REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Hassan Awdi, DESPĂGUBIT de statul român cu 11 milioane de euro!

Hassan Awdi, DESPĂGUBIT de statul român cu 11 milioane de euro!

Replica API 12 ianuarie 2016 | 00:07 329

Condamnat în România la 8 ani de închisoare, stabilit în Liban, de unde nu poate fi extrădat

Condamnat în România la 8 ani de închisoare, stabilit în Liban, de unde nu poate fi extrădat

Hassan Awdi

Este oficial: statul român l-a despăgubit pe Hassan Awdi cu 11 milioane de euro, din bani publici. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a publicat la finele anului trecut un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului său „din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, în vederea plăţii despăgubirilor acordate de către Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii”.

Suma prevăzută în proiectul de hotărâre: peste 48 milioane lei (echivalentul a 11 milioane euro), iar beneficiarul banilor este Hassan Awdi, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare în România (pentru falimentarea deliberată a CFR Marfă) şi stabilit în Liban, de unde nu poate fi extrădat. Iată că despăgubirea a devenit oficială, Awdi anunţând pe o reţea de socializare că statul român i-a virat banii în conturi!

Reamintim că, după aflarea hotărârii ICSID din martie 2015, România a avut termen 120 de zile pentru a contesta decizia, dar AAAS a decis, la sfatul avocaţilor, să nu întreprindă acţiune în anulare, pentru că exista riscul ca, la apel, suma pe care statul român trebuia să o plătească lui Awdi să fie şi mai mare. Evident, nici libanezul nu a contestat hotărârea ICSID, mulţumindu-se cu „doar” 11 milioane de euro, deşi ceruse iniţial 447 milioane de euro. Dezastrul Rodipet a fost prezentat, în detaliu, ani la rândul, de către „Replica”.

În decembrie 2003, fostul AVAS (actualul AAAS), condus de Ovidu Muşetescu, a privatizat firma de stat de distribuţie a presei, prin ştergerea datoriilor la stat, beneficiarul tranzacţiei fiind Hassan Awdi. În anii care au urmat, averea Rodipet s-a vaporizat, zeci de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, în timp ce alţii aduşi din Honduras erau folosiţi ca sclavi, iar presa scrisă din România şi-a dat obştescul sfârşit în principal din cauza dispariţiei reţelei naţionale de distribuţie. Un dosar instrumentat de DIICOT în acest caz vorbea despre o pagubă de peste 35 de milioane de euro.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218