REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Guvernul schimbă din nou Codul Fiscal - Ce îi solicită consultanții ministrului Finanțelor

Guvernul schimbă din nou Codul Fiscal - Ce îi solicită consultanții ministrului Finanțelor

Replica API 6 august 2018 | 00:00 329

În această perioadă, reprezentanții mediului de afaceri pot transmite Ministerului Finanțelor propuneri de îmbunătățire a Codului Fiscal, iar compania de consultanță financiară EY România a prezentat un set de propuneri menite să ușureze povara firmelor și să reducă unele costuri de conformare.

„Nu știm dacă toate propunerile noastre vor fi luate în calcul. Negocierile mai sunt deschise până la toamnă, iar noua formă a Codului Fiscal, rezultată din negocieri, se va aplica de la 1 ianuarie”, a explicat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe în cadrul EY România, în cadrul unui seminar de specialitate, informează Mediafax.

„Foarte important ar fi să li se permită grupurilor de întreprinderi consolidarea fiscală; avem acest lucru la TVA, ar fi de dorit să se permită și la impozitul pe profit. Am solicitat această facilitate pentru grupurile controlate în proporție de cel puțin 75%, astfel încât pierderile de la o parte din grup să se contrabalanseze cu profiturile din cealaltă parte, iar impozitul pe profit să se calculeze consolidat - acesta ar fi un balon de oxigen pentru grupurile de firme cu capital românesc”, a spus Gabriel Sincu.

„Am mai solicitat o măsură care va reduce costurile îndatorării. În prezent, sunt deductibile cheltuielile cu dobânzi și cu diferențe de curs valutar în proporție de numai 200.000 de euro plus 10% din EBITDA (n.n.- câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) inclusiv în cazul dobânzilor bancare. Propunerea noastră a fost ridicarea acestui plafon la 30% din EBITDA și eliminarea de sub incidența prevederii a instituțiilor financiare”, a menționat consultantul.

Până în 25 aprilie 2018, cheltuielile cu dobânzi bancare erau deductibile integral, dar acum intră şi acestea sub incidenţă, ceea ce înseamnă un impact semnificativ la societăţile care au credite mari în derulare.

Totodată, cheltuielile cu creanțe cedate sunt deductibile în proporție de doar 30% - „am cerut ridicarea acestui plafon la 100%”, a menționat Gabriel Sincu.

Reprezentanții EY România au mai arătat că, la sponsorizări, beneficiari pot fi numai organizațiile neguvernamentale (ONG) prestatoare de servicii sociale pentru ca - la nivelul finanțatorilor - aceste cheltuieli să fie deductibile, fapt care le-a lovit foarte mult pe ONG-urile din alte categorii. „Am solicitat eliminarea acestei specificații, astfel încât cheltuielile cu sponsorizări să fie deductibile când banii sunt acordați pentru toate categoriile de ONG”, a încheiat Gabriel Sincu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102