REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Hidroelectrica: un medic legist şi un pasionat de tir cu arcul şi bricolaj, în fruntea unei companii de 4 miliarde de euro

Hidroelectrica: un medic legist şi un pasionat de tir cu arcul şi bricolaj, în fruntea unei companii de 4 miliarde de euro

Replica API 25 iunie 2012 | 00:00 588

Bulibăşeală politrucă sau atentat la siguranţa naţională?

Bulibăşeală politrucă sau atentat la siguranţa naţională?

Intrarea în insolvenţă a gigantului energetic Hidroelectrica nu poate accepta decât două explicaţii raţionale: incompetenţa absolut nebună a politrucilor puşi de partidele aflate la putere la conducerea companiei sau atac extrem, regizat pentru o privatizare rapidă şi ieftină, ambele variante constituind oricum un atentat la siguranţa naţională. Ca de obicei, factorii politici de decizie nu au nici o explicaţie coerentă despre această situaţie, dar continuă să alimenteze bulibăşeala specifică oricărei schimbări de putere, dând afară incompetenţii celorlalţi, pentru a le face loc propriilor incompetenţi. Chiar dacă adevăratele interese din spatele ruinării Hidroelectrica nu vor fi cunoscute prea curând, câteva informaţii publice oficiale despre mişcările din ultimele zile relevă o serie de gafe şi decizii absolut halucinante. În primul rând, atrage atenţia discrepanţa colosală dintre două declaraţii publice, ambele asumate de şefii Hidroelectrica, în funcţie de care cererea de intrare în insolvenţă are sau nu logică economică.

Astfel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica SA, Remus Dumitru Vulpescu, explica, într-un comunicat de presă făcut public pe 18 iunie a.c., care poate fi consultat şi pe site-ul companiei că, "datorită (o fi vrut să spună din cauza, dar de unde atâta carte...- n.red.) secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii SC Hidroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei) SC Hidroelectrica SA a hotărât în şedinţa Consiliului de Administraţie din 15.06.2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei".

Document oficial Hidroelectrica: profit de 15 milioane euro în 2011; Declaraţie oficială a şefului Hidroelectrica: am cerut insolvenţa pentru pierderi de 28 milioane euro

În esenţă, şeful Hidroelectrica spune că societatea a înregistrat în 2011 pierderi de 121 milioane lei (peste 28 milioane euro), de unde necesitatea intrării în faliment. Ciudat este faptul că, tot pe site-ul companiei, poate fi consultată situaţia financiară pe 2011 a Hidroelectrica, document asumat de întreaga conducere, inclusiv de acest Vulpescu, sub semnătură proprie. Iar raportul realizat de KPMG Audit SRL arată, negru pe alb, că Hidroelectrica a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 3.020.592.000 lei (circa 700 milioane de euro) şi un profit net de 6.444.266 lei (aproximativ 15 milioane euro). Între pierderi de 28 milioane euro şi profit net de 15 milioane euro, este o distanţă de la cer la pământ; şi, totuşi, ambele variante, reamintim, oficiale, au fost asumate de către şefii Hidroelectrica. Reiese de aici, fără dubiu, că cineva minte şi îşi bate joc de soarta celei mai mari companii de stat din România. Şi pentru că tot prezentam cifre oficiale comunicate de Hidroelectrica, iată şi celelalte date esenţiale, pe scurt, care arată mărimea acestei companii, dar şi interesul enorm pe care-l suscită: a asigurat în 2011 un procent de 23,75% din necesarul de energie electrică al României; deţine 274 de hidrocentrale şi staţii de pompare, cu o putere instalată de 6.433,3 MW şi o producţie anuală de 17,46 TWh într-un an hidrologic mediu; în 2011, Hidroelectrica a asigurat locuri de muncă pentru 5.218 români. Dar poate cea mai interesantă informaţie oficială este cea legată de valoarea activelor Hidroelectrica sau, altfel spus, cât valorează cel mai mare producător român de energie: 16.529.005.348 lei, echivalentul a circa 3,85 miliarde de euro.

