REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Harghita: Producătorii de cartofi din judeţ ar putea exporta în ţări ale Uniunii Europene

Harghita: Producătorii de cartofi din judeţ ar putea exporta în ţări ale Uniunii Europene

Replica API 17 septembrie 2013 | 00:00 214

Producătorii de cartofi din Harghita au primit cereri să exporte o parte din producţie în ţări ale Uniunii Europene, în contextul în care în zone ale Europei vremea a fost nefavorabilă, iar recolta obţinută este insuficientă.

Directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat luni pentru Agerpres că preţul kilogramului de cartofi este mai ridicat decât anul trecut şi există cereri atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. Potrivit şefului DADR, ţările din care producătorii de cartofi harghiteni au primit cereri sunt Grecia, Italia şi chiar Ungaria, unde producţia este insuficientă.

Torok Jeno a spus că preţul la producător pe piaţa internă este de 1 leu pe kilogram, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul era de 65 de bani. În ceea ce priveşte preţul la export, acesta este de 250 euro pe tonă.

"Preţul este mult mai bun decât anul trecut şi avem speranţe că va mai creşte. (...) Este o producţie mai slabă şi în Germania, nordul Italiei, Slovacia sau Cehia şi de aceea creşte preţul. Vestea bună este că se cer cartofi atât pe piaţa internă, cât şi la export, în Grecia, Italia sau Ungaria şi avem producători pregătiţi pentru export", a afirmat Torok Jeno.

Şeful DADR Harghita a precizat că în judeţ s-a recoltat, până în prezent, aproximativ 70% din suprafaţă, producţia medie fiind de 16 tone la hectar. El a spus că unii producători au scos şi doar nouă tone pe hectar, dar au existat şi parcele, unde s-a folosit tehnologie de vârf, cu peste 30 tone la hectar.

Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei. În urmă cu doi ani, în judeţ a fost supraproducţie şi recolta nu a putut fi vândută în totalitate, iar anul trecut producţia a fost una redusă, iar piaţa a fost slabă.

În acest an, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 de hectare, producătorii orientându-se spre culturi alternative, conform Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102