REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

HALUCINANT! Constructorul de la Podul Agigea nu a revenit la lucrare, pe motiv că n-a crezut că CNADNR îi dă banii!

HALUCINANT! Constructorul de la Podul Agigea nu a revenit la lucrare, pe motiv că n-a crezut că CNADNR îi dă banii!

Replica API 30 august 2016 | 02:04 321

Bilfinger Berger Baugesellschaft ÎŞI BATE JOC de statul român

Bilfinger Berger Baugesellschaft ÎŞI BATE JOC de statul român

Situaţie incredibilă la Podul Agigea! După ce au sistat lucrările pentru că nu s-au înţeles la bani, reprezentanţii firmei care se ocupă de reparaţii, Bilfinger Berger Baugesellschaft, ÎNTÂRZIE să revină la şantier. Potrivit Companiei Naţionale de Drumuri şi Poduri (CNADNR), firma contractată pentru reabilitarea podului nu a demarat procedurile necesare pentru reluarea lucrărilor sistate încă din 2014.

Prin urmare, adaugă CNADNR, planurile referitoare la data de 1 septembrie, care includeau şi o închidere totală a circulaţiei aşa încât compania să lucreze repede, se amână. Motivul este halucinant! Din câte se pare, Bilfinger Berger Baugesellschaft nu se aştepta ca partea română, prin intermediul CNADNR, să îşi respecte angajamentul asumat de dată recentă în cadrul negocierilor, şi anume acela de a achita o restanţă ce se ridică la 22 milioane de lei noi!

În 2014, Podul de la Agigea era părăsit de muncitori, şi asta pentru că firma contractată să îl repare nu se înţelegea la bani cu CNADNR. Abia în 2016 situaţia avea să fie deblocată, în sensul că, urmare a unor negocieri, s-a ajuns la compromisul ca partea română să achite datoria, fără penalităţi însă. Săptămâna trecută, spun reprezentanţii CNADNR, banii au fost viraţi în conturile Bilfinger Berger Baugesellschaft.

Însă, surpriză! Compania nu şi-a onorat încă partea ei de angajament, şi anume să revină la lucrare, pentru a stabili concret planul „de bătaie”, paşii de urmat, dacă se închide total podul aşa cum crede CNADNR că se impune - sau nu - şi aşa mai departe. „Domnul director general (Cătălin Homor – n.r.) a contactat azi (ieri – n.r.) reprezentantul firmei pentru a discuta situaţia. Din punctul de vedere al CNADNR, noi ne-am respectat angajamentul asumat, şi anume să fie achitată suma de bani. Să spunem însă că... firma care reabilitează podul nu prea s-a ţinut de cuvânt.

Miercuri va avea loc o întâlnire între părţi, să perfectăm calendarul de lucru”, a declarat, pentru „Replica”, Manuela Dumitru, din cadrul Ministerului Transporturilor. Amintim că, în vara lui 2012 s-a luat decizia de punere în siguranţă a podului hobanat, în două etape. Prima, prin montarea de hobane provizorii, în acest sens fiind necesară realizarea unui colier metalic, de 40 tone greutate, în jurul pilonului, la partea superioară a acestuia.

De acest colier s-au fixat hobanele provizorii. Etapa a doua presupunea schimbarea hobanelor existente. Contractul pentru repararea podului a fost semnat în octombrie 2010 cu firma austriacă Bilfinger Berger Baugesellschaft şi avea o valoare de 3,8 milioane euro. Podul Agigea este parte a unui lot de poduri dunărene ce ar fi trebuit reparate cu ajutorul unui împrumut BEI.

În 2014, constructorul a părăsit lucrarea, întrucât nu şi-a primit banii solicitaţi, inclusiv penalităţie pe care CNADNR nu a dorit să şi le asume la plată. De dată recentă, noua conducere a CNADNR părea să fi deblocat situaţia, directorul general Cătălin Homor anunţând şi că urmează ca de la 1 septembrie să fie închisă circulaţia pe pod. Iată însă că lucrurile nu au mers chiar „şnur”.

Alexandra ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/va-bateti-joc-firma-care-cica-repara-podul-agigea-nu-mai-misca-un-pai-285307/

http://www.replicaonline.ro/planurile-conducerii-cnadnr-podul-de-la-agigea-inchis-total-pentru-3-luni-si-reparat-sa-tina-inca-10-ani-286841/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367