Şeful Hidroelectrica, specialist în scufundări, tir cu arcul, schi, pilotaj auto off road şi bricolaj. Un alt administrator este medic legist

Revenim la personaje precum Remus Vulpescu care îşi asumă, cu seninătate, două stări de fapt perfect antagonice în ceea ce priveşte situaţia Hidroelectrica (după el, compania are, în acelaşi timp, profit de 15 milioane euro, dar şi pierderi de 28 milioane euro). Prospăt numit la şefia Hidroelectrica, Vulpescu are 40 de ani împliniţi acum o lună şi tot atâtea competenţe în managementul afacerilor sau energie precum în vorba din popor legată de babă şi mitralieră. Practician în insolvenţă, şeful Hidroelectrica se laudă în CV-ul de pe site-ul companiei, printre multe altele, că a fost redactor de ştiri la TVR. Spre sfârşitul documentului înţelegem, cu adevărat, şi ce anume l-a calificat pe Vulpescu pentru şefia Hidroelectrica, după ce aflăm care sunt competenţele şi aptitudinile sale: "Scufundări (cert. Rescue Diver - PADI), Tir cu Arcul (calificări la Campionatul Naţional Indoor, Field, 3D), Ski (avansat), Pilotaj Auto Off-Road (Campionat Naţional - cat. Open), Pilotaj Auto supersport (recreaţional)", în timp ce, la competenţe şi aptitudini tehnice care l-au aruncat, fără drept de apel, în fruntea listei cu specialişti din această ţară demni de a conduce cea mai mare companie energetică românească, ni se expun următoarele: "Prepararea autovehiculelor de teren şi supersport; Bricolaj divers". Nu doar tiristul cu arcul constituie o figură inedită în cadrul noii conduceri a Hidroelectrica. Consiliul de Administraţie al companiei mai este alcătuit, pe lângă bricolerul Vulpescu, din Iulian Marian Butnaru (inginer în telecomunicaţii, secretar general adjunct al PNL, fost director în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, fost membru al CA la CFR Infrastructură, în prezent şi în CA al Transelectrica), Andrei Barbu Todea ( medic legist, lider PDL Sălaj, fost prefect al acestui judeţ şi fost membru al Consiliului de Administraţie de la Oil Terminal), Ionica Raicu (inginer IT, prezentă şi în conducerile de la Transgaz, Iprochim, Romgaz, Enel, Eelectrica, fostă şefă a Administraţiei Străzilor din Primăria Bucureşti, soţia lui Mircea Raicu, viceprimarul PDL al Capitalei) şi Oana Truţă.

Salariu oferit de Hidroelectrica în 2011 unei familii de angajaţi: peste 4 miliarde de lei!

Şi dacă am văzut cum a ajuns Hidroelectrica pe mâna unui medic legist şi a unui meseriaş în scufundări şi pilotaj off road, există informaţii interesante şi despre conducerea executivă a companiei. Hidroelectrica îl care ca director general, de puţin timp, de Gheorghe Ştefan, fostul şef de la CEZ Servicii. Adjunctul său şi fost director general este Dragoş Zachia Zlatea, probabil cel mai bine plătit şef roman al unei companii de stat. Potrivit propriei delcaraţii de avere, Zachia Zlatea a încasat în 2011 un salariu anual de la Hidroelectrica în valoare de, atenţie, 291.229 lei. La acesta se mai adaugă diferite remuneraţii de la Radet Bucureşti şi Hidroserv, rezultatul fiind o leafă de peste 3 miliarde de lei vechi, adică 250 de milioane de lei vechi în mână, în fiecare lună. Dacă adunăm aici şi salariul soţiei, Gabriela Ioana, evident, angajată tot la Hidroelectrica, de 103.836 lei, rezultă că societatea de stat a plătit anul trecut numai familiei Zachia Zlatea peste 4 miliarde de lei vechi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614