rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 31 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Discriminare

Guvernul, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe își bat joc de bolnavii din România: alocația de hrană e mai mică decât cea a unui câine comunitar!

Guvernul, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe își bat joc de bolnavii din România. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns al ministrului Sănătății, Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu, din 11 decembrie 2015. Efortul pe care statul român îl face pentru a veni în sprijinul recuperării bolnavilor internaţi în spitalele publice este de aproximativ 7 lei pe zi, bani necesari pentru a acoperi trei mese, în timp ce norma de hrană pentru un maidanez este de 10 lei. Alocaţia de hrană pentru pacienţii internaţi în spitalele de stat din România a rămas neschimbată din 2008. SC Arimex Comexim 2000, firma care asigură masa pacienţilor internați în spitalele constănțene, a trimis nenumărate memorii în atenția Ministerului Sănătății pentru majorarea alocației de hrană, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent.

”Au fost 11 miniștri care s-au perindat pe la Ministerul Sănătății și la fiecare le-am trimis adrese și ne-au răspuns evaziv. Am primit răspuns la adresa noastră de la actualul ministru al Sănătății și am rămas fără cuvinte. Nu se poate așa ceva. Este inadmisibil. Cui să strig? Ei se fac că plouă. Le-am sesizat că legea actuală este discriminatorie. În 2008 s-au emis două ordonanțe de Guvern pentru cei internați în spitale și pentru cei instituționalizați. Numai că, în 2014, Guvernul a modificat hotărârea pentru cei instituționalizați. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, alocația de hrană a crescut pentru această categorie, nu și pentru bolnavi. Este o discriminare. Am semnalat că se face o mare nedreptate și că Guvernul nu este corect. De ce numai în cazul unei hotărâri de Guvern s-a modificat prețul? Amândouă vizează același lucru și nu ne mai legăm de faptul că un câine comunitar mănâncă mai bine decât un bolnav. Vorbim de hrană, nu de alte cheltuieli. Un deținut are 3.000 de calorii, iar un bolnav 1.500-2.000. Este o anomalie. Nici unul din cei 11 miniștri nu au reacționat. Refuz să cred că bolnavii sunt atât de horopsiți încât să aibă parte de asemenea tratament. Răspunsul lor este neprofesionist. Ne explică în adresă că alocația de hrană a fost stabilită printr-o hotărâre de Guvern din 2008 de parcă noi nu am știi lucrul acesta. Mai spun că s-au făcut demersuri în 2011 să se modifice, dar Ministerul de Finanțe a spus: ”Nu!” Adică Ministerul Sănătății aruncă pisica în curtea Ministerului de Finanțe. Câți miniștri ați văzut să fie in ternați în spitalele din Constanța? Ei se tratează în Austria, Viena, Franța. Au trebui să se interneze aici, dar ei beneficiază de alt tratament”, a declarat, pentru "Replica", Petre Preda, deținătorul SC Arimex Comexim 2000, firma de catering care asigură hrană bolnavilor.

Redăm mai jos adresa integrală trimisă de Petre Preda ministrului Sănătății în data de 18 noiembrie 2015:

”CĂTRE,

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

d-lui Ministru Patriciu Achimaş-Cadariu

Domnule Ministru,

Mă numesc Petre Preda și cu îngăduința dumneavoastră, vă supun atenției, următoarele:

Societatea pe care o administrez, prestează servicii de preparare și livrare hrană iar printre beneficiarii nostri sunt și unități sanitare publice.

Referitor la alocația de hrană a pacienților internați:

Hotărârea Guvernului nr. 1916/2006 și Hotărârea Guvernului 429/2008, au stabilit nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice și creșe. De atunci și până în prezent, adică de mai bine de șapte ani, această alocație a rămas neschimbată. Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun care are o alocație de 6,42 lei/zi fără TVA, din care, numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; de diferență, adică de 5,42 lei, trebuie să primească mic dejun, supliment, prânz și cină.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor aflate în centrele de asistență socială:

Tot în anul 2008, Guvernul a emis Hotărârea Guvernului nr. 421/2008 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008, care a stabilit nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile publice de asistență socială ca fiind de 10,30 lei cu TVA.

Începând cu data de 01 ianuarie 2015, adică după șapte ani, această hotărâre a fost abrogată, Guvernul României, probabil după o analiză obiectivă, a facut un gest reparator și a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor vârstnice, hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 21 octombrie 2014.

Conform acestei hotărâri, începând cu data de 01 ianuarie 2015, nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităși și persoanelor vârstnice, a crescut de la 10,30 lei cu TVA (nivel stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2008) la 16,50 lei cu TVA, adică a crescut cu peste 60%.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor aflate în căminele de bătrâni:

Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11,00 lei cu TVA, la 16,60 lei cu TVA, a crescut și nivelul alocației de hrană a persoanelor internate în caminele pentru persoane vârstnice.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale:

Prin aceași hotărâre, tot din acest an, cu 50%, a crescut și nivelul alocației din cantinele sociale de la 6,00 lei cu TVA, la 12,00 lei cu TVA.

