REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Hepatita C acută versus hepatita C cronică

Hepatita C acută versus hepatita C cronică

Replica API 13 aprilie 2021 | 00:00 709

Infecția cu virusul hepatic C determina apariția hepatitei C acute, care apoi se poate transformă în hepatita C cronică.

Sursă foto: Shutterstock

Hepatita C acută apare în urmă infecției cu virusul hepatic C, virus care se transmite prin sânge. Hepatită C acută este infecția virală pe termen scurt, care poate să nu prezinte simptome, iar dacă acestea apar totuși, o vor face în primele 6 luni după expunerea la virusul hepatic, scrie doc.ro.

Hepatita C acută se poate trata fie prin tratament, dacă este diagnosticată la timp, fie de la sine, organismul fiind capabil să elimine de unul singur virusul hepatic.

În 75-85% dintre cazuri, hepatita C acută evoluează în hepatită C cronică, în timp ce numai 25-15% dintre cazurile de hepatită acută se vindecă fie de la sine, fie în urmă unui tratament antiviral.

Simptome hepatită C acută

Hepatită C acută se dezvoltă începând cu 2 săptămâni și până la 6 luni din momentul în care virusul hepatic C pătrunde în organism. Cea mai gravă complicație a acestui tip de hepatitca constă în transformarea hepatitei acute în hepatită C cronică.

În cazul în care simptomele hepatitei C acute apar, acestea se manifestă astfel:

Icter

Urină închisă la culoare

Fecale deschise la culoare

Greață

Durere în partea superioară din dreapta a abdomenului

Pierderea apetitului

Febra

Dureri articulare

Dacă în urmă observării acestor simptome medicul suspectează că ar putea fi vorba despre hepatită C, acesta va recomandă un set de analize pentru a verifică nivelul de anticorpi. Anticorpii sunt substanțele produse de organism atunci când se lupta cu o infecție. Dacă ai în sânge anticorpi pentru virusul hepatic C atunci medicul va face încă un test – în cazul în care al doilea test este pozitiv, se pune diagnosticul de hepatită.

Cum se tratează hepatita C acută

În formă să acută, hepatită C se tratează mai ușor. Tratamentul reduce riscul că afecțiunea să progreseze și să capete o formă cronică.

Infecția se tratează singură, fără tratament, la 15-25% dintre pacienții infectați cu virusul hepatic C.

Următoarele strategii pot fi de ajutor în tratarea hepatitei C acute:

Odihnă adecvată

Hidratarea corespunzătoare

Dietă sănătoasă

Cu cât hepatita C este depistată mai din timp, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare rapidă.

Încă din faza acută, hepatita C este o infecție virală contagioasă. Această se transmite prin contactul direct cu sângele unei persoane infectate deja, iar în cazuri mai rare, și prin contact cu fluidele corporale ale unui pacient diagnosticat cu hepatită C.

Care sunt diferențele dintre hepatita C acută și hepatita C cronică

Hepatita C acută este o afecțiune pe termen scurt, care se poate trata sau se poate transformă în hepatită C cronică, o afecțiune pe termen lung.

Simptomele hepatitei C acute și hepatitei C cronice sunt similare, însă de multe ori acestea lipsesc ori sunt atât de blânde încât sunt trecute cu vederea.

Hepatita C acută se poate trata de la sine, spre deosebire de hepatită C cronică, care se tratează destul de greu și cu tratament antiviral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367