de alt tratament”, a declarat, pentru "Replica", Petre Preda, deținătorul SC Arimex Comexim 2000, firma de catering care asigură hrană bolnavilor.

Redăm mai jos adresa integrală trimisă de Petre Preda ministrului Sănătății în data de 18 noiembrie 2015:

”CĂTRE,

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

d-lui Ministru Patriciu Achimaş-Cadariu

Domnule Ministru,

Mă numesc Petre Preda și cu îngăduința dumneavoastră, vă supun atenției, următoarele:

Societatea pe care o administrez, prestează servicii de preparare și livrare hrană iar printre beneficiarii nostri sunt și unități sanitare publice.

Referitor la alocația de hrană a pacienților internați:

Hotărârea Guvernului nr. 1916/2006 și Hotărârea Guvernului 429/2008, au stabilit nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice și creșe. De atunci și până în prezent, adică de mai bine de șapte ani, această alocație a rămas neschimbată. Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun care are o alocație de 6,42 lei/zi fără TVA, din care, numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; de diferență, adică de 5,42 lei, trebuie să primească mic dejun, supliment, prânz și cină.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor aflate în centrele de asistență socială:

Tot în anul 2008, Guvernul a emis Hotărârea Guvernului nr. 421/2008 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008, care a stabilit nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile publice de asistență socială ca fiind de 10,30 lei cu TVA.

Începând cu data de 01 ianuarie 2015, adică după șapte ani, această hotărâre a fost abrogată, Guvernul României, probabil după o analiză obiectivă, a facut un gest reparator și a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor vârstnice, hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 21 octombrie 2014.

Conform acestei hotărâri, începând cu data de 01 ianuarie 2015, nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităși și persoanelor vârstnice, a crescut de la 10,30 lei cu TVA (nivel stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2008) la 16,50 lei cu TVA, adică a crescut cu peste 60%.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor aflate în căminele de bătrâni:

Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11,00 lei cu TVA, la 16,60 lei cu TVA, a crescut și nivelul alocației de hrană a persoanelor internate în caminele pentru persoane vârstnice.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale:

Prin aceași hotărâre, tot din acest an, cu 50%, a crescut și nivelul alocației din cantinele sociale de la 6,00 lei cu TVA, la 12,00 lei cu TVA.

Referitor la alocația de hrană a militarilor şi poliţiştilor

La fel și norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%, conform unui comunicat al MAI. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor private de libertate aflate în arest :

Alocația de hrană pentru persoanele aflate în arest conform Normei 16 este de 17,24 lei cu TVA, conform Normei17 este de 17,74 lei cu TVA, dar aceștia beneficiază și de un supliment de hrană -Norma 12C1 în valoare de 10,73 lei cu TVA, care se acordă în sărbătorile legale.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor private de libertate aflate în penitenciare:

Conform unui studiu făcut de Reţeaua Balcanică de Investigaţii Media, împreună cu APADOR - CH, media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns în anul 2014 la 32,109 lei, prin completare pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor are în folosință terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obțin produse vegetale și animale gestionând efective importante de suine, bovine și ovine iar producția obținută este destinată integral consumului intern. Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării propri, să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor.

Referitor la suma alocată din bani publici pentru hrana zilnică unui câine comunitar:

Un raport al GRADO-Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, prezentat anul trecut, a aratat că suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost și este și acum zece lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România.

Astfel, cel puțin comparativ cu datele existente, remarcând aceste diferențe putem spune că "în România un câine sau un deținut mănâncă mai scump decât un bolnav internat în spital".

Presupunem că Guvernul României a procedat la majorarea alocației de hrană a persoanelor aflate în centre instituționalizate, a persoanelor din căminele de vârstnici, a celor care servesc masa în cantine sociale, a polițiștilor, a militarilor, numai și numai după o analiză amănunțită și fundamentată pe argumente solide. Este clar că acest fapt s-a datorat creșterii prețurilor la alimente, la combustibil, la utilități, creșterea salariilor minime, etc.

Ne punem întrebarea: De ce Guvernul Romaniei nu a majorat și alocația de hrană a bolavilor internați în spitale? Dacă ambele Hotărâri de Guvern, H.G nr. 421/2008 și H.G nr. 429/2008, au fost emise în același an 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocațiilor de hrană, de ce numai o hotărâre din cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat și alocația de hrană a pacienților? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilități, combustibili și cu forță de muncă mai ieftine?