Referitor la alocația de hrană a militarilor şi poliţiştilor

La fel și norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%, conform unui comunicat al MAI. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor private de libertate aflate în arest :

Alocația de hrană pentru persoanele aflate în arest conform Normei 16 este de 17,24 lei cu TVA, conform Normei17 este de 17,74 lei cu TVA, dar aceștia beneficiază și de un supliment de hrană -Norma 12C1 în valoare de 10,73 lei cu TVA, care se acordă în sărbătorile legale.

Referitor la alocația de hrană a persoanelor private de libertate aflate în penitenciare:

Conform unui studiu făcut de Reţeaua Balcanică de Investigaţii Media, împreună cu APADOR - CH, media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns în anul 2014 la 32,109 lei, prin completare pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor are în folosință terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obțin produse vegetale și animale gestionând efective importante de suine, bovine și ovine iar producția obținută este destinată integral consumului intern. Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării propri, să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor.

Referitor la suma alocată din bani publici pentru hrana zilnică unui câine comunitar:

Un raport al GRADO-Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, prezentat anul trecut, a aratat că suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost și este și acum zece lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România.

Astfel, cel puțin comparativ cu datele existente, remarcând aceste diferențe putem spune că "în România un câine sau un deținut mănâncă mai scump decât un bolnav internat în spital".

Presupunem că Guvernul României a procedat la majorarea alocației de hrană a persoanelor aflate în centre instituționalizate, a persoanelor din căminele de vârstnici, a celor care servesc masa în cantine sociale, a polițiștilor, a militarilor, numai și numai după o analiză amănunțită și fundamentată pe argumente solide. Este clar că acest fapt s-a datorat creșterii prețurilor la alimente, la combustibil, la utilități, creșterea salariilor minime, etc.

Ne punem întrebarea: De ce Guvernul Romaniei nu a majorat și alocația de hrană a bolavilor internați în spitale? Dacă ambele Hotărâri de Guvern, H.G nr. 421/2008 și H.G nr. 429/2008, au fost emise în același an 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocațiilor de hrană, de ce numai o hotărâre din cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat și alocația de hrană a pacienților? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilități, combustibili și cu forță de muncă mai ieftine?

În acest caz, legislația este discriminatorie. În plus este incorect ca statul să aloce o alocație de hrană mai mare unui deținut decât unui bolnav, este inuman să cheltuie lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient.

După cum bine cunoașteți, alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical și împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat, constituie factori determinanți în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistenul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide) cât și diversificarea meniurilor.

Conform tratatelor de dietetică, pacienților trebuie să li se asigure zilnic, în funcție de boală, între 2.000-3.500 de calorii.

Condițiile actuale impun ajustarea alocației de hrană, alocație care trebuia actualizată anual dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008. Ajustarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decență, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical, iar grija pentru pacienți, semeni ai noștri, aflați în suferință, ar trebui tratată cu prioritate. Din anul 2008, de când a fost ultima dată actualizată alocația de hrană și până în prezent, la conducerea ministerului s-au schimbat 11 miniștrii: domnii Eugen Nicolăescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu.

Din nefericire, în toată această perioadă nici unul nu a făcut nimic în acest sens.

Anul trecut a fost iniţiat un proiect de lege care propunea majorarea cu cel puţin 30% a sumelor alocate hranei pacienţilor internaţi în spitale, specificându-se în argumentaţia respectivului act normativ că, de la apariţia Hotărârii de Guvern din 2008 și până în 2015, inflaţia a atins valori foarte mari. De asemenea, Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în susținerea promulgării actului normativ, a prezentat calculele justificate ale aspectelor care impuneau ajustarea alocației de hrană.

Proiectul de lege, deşi a fost adoptat de către Senat, nu știm pe ce considerente, surprizător și incorect, a primit aviz negativ din partea fostului Guvern.

Speram că în înțelepciunea dumneavoastră, împreună cu reprezentanţii Executivului, specialiști fiind, să analizați cu obiectivitate cele semnalate și cu profesionalismul și experiența ce vă caracterizează să găsiți soluții reparatorii pentru a îndrepta cât mai urgent această situație.

Vă mulțumesc!

Cu aleasă considerație,

Rugător pentru sănătatea și succesul dumneavoastră,

Preda Petre”.

Alexandra VASILE

miercuri, 23 decembrie 2015109
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Politică
30 iul 19:01PoliticăCîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este în procent de 95% deja negociat cu Comisia Europeană...227

31 iul 00:00PoliticăStănescu, PSD: Această guvernare care funcţionează sub semnul şobolanului într-o capitală a UE - o ruşine80
31 iul 00:00PoliticăCioloş, despre desfiinţarea SIIJ: Sper ca până la toamnă să găsim formula72
31 iul 00:00PoliticăBarna: Subiectul referitor la directorul CFR Călători este închis. E nevoie de un management al situaţiilor de criză

Vicepremierul Dan Barna a declarat vineri că subiectul referitor la directorul de la CFR Călători este închis,...70

31 iul 00:00PoliticăHunor: Guvernul s-a angajat să asigure şi să caute resurse financiare pentru toate proiectele de dezvoltare71
31 iul 00:00PoliticăCătălina Galer, numită consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale80
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...136

