REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

„Haiducie” la Marea Neagră: ExxonMobil, acuzat că nu achită taxele şi impozitele către statul român

„Haiducie” la Marea Neagră: ExxonMobil, acuzat că nu achită taxele şi impozitele către statul român

Replica API 11 iulie 2015 | 00:00 216

Bombă!

Bombă!

sursa foto: thehayride.com

Gigantul american ExxonMobil care deţine 35 din cele 36 de contracte pentru lucrări la mare adâncime în Marea Neagră este pe cale să declanşeze un nou scandal de proporţii. Pentru că negocierea guvernamentală se face, aşa cum ştim cu toţii, în dezavantajul naţional, Guvernul se pregăteşte, după scandalul cu Lukoil, să fie în prim-planul unui scandal cu ExxonMobil.

Companiei americane i se pregăteşte lansarea unui memoriu semnat de angajaţii români, care acuză că obligaţiile contractuale cu statul român nu sunt respectate. Mai exact, ExxonMobil este acuzată că nu achită taxele şi impozitele percepute de statul român pentru salariile pe care compania americană le acordă.

„Cred că continuă să fie Marea Neagră o mare periculoasă, în care se pot întâmpla foarte multe. Chiar astăzi, în finalul campaniei, avem un memoriu făcut de un navigator, pentru una din navele care deserveşte platformele de prospecţiuni ale unor foarte mari companii, să spun aşa. Nu sunt româneşti. Cine face prospecţiuni în Marea Neagră? Acest memoriu va fi dat publicităţii şi îl vom da şi noi organizaţiilor naţionale şi autorităţilor, pentru că mie mi se pare de-a dreptul îngrijorător ca cineva să vină în apele teritoriale româneşti şi să aibă un contract de autorizare să facă aceste prospecţiuni cu echipaje aproape deloc româneşti şi să îşi ia în sarcină că plătesc pentru românii angajaţi taxe şi impozite în România, fără să plătească de fapt nimic! (...)

Nu au fost plătite taxele şi impozitele pentru salariile unor români care au fost pe aceste nave care deservesc platformele de prospecţiuni. Deşi, în contractul de negociere al Guvernului României se spune că pentru salariaţi se plătesc pensii, asigurări sociale, ca oricărui fel de angajat. Sunt câţiva angajaţi români, care urmează să nu mai fie. Iată, se întâmplă orice în zona Mării Negre şi nu e o reglementare aici şi cred eu că... nu ştiu cine... ministerul Transporturilor sau ministerul Muncii sau împreună trebuie şi ar trebui să facă anumite reglementări pentru zonele cu apele teritoriale româneşti”, a spus vineri preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu.

Pentru lucrările în Marea Neagră la mare adâncime au fost atribuite, în 2013, 36 de contracte, în 35 dintre acestea ExxonMobil fiind iniţiatorul licitaţiei, cealaltă fiind realizată de Petrom. 20 de licitaţii au fost câştigate de companii texane, cele mai multe dintre acestea având şi birouri înregistrate în România, cel mai mare contract atribuit a fost atribuit tot unei companii texane, Diamond Offshore, cu o valoare de 532 de milioane de dolari, în perimetrul Neptun.

În intervalul octombrie- noiembrie 2013, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti, a atribuit alte 5 contracte, în valoare totală de peste 32 milioane de dolari, pentru diverse lucrări care urmează a fi derulate în zona sa de operaţiuni de foraj în Marea Neagră. Exxon a atribuit alte două contracte, ambele cu Weatherford International Eastern Europe SRL, din Ploieşti, controlată, de asemenea, de americani, pentru "servicii de testare şi analiză a compoziţiei şi purităţii rocilor şi probelor de foraj pentru un program de forare în Marea Neagră", în valoare de 697.200 dolari, fără TVA, respectiv "servicii de analiză a carotelor de foraj", în valoare de 7.074.109 dolari, fără TVA.

Până la această dată, Exxon şi OMV Petrom au atribuit peste 40 contracte, mai bine de jumătate dintre acestea către companii americane, iar restul pentru firme din Norvegia, Italia, Elveţia şi Canada. Din România, doar două societăţi, GSP şi Oil Depol Service, ambele din Constanţa, au fost considerate folositoare de către Exxon şi OMV Petrom. În total, americanii au împărţit circa 950.000.000 de dolari, imensa majoritate compatrioţilor lor, în timp ce Grup Servicii Petroliere şi Oil Depol Service au primit, împreună, doar 37,5 milioane de dolari.

În ianuarie 2014, ExxonMobil şi OMV Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apâ adâncâ a perimetrului Midia XV, dupâ ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz având opţiunea unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale. Potrivit angajamentelor, statul român trebuie să încaseze redevenţe, taxe şi impozite.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102