REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Haşotti explică scandalul de la Congresul Avocaţilor şi de ce a demisionat

Haşotti explică scandalul de la Congresul Avocaţilor şi de ce a demisionat

Replica API 3 aprilie 2014 | 00:00 106

Proiectele Casei de Sănătate n-au mai fost votate

Proiectele Casei de Sănătate n-au mai fost votate

Întrunirea Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), ce a avut loc la sfârşitul lunii trecute la Bucureşti, nu s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, tensiunile de la acea dată continuând să facă valuri. Congresul Avocaţilor s-a derulat cu scandal şi proiecte retrase aproape în ultimul moment de pe ordinea de zi, demisii în urma conflictelor, cum este cea a vicepreşedintelului UNBR, în speţă Ionel Haşotti. Avocatul constănţean ne-a dezvăluit motivul pentru care a renunţat la funcţia deţinută, dar a vorbit şi despre cele două proiecte importante ale Casei de Sănătate a Avocaţilor care nu au mai ajuns să fie supuse la vot, şi anume investiţia de 18 milioane de euro pentru construţia unui imobil, respectiv majorarea salariilor angajaţilor Casei de Sănătate a Avocaţilor.

"Toate proiectele care s-au supus la vot au fost modificate. Nu este un proiect al Casei, de fapt nu e nici un fel de proiect. În decembrie, Consiliul Uniunii a fost sesizat de Casa de Asigurări Centrală a Avocaţilor cu o propunere de investiţie comună, împreună cu filiala Baroului Bucureşti şi cu Baroul Bucureşti, ca să dezvolte un proiect imobiliar care să conţină un sediu pentru Casă, unul pentru Baroul Bucureşti şi unul pentru filiala Bucureşti, pentru că toate au sediul într-un imobil foarte vechi. Atunci au spus să punem banii şi unii, şi alţii, să cumpărăm un teren pentru sediile noastre, să facem un sediu plus alte câteva etaje pe care să le închiriem să luăm bani din chirii. Consiliul Uniunii a spus, în principiu, că este ok, dar să revină cu detalii. Casa a făcut proiect de buget pentru anul 2014, a cerut 2 milioane de euro să intervină cu partea ei la investiţie, investiţia în cauză nu era detaliată. Când s-a supus la vot în Consiliul Uniunii, în seara de vineri, pe 28 martie, situaţia voturilor a fost de 58 la 58 şi câteva abţineri. Atunci s-a convenit să se reia votul a doua zi, moment în care s-a decis să se retragă această propunere pentru că nu era pusă la punct şi s-a votat retragerea ei în unanimitate. Această investiţie nu a fost făcută pe baza unui studiu de fezabilitate, era doar o apreciere. Casa cerea 2 milioane de euro, partea ei, Baroul încă nu cerea partea lui... atunci s-a retras proiectul acesta. Nu ştim ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Consiliul Uniunii va lua o decizie", a declarat, pentru "Replica", Ionel Haşotti. Referitor la proiectul privind majorarea fondului de salarii a Casei, acesta a precizat: "Casa a spus că n-a majorat salariile din 2010, doar s-au indexat. Atunci s-a propus o majorare a fondului de salarii al Casei Centrale. Nu s-a votat, s-a retras propunerea pentru că n-avea o fundamentare clară şi s-a decis îngheţarea lor. S-a votat bugetul şi fără acest proiect". Cât despre demisia din funcţia de vicepreşedinte a UNBR, Hşotti a specificat că este o decizie definitivă şi nu a rămas doar la stadil de declaraţie. "Demisia mea nu a avut nici o legătură cu bugetul şi cu investiţiile. Am demisionat pentru că nu am fost de acord cu introducerea votului imperativ. S-a făcut o propunere de introducere a sistemului de vot imperativ pe anumite aspecte şi n am fost de acord, pentru că nu-i admisibil aşa ceva, să vină cu procura de la Barou şi să voteze ce-i obligă Baroul să voteze. Demisia mea este pe masa Consiliului, care o să ia o decizie şi trebuie să acţioneze potrivit legii, adică să organizeze alegeri", a conchis Ionel Haşotti.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218