În acest caz, legislația este discriminatorie. În plus este incorect ca statul să aloce o alocație de hrană mai mare unui deținut decât unui bolnav, este inuman să cheltuie lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient.

După cum bine cunoașteți, alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical și împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat, constituie factori determinanți în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistenul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide) cât și diversificarea meniurilor.

Conform tratatelor de dietetică, pacienților trebuie să li se asigure zilnic, în funcție de boală, între 2.000-3.500 de calorii.

Condițiile actuale impun ajustarea alocației de hrană, alocație care trebuia actualizată anual dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008. Ajustarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decență, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical, iar grija pentru pacienți, semeni ai noștri, aflați în suferință, ar trebui tratată cu prioritate. Din anul 2008, de când a fost ultima dată actualizată alocația de hrană și până în prezent, la conducerea ministerului s-au schimbat 11 miniștrii: domnii Eugen Nicolăescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu.

Din nefericire, în toată această perioadă nici unul nu a făcut nimic în acest sens.

Anul trecut a fost iniţiat un proiect de lege care propunea majorarea cu cel puţin 30% a sumelor alocate hranei pacienţilor internaţi în spitale, specificându-se în argumentaţia respectivului act normativ că, de la apariţia Hotărârii de Guvern din 2008 și până în 2015, inflaţia a atins valori foarte mari. De asemenea, Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în susținerea promulgării actului normativ, a prezentat calculele justificate ale aspectelor care impuneau ajustarea alocației de hrană.

Proiectul de lege, deşi a fost adoptat de către Senat, nu știm pe ce considerente, surprizător și incorect, a primit aviz negativ din partea fostului Guvern.

Speram că în înțelepciunea dumneavoastră, împreună cu reprezentanţii Executivului, specialiști fiind, să analizați cu obiectivitate cele semnalate și cu profesionalismul și experiența ce vă caracterizează să găsiți soluții reparatorii pentru a îndrepta cât mai urgent această situație.

Vă mulțumesc!

Cu aleasă considerație,

Rugător pentru sănătatea și succesul dumneavoastră,

Preda Petre”.

Alexandra VASILE

miercuri, 23 decembrie 2015121
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
O familie întreagă din Giurgiu, răpusă de COVID! Tată, mamă și fiu, morți în aceeași zi - Ce spun medicii
Comentarii
mai mult...Politică
15 oct 00:00PoliticăCîţu: Am semnat un proiect de lege privind testarea pe bani proprii a angajaţilor din sănătate nevaccinaţi

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că a semnat un proiect de lege care va fi depus joi la Parlament şi care...262

15 oct 00:00PoliticăCîţu: Soluţia viabilă este refacerea coaliţiei în jurul PNL221
15 oct 00:00PoliticăCîţu: România a pierdut 4,7 milioane de euro fonduri europene pentru teste COVID237
15 oct 00:00PoliticăCiolacu: Desemnarea lui Cioloş, în batjocură. Soluția - Guvern de specialişti apolitici până la anticipate

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că Dacian Cioloş a fost desemnat "în batjocură" candidat pentru...212

15 oct 00:00PoliticăCîţu: Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate; decide guvernatorul BNR când să îl facă212
15 oct 00:00PoliticăPSD: Cioloş să nu îndrăznească să vină în Parlament cu Voiculescu pe lista sa guvernamentală228
15 oct 00:00PoliticăVizita oficială a preşedintelui Iohannis în Letonia a fost amânată

Vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Letonia, care ar fi trebuit să aibă loc vineri şi...245

15 oct 00:00PoliticăPMP cere convocarea CSAT pentru criza sanitară194
15 oct 00:00PoliticăAEP: Aproape 100 de partide riscă să fie radiate237
15 oct 23:59PoliticăLider SANITAS, către Cîțu: Se pot descurca spitalele fără 50.000 de cadre medicale nevaccinate?

Președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, spune că testarea din propriul buzunar a medicilor care refuză...654

15 oct 23:59PoliticăFlorin Cîțu lansează BOMBA: Certificat verde pentru a putea intra în magazine2180
15 oct 00:00PoliticăNelu Tătaru anunță valul cinci al pandemiei1345
Vremea
13.3°13.3° - 15.1° vineri, 15 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 6.38 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4938133327239
5/403734729818
joker25354540819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 oct 00:00SportEmma Răducanu, forfait pentru turneul de la Moscova - Ce urmează pentru campioana de la US Open

Jucătoarea britanică Emma Răducanu, locul 22 WTA, a anunțat că nu va putea participa la Kremlin Cup, turneu care va...322

15 oct 00:00SportLiga 2: Csikszereda Miercurea Ciuc vs Poli Iași 3-1

Csikszereda Miercurea Ciuc s-a impus, joi, pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața echipei Poli Iaşi, în primul...180

15 oct 00:00SportFIBA EuroCup: Sepsi Sfântu Gheorghe, înfrângere în primul meci (64-86 vs BC Prometey)

Sepsi Sfântu Gheorghe, ​campioana României la baschet feminin, a pierdut joi, în deplasare, în fața formaţiei BC...167

15 oct 23:53SportLiga Campionilor: Dinamo București, înfrângere onorabilă pe terenul campioanei Europei (32-36 vs FC Barcelona)

Dinamo Bucureşti nu s-a făcut de râs în fața campioanei en-titre a Europei. Campioana României la handbal masculin...199

Local
15 oct 11:24LocalSUMMITUL TINERILOR din ROMÂNIA va avea loc la malul mării

Summitul Tinerilor 6.0: Mozaic va avea loc în perioada 17-21 noiembrie 2021, în Constanța – Capitala Tineretului...521

15 oct 23:58LocalACCIDENT RUTIER pe DN2A între un AUTOTURISM și un AUTOCAMION

Cadrele medicale și militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină joi, 14 octombrie a.c., între...568

15 oct 23:58LocalMinor DISPĂRUT! Dacă l-ați VĂZUT, SUNAȚI la 112

895

15 oct 23:55LocalBărbat, AMENDAT pentru NERESPECTAREA CARANTINEI

Polițiști din cadrul Secției 6 Rurală Cernavodă au identificat, la data de 13 octombrie a.c., un bărbat, de 28 de...531

15 oct 14:22LocalO FIRMĂ NOUĂ și FĂRĂ ANGAJAȚI ridică un BLOC în KM 4-5

Un nou investitor a apărut pe piața imobiliară din municipiul Constanța! Florin Gabriel Pănculescu, administrator...1552

15 oct 23:55LocalAcțiuni pentru verificarea respectării normelor impuse de Legea 55/2020

La data de 13 octombrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche -...1229

15 oct 23:58LocalACCIDENT RUTIER în TULCEA

În cursul zilei de joi, polițiștii tulceni au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 22...550

15 oct 23:59LocalConsiliul Județean Constanța, convocat în şedinţă. Iată ordinea de zi

Consiliul Județean Constanța va fi convocat în ședință ordinară în data de 20 octombrie a.c., la ora 13.00,...800

15 oct 17:03LocalCRIMINALUL care și-a UCIS fosta SOȚIE cu FOCURI de ARMĂ va fi EXTRĂDAT în TURCIA

820

Politică
15 oct 00:00PoliticăVizita oficială a preşedintelui Iohannis în Letonia a fost amânată

Vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Letonia, care ar fi trebuit să aibă loc vineri şi...245

15 oct 00:00PoliticăPMP cere convocarea CSAT pentru criza sanitară

Partidul Mişcarea Populară îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de...194

15 oct 00:00PoliticăAEP: Aproape 100 de partide riscă să fie radiate

237

15 oct 23:59PoliticăLider SANITAS, către Cîțu: Se pot descurca spitalele fără 50.000 de cadre medicale nevaccinate?

Președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, spune că testarea din propriul buzunar a medicilor care refuză...654

15 oct 23:59PoliticăFlorin Cîțu lansează BOMBA: Certificat verde pentru a putea intra în magazine

Premierul interimar Florin Cîțu susține că este adeptul utilizării certificatului verde în toate activitățile,...2180

15 oct 00:00PoliticăNelu Tătaru anunță valul cinci al pandemiei

1345

Interviuri
11 sep 05:19InterviuriCONSTANTINESCU: Actuala administrație vrea să REAȘEZE MAMAIA în TOPUL stațiunilor turistice. VIDEO

Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice din Primăria Constanța a fost...4669

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul...8074

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

1800

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4182

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23...3910

10 sep 00:03InterviuriPREFECTUL COȘA: Se vor impune noi RESTRICȚII de CIRCULAȚIE, iar PROGRAMUL MALL-urilor va fi REDUS, dacă... VIDEO!

12366

Monden
15 oct 00:00MondenVin Diesel a revenit la forma fizică din ”Fast and Furious” și și-a arătat mușchii

Adio burtică! Vin Diesel, 54 de ani, pe numele lui real Mark Sinclair a revenit la forma fizică ce l-a consacrat în...248

15 oct 04:25MondenAdele anunţă că următorul ei album se va intitula '30' şi va fi lansat pe 19 noiembrie

Cântăreaţa britanică Adele a anunţat miercuri că cel de-al patrulea album de studio al ei se va intitula "30" şi...177

15 oct 00:00MondenOana Pellea are COVID 19: 'Sunt vaccinată cu ambele doze'

296

15 oct 00:00MondenVictor Rebengiuc, confesiuni zguduitoare. „Am început să mă gândesc la moarte“

La 88 de ani, Victor Rebengiuc este încă pe senă! Maestrul a acordat un interviu emoționant despre piesa „Regele...282

15 oct 00:00MondenIulian Vrabete de la Holograf, 9 zile în spital din cauza Covid

Iulian Vrabete, chitaristul și compozitorul trupei Holograf, a ajuns pe patul de spital, după ce s-a infectat cu...303

15 oct 04:30MondenVictoria Beckham, taxată de fani pentru faptul că a exagerat cu intervenţiile

Victoria Beckham a vrut să fie o apariţie glamouroasă în emisiunea Good Morning America de ieri, acolo unde şi-a...395

15 oct 00:00MondenDemi Lovato solicită să nu mai folosim termenul 'aliens' că este ofensator pentru extratereștri

Cântăreața și actrița Demi Lovato spune că oamenii nu ar trebui să folosească termenul „aliens” atunci când...237

15 oct 00:00MondenPrimele imagini din partea a doua a sezonului final din serialul spaniol 'La casa de papel' au fost lansate

Primele imagini din partea a doua a sezonului final din serialul spaniol „Fabrica de bani/ La casa de papel” au fost...197

15 oct 04:08Monden'Squid Game' stabileşte un record pentru debutul unui serial pe platforma Netflix

207

Mapamond
15 oct 00:00MapamondCoronavirus: Elveţia speră să crească rata relativ scăzută a vaccinării cu o serie de noi iniţiative

Elveţia speră să crească rata relativ scăzută a vaccinării împotriva coronavirusului cu o serie de noi...202

15 oct 00:00MapamondSupremaţia dreptului european: Premierul polonez merge în faţa eurodeputaţilor

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, urmează să ia cuvântul marţi în faţa eurodeputaţilor în legătură cu...177

15 oct 00:00MapamondVenezuela: ONU doreşte o 'anchetă independentă' asupra morţii unui prizonier politic

132

Sănătate
15 oct 01:46SănătateSCANDAL! Sute de bolnavi au primit un tratament experimental împotriva COVID, fără ca aceștia să știe

Centrul Prevent Senior a administrat un tratament experimental împotriva covid-19, în martie şi aprilie 2020, unui...699

15 oct 01:46SănătateGCS: 152.122 doze de vaccin anti-COVID - expirate și eliminate din circuitul de administrare

Un număr 152.122 de doze de vaccin anti-COVID, din care 137.352 Pfizer şi 14.770 Moderna, sunt expirate şi eliminate...356

15 oct 01:48SănătateOMS acuză că administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-Covid este „imorală”

984

15 oct 02:09SănătateVaccinul Moderna NU îndeplinește condițiile pentru utilizarea unui rapel

Specialişti ai Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au afirmat marţi că vaccinul...622

15 oct 02:07SănătateBanii pentru ATI COVID, blocați. Costache: ”M-a sunat profesorul Săndesc la limita lacrimilor”

Profesorul Victor Costache a făcut o declarație potrivit căreia Ministerul Sănătății blochează Programul...419

15 oct 02:09SănătateCine sunt "specialiștii" care se ocupă de combaterea dezastrului sanitar

346

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT