REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Guvernul pregăteşte renovarea Prima Casă

Guvernul pregăteşte renovarea Prima Casă

Replica API 29 iulie 2016 | 00:00 179

După ce dezvoltatorii imobiliari şi băncile au început să vorbească de izbucnirea unei crize în cazul întreruperii programului Prima Casă, Ministerul Finanţelor Publice a decis să realizeze a doua suplimentare de fonduri din acest an, însă din 2017 condiţiile s-ar putea schimba radical.

Majorarea abruptă a avansului necesar accesării creditelor ipotecare, realizată de bănci pe fondul apariţiei legii dării în plată, a paralizat piaţa împrumuturilor imobiliare acordate populaţiei. Instituţiile financiare au ajuns să acorde doar câteva zeci de astfel de credite pe lună, echivalentul unui blocaj al sistemului de creditare. De la sfârşitul lunii mai, când guvernul a decis să suplimenteze fondurile dedicate programului Prima Casă, bancherii s-au concentrat aproape exclusiv pe acest produs de creditare. Ei au întins la maxim garanţiile de stat pentru a folosi această perioadă la identificarea unei soluţii care să repornească creditarea clasică. Astfel, dacă brokerii de credite estimau că fondurile suplimentare ale Prima Casă vor fi epuizate în 12 zile, de la alocarea banilor şi până acum au trecut două luni şi băncile încă mai pot acorda în jur de 1.500 de credite Prima Casă.

Ministerul Finanţelor Publice a reîmpărţit garanţiile de 28 mil. lei nefolosite până acum în cadrul programului către nouă bănci care şi-au terminat deja plafonul alocat sau urmează să îl epuizeze în mai puţin de zece zile. Băncile care au mai primit bani sunt BCR, Leumi, UniCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin şi Banca Transilvania.

Dacă în primele cinci luni ale anului românii au accesat peste 13.000 de credite prin Prima Casă, cu o valoare dublă faţă de cele solicitate în perioada similară a anului trecut, şi s-a înregistrat un vârf de 460 de dosare aprobate zilnic de Fondul Naţional de Garantare, în cazul fondurilor suplimentare distribuite băncilor la sfârşitul lunii mai, ritmul zilnic a scăzut sub 300 de dosare, potrivit calculelor Capital pe baza informaţiilor comunicate de Ministerul Finanţelor Publice.

„Cu siguranţă vom suplimenta fondurile, pe termen scurt, pentru că cererea este în continuare mare pentru acest program, iar creditarea ipotecară din partea băncilor este sub aşteptări. Acum analizăm suma cu care vom suplimenta, care probabil va fi de câteva sute de milioane de lei. Ne aşteptăm ca din a doua parte a anului, ritmul cererilor să scadă“, a declarat Anca Dragu, ministrul finanţelor, în cadrul emisiunii Capital TV.

Sursa: capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614