REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Haşotti: Pe viitor, regionalizarea va aduce şi dispariţia unor primării de comune

Haşotti: Pe viitor, regionalizarea va aduce şi dispariţia unor primării de comune

Replica API 2 martie 2013 | 00:00 109

Planuri nu pentru acum, ci pentru... 2020?!

Planuri nu pentru acum, ci pentru... 2020?!

Regionalizarea României trebuie să se întâmple, tocmai din perspectiva atragerii mai lesnicioasă a fondurilor europene, este de părere senatorul şi vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti. Acesta a declarant vineri, 1 martie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că judeţele sunt unităţi administrative mici, care nu pot dezvolta proiecte mari.

"Ştiu foarte bine că sunt orgolii locale ce vor duce la mari dificultăţi, dar cu o majoritate de 70%, cu o voinţă politică, şi cu înţelegerea faptului că trebuie făcută regionalizarea aşa cum au făcut-o şi celelalte ţări, lucrul acesta trebuie să se întâmple. Este spre binele României. Cred că trebuie mers chiar mai departe. Foarte multe ţări precum Belgia, Olanda, Danemarca, Polonia, au unificat unităţi administrative mici în unităţi administrative mai mari. Mă refer în mod concret la primării. Avem foarte multe primării. O comună de 1000-2000 de locuitori, cu infrastructură, este generatoare de consum, fonduri de la bugetul de stat. Poate nu trebuie făcut ca în Danemarca, unde din 5 s-a făcut una, dar poate stabilim un barem şi găsim o soluţie. Pe termen lung, după 2016-2018-2020, va trebui să ne gândim şi la această soluţie, la unificarea unor primării de comune, la nivelul României. Acest lucru trebuie făcut, pentru că ne împinge viaţa într-acolo. O nouă împărţire administrativă a ţării este obligatorie", a spus Haşotti. Vicepreşedintele PNL susţine că nu acceptă o autonomie pe criterii etnice sub nici un chip. "Câtă autonomie există în Constanţa, atâta să fie şi la Miercurea Ciuc. De altfel, este obligatoriu ca o regiune să nu existe doar din Mureş, Harghita şi Covasna. Este o chestie teoretică", a spus Haşotti. Întrebat cum ar vedea lucrurile la nivelul judeţului Constanţa, ce primării de comune ar putea fi unificate, senatorul Haşotii a replicat: "Hai să fim serioşi. Nu mă întrebaţi acum ce va fi la nivelul judeţului Constanţa. Eu spun că, pe termen lung, din două-trei primării de comune să facem una. Nu mă întrebaţi de Constanţa, că nu m-am gândit la judeţul nostru, pentru că nu eu hotărăsc, legea va spune. Să facem o singură comună din cele 70. Este bun răspunsul meu? Să fim serioşi. Nu am cum să discut pe subiectul acesta, pentru că nu am studiat subiectul. Dacă discutăm de 2020 nu am cum să spun în 2013 ce va fi. Am spus că, în principiu, ar trebui să ne gândim şi la aşa ceva", a declarat ironic senatorul Haşotti.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218