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”336
31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!505
31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...306

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații171
31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie230
Vremea
22.6°22.6° - 27.1° sâmbătă, 31 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 3.06 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
31 iul 00:00SportFotbal: SUA şi Mexic, în finala Gold Cup

Echipele de fotbal ale Statelor Unite şi Mexicului se vor înfrunta în finala Gold Cup, campionatul ţărilor din zona...73

31 iul 00:00SportJO 2020 - Canotaj: România, locul 6 în finala probei de opt plus unu feminin la Tokyo

România (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş,...78

31 iul 00:00SportFotbal: Reghecampf, U Craiova: Toţi suntem dezamăgiţi, dar aici am ajuns, acesta e nivelul

Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, joi seara, după egalul, scor...121

31 iul 00:00SportGigi Becali, FCSB: Este cea mai ruşinoasă înfrângere din fotbalul românesc

Finanţatorul clubului FCSB, Gigi Becali, a declarat după eliminarea formaţiei sale din Europa Conference League de...148

Local
31 iul 23:52LocalLinia estivală City Tour, DEVIATĂ. VEZI pe ce RUTĂ!

CT BUS anunță publicul călător că sâmbătă, 31 iulie 2021, respectiv duminică, 01 august 2021, autobuzele...305

31 iul 23:52LocalȘEDINȚĂ de Consiliu Local, la Medgidia. Vezi ce proiecte s-au aprobat!

Joi, 29 iulie 2021, s-a desfășurat ședința ordinară a lunii iulie în cadrul Consiliului Local Municipal Medgidia....310

31 iul 23:53LocalRAEDPP scoate la LICITAȚIE trei AUTOTURISME

725

31 iul 23:51LocalSă înceapă distracția: Weekend plin de evenimente la Constanța!

Se anunță un weekend bogat în evenimente. De sâmbătă dimineață și până duminică, la ora 23:00, bulevardul...1338

31 iul 23:51LocalUn CONTAINER s-a DESPRINS și a AVARIAT o MAȘINĂ, între Castelu și Murfatlar!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este întrerupt,...1027

31 iul 23:52LocalPERCHEZIȚII DIICOT: Un individ prins în MAMAIA!

La data de 29.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din...787

31 iul 23:53LocalO MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT și a ajuns în ȘANȚ, la HÂRȘOVA! ȘOFERUL era MORT de BEAT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați în noaptea de joi spre vineri, 29 spre 30 iulie a.c., să...463

31 iul 23:53LocalALARMĂ FALSĂ! Pompierii au fost sesizați că e INCENDIU la CELCO!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați în noaptea de joi spre vineri, 29 spre 30 iulie a.c., să...604

31 iul 23:53LocalIncendiu în spatele blocurilor de garsoniere din Năvodari

401

Politică
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...136

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”

Ședința de Consiliu Local Municipal nu se putea desfășura nici de această dată în liniște și prietenește....336

31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!

505

31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...306

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 82 de familii şi persoane singure din şapte judeţe vor primi ajutoare...171

31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie

230

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2006

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11395

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1440

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2200

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2695

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3506

Monden
31 iul 00:00MondenActorul Bob Odenkirk se află "în stare stabilă", după ce a leşinat în timpul filmărilor pentru un serial TV

Actorul american Bob Odenkirk se afla în stare stabilă miercuri într-un spital în care a fost internat de urgenţă...74

31 iul 00:00MondenSerialul de animaţie pentru copii „Arthur“ se va încheia după 25 de ani de difuzare

Serialul ''Arthur'', cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani...65

31 iul 00:00MondenCântăreţul Johnny Ventura, vedetă a stilului merengue, a decedat la 81 de ani

72

Mapamond
31 iul 00:00MapamondUn oraş polonez pierde fonduri europene şi norvegiene pentru că s-a declarat „zonă liberă de LGBT“

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8...74

31 iul 00:00MapamondGermania: Bilanţul exploziei din uzina de tratare a deşeurilor din Leverkusen a crescut la cinci morţi

Trei cadavre au fost descoperite în ruinele incineratorului de deşeuri care a fost distrus în această săptămână...61

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: ECDC avertizează împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

67

Sănătate
31 iul 00:00SănătateTerapia comportamentală online, eficientă pentru copii și adolescenți cu tulburare obsesiv-compulsivă

Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Suedia, terapia cognitv-comportamentală online poate fi la fel de...61

31 iul 21:17SănătateExfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale...60

31 iul 21:15SănătateCum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

69

30 iul 10:05SănătateMINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ne așteptăm la un număr MARE de INFECȚII cu tulpina DELTA!

Tulpina Delta începe să devină dominantă, iar România s-ar putea aștepta un o creștere importantă a numărului...656

31 iul 00:00SănătateNutrienți esentiali pentru dezvoltarea copilului

Pentru a crește și a se dezvolta sănătos, un copil are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și de...64

31 iul 00:00SănătateActivități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi...62

31 iul 21:12SănătateGazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară,...68

31 iul 00:00SănătateMuzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai...71

31 iul 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările pentru sănătate?

68

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT