REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Halichidis: Epidemia de gripă abia începe, iar doctorii de gardă sunt deja epuizaţi

Halichidis: Epidemia de gripă abia începe, iar doctorii de gardă sunt deja epuizaţi

Replica API 20 martie 2013 | 00:00 62

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa umplut până la refuz

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa umplut până la refuz

Gripa a început să facă ravagii la Constanţa, dar de această dată nu doar virusul este de vină. Pare surprinzător, dar cei care poartă o parte din vină sunt chiar doctorii, unii dintre ei, care au dezinformat lumea în legătură cu vaccinul antigripal, susţinând că este periculos şi au încurajat populaţia să nu facă acest vaccin. Din acest motiv, spitalele s-au umplut până la refuz. Spre exemplu, în acest moment în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa nu mai există nici un loc pentru cazarea pacienţilor. Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis, trage un semnal de alarmă în legătură cu gripa, susţinând că epidemia de gripă este abia la început, şi mai mult decât atât doctorii de gardă sunt epuizaţi şi nu vor să mai facă gărzi, datorită numărului mare de persoane cu gripă. O problemă şi mai gravă este faptul că medicamentele nu mai fac faţă virusului, acesta producând necroză la nivelul plămânului, care devine alb, iar toţi cei intubaţi se sting din viaţă. "Problema arzătoare în momentul de faţă este gripa, întrucât nu mai facem faţă, şi lumea nu ştie cu ce ne confruntăm, toată lumea crede că sunt poveşti. Nu sunt poveşti, epidemia de gripă abia începe. La Constanţa acele cazuri semnalate au reprezentat doar începutul, pentru că noi diagnosticăm gripa, avem laborator de gripă făcut prin fonduri ale Băncii Mondiale. Acest diagnostic pentru gripă costă destul de mult. Pe mine ca spital, care nici buget nu am, mă afectează destul de mult, pentru că noi tot luăm truse şi se epuizează datorită faptului că avem o adresabilitate foarte mare din partea pacienţilor. Doctorii de gardă sunt epuizaţi, nici nu mai vor să facă gărzi, pentru că vin buluc cei cu gripă. Cazurile vin în continuare în număr din ce în ce mai mare. Noi suntem deja epuizaţi ca şi posibilităţi materiale şi umane pentru a face faţă, nici nu mai avem locuri de internare. Am zis că povestea de la americani cu corturile din curtea spitalului s-ar putea să nu fie chiar poveste şi să ne confruntăm şi noi cu aceeaşi situaţie. Suntem depăşiţi ca spaţii de spitalizare, ca posibilităţi de tratament, am epuizat rezerva spitalului prognozată, nu am ştiut că vine valul de gripă în halul acesta şi nimeni nu ne ajută. Oamenii sunt disperaţi când văd că le mor rudele şi ne îndeamnă să facem tot ce se poate. Noi facem tot, apelăm cu medicamente foarte scumpe, avem tot ce ne trebuie, dar nu mai fac faţă medicamentele. Virusul gripal produce necroză pulmonară şi plămânul este alb şi toţi care sunt intubaţi mor. Nici ventilatorul nu ar fi o soluţie", a declarat pentru "Replica", managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis.

"Lumea nu trebuie să aprobe vaccinarea, trebuie obligată"

Ceea ce doctorii care au incitat populaţia de a nu face vaccinul nu au ştiut, este că acest vaccin a conţinut toate tulpinile, şi AH1N1, şi B, etc. Iar ceea ce populaţia care se ia după o singură părere nu a ştiut este că imunitatea după vaccinare se instalează în minimum 10 zile, şi că ar trebui să treacă ceva timp de la vaccinare până avem imunitate. Deşi poate fi cam târziu, este o vorbă, niciodată nu este prea târziu, mai ales că abia acum începe gripa. Vaccinarea antigripală este absolut necesară! "Avem nevoie de resurse financiare pentru a asigura diagnosticul de gripă, Direcţia de Sănătate ne ajută, ei ne lasă să trimitem la Bucureşti să se deconteze un singur caz pe săptămână, la noi vin câte 100 pe zi. Nimeni nu ştie cu ce ne confruntăm şi toate acestea datorită faptului că populaţia nu a înţeles să se vaccineze. Există vaccin antigripal, este foarte bun şi foarte sigur, indiferent ce vaccin este, toate au fost bune. Au circulat pe internet nişte zvonuri create de neaveniţi, cum că aceste vaccinuri nu ar fi bune şi că ar fi dăunătoare pentru sănătate. Culmea, colegii noştri doctori, care nu sunt atât de instruiţi, îmi pare rău să spun, pentru că eu în general vorbesc frumos de colegii mei, dar aceştia îi dezinformează pe pacienţi din cauză că ei nu sunt instruiţi şi afirmă că vaccinul nu ar fi bun sau ar fi chiar periculos. Este o prostie acest fapt şi datorită acestui lucru, populaţia a plecat urechea la ce s-a auzit. Ca spital ne este greu să ne descurcăm şi numai noi ştim cât de greu ne este, dar nu asta este problema, problema este că mor oamenii. Din gripă se şi moare, iar oamenii nu au vrut să înţeleagă să se vaccineze, este o prostie să nu te vaccinezi. Lumea nu trebuie să aprobe vaccinarea, trebuie obligată, pentru că este şi sănătatea celor din jur în joc", a mai declarat pentru "Replica", dr. Stela Halichidis. În perioada 4-11 martie a.c., la nivelul judeţului Constanţa, au fost raportate 26 de cazuri de suspiciuni de gripă, din care 25 au necesitat internare. De asemenea, au fost înregistrate aproximativ 3.000 de infecţii respiratorii acute. De altfel, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa recomandă persoanelor care prezintă simptomatologie tip gripă - stare generală modificată, febră, dureri osteoarticulare, tuse, cefalee, dificultăţi respiratorii să se adreseze medicului în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului adecvat şi supravegherii evoluţiei cazului.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218