Guvernul vrea să jupoaie firmele mici de banii pe care ar fi trebuit să-i ia de la OMV Petrom!
Guvernul vrea să jupoaie firmele mici de banii pe care ar fi trebuit să-i ia de la OMV Petrom!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGuvernul va crește impozitul pe venitul unor microîntreprinderi, va majora iarăși și impozitul pe dividendele patronilor, va elimina unele facilități fiscale pentru anumiți lucrători din firme și va mai crește și taxa pe valoarea adăugată (TVA), suportată în final de consumatori, la unele produse. Vorbim, deocamdată, despre un proiect de ordonanță care, dacă va fi aprobat, va conduce la dezastru. Modificările fiscale pe care le-a pregătit Coaliția PSD-PNL pe această zonă, inclusiv pe zona persoanelor fizice autorizate (PFA), sunt substanțiale. Modificări care, în final, vor aduce în visteria statului miliarde de lei. Același stat care a făcut un cadou grandios austriecilor de la OMV și a eliminat taxa de solidaritate, vorbim, practic, de aceeași sumă pe care OMV trebuia să o plătească, 1 miliard de euro. Iar firma americană care scoate gaz din Marea Neagră, Black Sea Oil and Gas, nu va achita niciun leu. În timp ce companiile străine primesc scutiri, românii de rând, dar și firmele locale, se chinuie cu prețurile ridicate, inflația și incertitudinea zilei de mâine.
Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale este, deocamdată, un draft care ar putea suferi modificări. Dacă va deveni lege, atunci viața se va scumpi, și mai mult, în România, românii vor fi efectiv jupuiți, iar firmele mici vor ajunge în incapacitate de plată.
Măsuri drastice pentru micile întreprinderi și PFA-uri
Conform draftului, este vorba, printre altele, de creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii. Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Practic, li se elimină excepția. Principalele măsuri de taxare propuse prin proiectul de ordonanță, pe scurt: Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%, după creșterea decisă anul trecut, de la 5% la 8%. Angajații din IT vor mai beneficia de scutirea de impozit pe venitul salarial, de 10%, dar numai pentru veniturile brute de până la 10.000 de lei pe lună și numai pe un singur contract de muncă pe salariat. Ce depășește se impozitează cu 10%. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti și ei contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS), de 10%. Cei din construcții au beneficiat de scutire începând cu anul 2019, dar cei din agricultură și industria alimentară doar din iunie 2022. Persoanele fizice autorizate vor plăti CASS (contribuția la sănătate) indiferent de plafonul veniturilor obținute, iar la CAS (pensii) se va aplica un plafon de 36 de salarii minime. TVA va crește de la 5% la 9% pentru panourile fotovoltaice, cărți, manuale, locuințe noi (cu suprafaţă utilă de maximum 120 mp și care valorează max. 600.000 de lei) etc. La fotovoltaice abia scăzuse TVA de la 19% la 5%, anul acesta, dar iată că va fi crescut la 9%.
Microîntreprinderile vor trece de la impozit de 1% la 3% pe venit microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei și care desfășoară activități pe CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 - Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Cadou pentru austrieci, obligații pentru români
Modificările, dacă vor avea loc, vor scumpi și mai mult viața din România, iar firmelor le va fi tot mai greu să-și mențină afacerile pe linia de plutire, în timp ce în visteria statului vor ajunge câteva miliarde de lei bune. Același stat care a făcut un cadou grandios austriecilor de la OMV și a eliminat taxa de solidaritate. Vorbim, practic, de aceeași sumă pe care OMV trebuia să o plătească, 1 miliard de euro. Legea a stârnit reacţii negative atât din partea companiei, cât şi în mediul politic, unii considerând că modificările ei nu ar respecta Constituţia României. Modificări care s-au realizat fără consultări prealabile cu principalii actori din piaţa de energie în România.
expunerea de motive care a stat la baza adoptării legii
Așadar, cu legea adoptată, în loc de 1 miliard de euro, compania va plăti o taxă de solidaritate de doar 300 milioane de euro. Anterior, actul normativ, ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis, a fost retrimis în Parlament, pentru că nu erau condiții ce puteau fi acceptate de austrieci. Atât Nicolae Ciucă, prim-ministru și președinte al PNL, dar și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au dat ordinul în partide ca legea să treacă. Iar ordinul nu se discută, se execută!
Statul Român face cadouri austriecilor, ei ne dau în judecată
În schimbul acestui favor, OMV ne dă în judecată la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră.
Primul se referă la legea off-shore pentru că vor să facă ce își doresc cu gazul extras din Marea Neagră, adică să exporte o mare cantitate în Austria care, la acest moment, este dependentă de gazele rusești. Cel de-al doilea proces se referă la faptul că OMV nu dorește ca ordinele Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM) să li se aplice pentru proiectul Neptune Deep din Marea Neagră.
Ciucă, ultimul act. OMV obține încă 15 ani concesiune pe zăcămintele țării
Anterior, statul a prelungit cu 15 ani concesiunea pe petrol pentru OMV. Nicolae Ciucă, în ultima zi de mandat, a reușit să se impună în coaliție și să facă ceea ce niciun guvern nu a avut curaj, și anume să prelungească cu 15 ani, Acordul de concesiune pentru explorare și exploatare petrolieră cu OMV. În solicitarea de prelungire, compania a susținut că are nevoie de mai mult timp pentru explorarea resurselor de hidrocarburi disponibile, în paralel cu analiza datelor deja colectate. Durata Acordului de concesiune pe 18 perimetre a fost, după prelungiri succesive, de 30 de ani contractuali, începând cu data de 12 septembrie 1997, inclusiv perioada de explorare, astfel că actul urma să expire în 2027.
Favoruri peste favoruri...
Lista favorurilor continuă cu negocierea statului pentru demararea exploatării gazelor din Marea Neagră de către OMV. În iunie, noul premier, Marcel Ciolacu, și predecesorul său, Nicolae Ciucă, s-au întâlnit cu șeful (CEO) OMV AG Austria, Alfred Stern, și cu șefa OMV Petrom, Christina Verchere, într-o ultimă discuție pe marginea anunțului companiei austriece legat de decizia comercială a investiției pentru extragerea gazelor din Marea Neagră.
Christina Verchere și Marcel Ciolacu
Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani, printre care și conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz, pentru a fi introduse în SNT. Se estimează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030.
Prin demararea proiectului de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. "Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme", declara, la momentul respectiv, Marcel Ciolacu.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ciolacu-romania-face-pasul-decisiv-pentru-independenta-sa-energetica-gazul-din-marea-neagra-ne-va-duce-catre-acest-obiectiv-strategic-2395883
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/omv-si-romgaz-au-luat-decizia-finala-de-exploatare-a-gazelor-din-proiectul-neptun-deep-romania-va-fi-cel-mai-mare-producator-din-ue-2394185
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/omv-si-romgaz-au-luat-decizia-finala-de-exploatare-a-gazelor-din-proiectul-neptun-deep-romania-va-fi-cel-mai-mare-producator-din-ue-2394185
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Austria câștigă partidă după partidă, România este ținută în afara Schengen
Și, în timp ce România își deschide larg brațele pentru a îmbrățișa afacerilor OMV derulate în țara noastră, și drept mulțumire pentru că OMV rămâne cu banii în buzunar, Austria își menține votul negativ în privința aderării României la Schengen. De ce Austria își permite să trateze astfel România? Cine sunt aliații României și ce sunt dispuși să facă pentru ca Austria să nu aibă poziția de forță în dosarul Schengen? De ce îngenunchează România în fața austriecilor? Sunt întrebări la care vom afla, poate, cândva răspunsul.
Și politicienii negociează cu austriecii
Până atunci, vă reamintim un caz de amiciție peste limita legală cu austriecii a unui fost oficial al României. Fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat definitiv la șapte ani și patru luni de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce împreună cu alți oficiali, a primit, în perioada 2005-2017, de la compania austriacă Swietelsky aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Este vorba despre reabilitarea căii ferate București-Constanța.
Așadar, când un ministru român de Finanțe ia șpagă de la austriac, ne mai așteptăm ca finanțele României să meargă bine?!
Cât despre tunul pus de Stat pe români și cum sunt ei jupuiți de banii pe care ar fi trebuit să-i ia de la OMV Petrom, ce ar mai fi de comentat? Dacă vom continua să fim conduși de unii care habar nu au de ce sunt acolo și practică o politică de jaf atunci România va ajunge ”țara lui Papură Vodă”. O vacă dacă, nu o hrănești, nu o poți mulge la infinit, aspect de care conducătorii noștri ar trebui să țină cont, iar interesele românilor ar trebui să primeze mai mult decât ale altora!
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/parlamentul-european-voteaza-o-rezolutie-care-cere-contestarea-legalitatii-veto-ului-austriei-impotriva-aderarii-romaniei-la-schengen-2421395
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/austria-isi-mentine-veto-ul-negativ-impotriva-aderarii-romaniei-la-schengen-2440133
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/austria-isi-mentine-veto-ul-negativ-impotriva-aderarii-romaniei-la-schengen-2440133
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News