REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Harta mortalității infantile: Unde mor mai mulți nou-nascuți și care sunt cauzele

Harta mortalității infantile: Unde mor mai mulți nou-nascuți și care sunt cauzele

Replica API 5 februarie 2020 | 00:00 435

Desi rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuti vii, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica, procesate pentru anul 2018, ies la iveala clivaje cronice intre judete, precum si intre urban si rural, a anunțat, coordonatorul de comunicare Salvati Copiii Romania, Alexandra Băcescu-Davis, într-un comunicat de presă.

„Astfel, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale. O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna”, se arată într-un comunicat de presă al coordonatorul de comunicare Salvati Copiii Romania.

Coordonatorul de comunicare Salvati Copiii Romania a punctat care sunt județele cu cea mai dramatică rată a mortalității infantile, dar și pe cele unde șansa la viață este optimistă.

„Judetele cu cea mai dramatica rata: Tulcea – 14,7 la mia de copii nascuti vii, Botosani – 12 la mia de copii nascuti vii, Salaj – 11,1 la mia de copii nascuti vii.

Judetele unde sansa la viata este optimista: Dambovita – 3 la mia de copii nascuti vii, Ilfov – 4 la mia de copii nascuti vii, Bucuresti – 3,3 la mia de copii nascuti vii”, conform sursei precizate.

De altfel, organizatia Salvati Copiii Romania a anuntat demararea unui amplu proiect de dotare cu aparatura medicala de ultima generatie pentru 35 de maternitati si sectii de terapie intensiva neonatala si pediatrie, cu o investitie totala de aproximativ un milion de Euro, in 2020.

„Pana pe 25 mai, fiecare contribuabil poate redirectiona 3,5% din impozitul pe venit catre Salvati Copiii Romania pentru dotarea maternitatilor cu echipamente medicale. Formularul 230 sau Declaratia Unica, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, pot fi descarcate de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza”, se mai arată în comunicat.

saursa: știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218