REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Guvernul taie raţia de miere pentru elevii claselor I-IV, să facă economii!

Guvernul taie raţia de miere pentru elevii claselor I-IV, să facă economii!

Replica API 12 decembrie 2014 | 22:17 172

Proiectul de buget pentru anul 2015 se dovedeşte a fi o adevărată piatră de moară în spinarea tuturor românilor, de toate vârstele. Ne referim şi la bugetul pentru Educaţie, unde o măsură anume a reuşit să scoată "din pepeni" pe toată lumea. Guvernul a suspendat pe întregul an 2015 dreptul preşcolarilor şi elevilor din clasele I - IV din învăţământul de stat şi confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv. Motivul este stupefiant: economii la buget!

"În anul 2015 se suspendă aplicarea prevederilor Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional", se arată documentul publicat.

"Nu cred că economia românească stă în această miere pentru copii. Domnul Ponta ar trebui să fie mai atent când face aceste tăieri şi văd că nu este singura neregulă. Se taie şi din bugetul DNA şi din bugetul pentru Sănătate. Din păcate, domnul Ponta a forţat lucrurile cu promisiunile electorale şi acum plătim toţi pentru aceste promisiuni. Cred că domnul Ponta, în primăvară, când îşi va da demisia, va râde de români şi noul Guvern va trebui să preia pe umeri aceste greutăţi şi, din păcate, cred că nu va putea face faţă", a spus co-preşedintele PNL Constanţa, Christian Gigi Chiru, pentru Replica.

Dacă Chiru a vorbit despre consecinţele politice ale măsurii, fostul ministru al Muncii, deputatul Claudia Boghicevici a primit vestea cu stupefacţie.

“Marţi, au respins un proiect privind masa caldă şi un pachet de alimente pentru copii. L-au respins şi pe acela, aşa că, în continuare, copiii noştri sunt obligaţi să mănânce brânză veche şi biscuiţi expiraţi de cele mai multe ori, pentru că Guvernul nu vine cu nici o propunere în acest sens, deşi studiile făcute arată clar că, mai ales în mediul rural, copiii au nevoie de susţinerea unui program naţional. Efectiv, participarea la şcoală este condiţionată de cele mai multe ori de lipsa alimentelor, lipsa rechizitelor. Părinţii chiar nu au bani să asigure educaţia copiilor, deşi acesta este un drept al copiilor, stabilit printr-o lege supremă. Copiilor li se încalcă acest drept de cele mai multe ori”, a spus Boghicevici, pentru Replica.

Legea 509/2006 stabileşte că pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi confesionale cu program normal de 4 ore, precum şi pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional este acordată gratuit miere de albine, în limita unei cantităţi de 60 g/copil/săptămână.

În prezent, preşcolarii şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional mai primesc lapte şi corn, precum şi mere.

Pentru 2015, ministerul Educaţiei va avea un buget de 8,95 miliarde de lei, foarte puţin peste bugetul de la ultima rectificare (8,56 miliarde de lei) sau de 8,8 miliarde de lei stabilit pentru 2014.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102