REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Hiperglicemia în sarcina afectează sănătatea copilului când are între 10 și 14 ani

Hiperglicemia în sarcina afectează sănătatea copilului când are între 10 și 14 ani

Replica API 25 iunie 2020 | 00:00 854

Un studiu recent a ajuns la concluzia că glicemia prea mare a unei femei gravide afectează copiii acesteia, când ajung la vârste între 10 și 14 ani.

Statisticile din afară granițelor țării noastre arată că până la 20% dintre femei dezvoltă diabet gestational (hiperglicemie) în timpul sarcinii, dar până acum, nu erau cunoscute efectele pe termen lung ale acestei forme de diabet asupra copiilor acestor femei.

La începutul lui 2019 a apărut primul studiu menit să analizeze efectele pe termen lung, iar acesta a constatat că adolescenții cu vârste între 10 și 14 ani (copiii femeilor care au avut diabet gestational netratat) au o predispoziție mult mai mare de a suferi de prediabet și de obezitate, în comparație cu copiii ale căror mame nu au avut hiperglicemie, spun cercetătorii de la Northwestern Medicine, scrie doc.ro.

Până acum, se știa deja faptul că obezitatea mamei sau o predispoziție genetică pentru diabet a acesteia contribuie la un risc mai mare de a suferi de obezitate și de diabet, risc raportat la următoarea generație (urmașii mamei).

"Studiul nostru arată că, independent de greutatea mamei sau de predispoziția ei genetică de a dezvoltă diabet, glicemia gravidei în timpul sarcinii se adaugă la riscul că micuțul acesteia să sufere atât de obezitate, cât și de intoleranță la glucoză", a declarat cercetătorul principal, dr. Boyd Metzger, profesor emerit de medicină la Northwestern University Feinberg School of Medicine, citat de medicalxpress.com. Cercetarea condusă de el a fost publicată în ianuarie 2019 în jurnalul "Diabetes Care".

Diabetul gestational, un factor ce nu trebuie trecut cu vederea

Diabetul gestational este o afecțiune în care o femeie care nu suferea de diabet dezvoltă hiperglicemie în timpul sarcinii, adică valori mari ale glicemiei (glucozei prezente în sânge). Hiperglicemia crește riscul de preeclampsie, depresie, naștere prin cezariană și riscul de naștere a unui copil mort.

"Faptul că aceste condiții, la copilul care are vârstă de 11 ani, sunt legate de nivelul glucozei din sânge al mamei, din timpul sarcinii, reprezintă un motiv în plus pentru că diabetul gestational să fie identificat și tratat. Noi știm că tratamentul va reduce imediat complicațiile la nou-născuți, dar nu știm încă dacă el va reduce prediabetul la copiii cu vârste ceva mai mari. Metabolismul glucozei în timpul sarcinii (este vorba de cel al mamei, adică de capacitatea organismului de a procesa zahărul din sânge) afectează metabolismul glucozei când vine vorba de copil. Nu înțelegem, încă, acest lucru.", a mai spus dr. Boyd Metzger.

Concluzia oamenilor de știință a fost că, în ceea ce privește nivelurile glucozei din sânge la mame, în sarcina, expunerea la niveluri mari de glucoză în uter este semnificativ asociată cu o glucoză mare în copilărie și cu o rezistență la insulină în copilărie, indiferent de indicele de masă corporală (IMC) al mamei și al copilului și indiferent de istoricul medical familial de diabet zaharat.

Cine are un risc crescut de a dezvoltă diabet gestational

Orice femeie poate să facă diabet gestational pe perioada sarcinii, însă reține că ai un risc mai mare de a întâmpina această problema mai ales dacă:

- ai un indice de masă corporală (IMC) ce depășește 30 - folosește calculatorul online - pentru a-ți află indicele de masă corporală!

- ai născut anterior un copil care a avut 4,5 kilograme sau peste această greutate, la naștere

- ai avut diabet gestational în timpul unei sarcini anterioare

- unul dintre părinții tăi sau unul dintre frații tăi (una dintre surorile tale) are diabet.

Reține: Dacă oricare dintre aceste caracteristici ți se aplică, ar trebui să îți întrebi medicul pentru a află în ce constă screeningul pentru depistarea diabetului gestational în timpul sarcinii.

De regulă, diabetul gestational nu provoacă simptome. Cazurile de diabet gestational sunt depistate când glicemia femeii este testată. Unele femei pot să prezinte simptome dacă glicemia lor atinge cote alarmante (au hiperglicemie), cum ar fi: senzație intensă de sete, nevoia de a urină mai des decât în mod normal, gură uscată, senzație de oboseală/extenuare.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614