REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Hipotiroidismul și infertilitatea: există o legătură între cele două?

Hipotiroidismul și infertilitatea: există o legătură între cele două?

Replica API 18 mai 2021 | 00:00 863

O glanda tiroidă subactivă îți poate afecta șansele de a rămâne însărcinată, spun studiile. Astăzi îți spunem ce trebuie să știi dacă suferi de hipotiroidism și mai ales dacă încerci să concepi un copil.

Sursă foto: shutterstock.com

Un studiu recent, dat publicității în decembrie 2017, de la Harvard Medical School, arată că o glanda tiroidă care este ușor subactivă poate afecta capacitatea femeii de a rămâne însărcinată, scrie doc.ro.

Oamenii de știință știau de ceva vreme că femeile care au un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni au probleme cu fertilitatea, dar acest studiu sugerează că dificultățile pot să apară chiar și când glanda tiroidă (un organ mic, în formă de fluture, situat în zona gâtului) funcționează la limita inferioară a valorilor normale.

Mai mult de un sfert dintre femeile care au participat la acest studiu și care aveau infertilitate de cauze necunoscute au avut semnele unei glande tiroide care funcționa la nivel scăzut spre normal. Aceste femei aveau o probabilitate de două ori mai mare să aibă niveluri mai mari ale TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiana), în comparație cu femeile care nu reușeau să conceapă un copil din cauza problemelor cunoscute (care aveau legătură cu numărul de spermatozoizi ai partenerului).

TSH este produs de glanda pituitara și îi "spune" glandei tiroide să producă mai mulți hormoni atunci când este nevoie. Valorile mari ale TSH-ului pot indică o glanda tiroidă subactiva, iar medicii spun că acest lucru ar putea explică unele cazuri de infertilitate de cauza necunoscută. Chiar și așa, e important să reținem că studiul nu a dovedit o legătură între cauza și efect, ci mai degrabă o asociere între glanda tiroidă subactivă și infertilitatea la femei.

Ce riscuri există înainte de sarcină, dacă ai un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni

Statisticile de peste Ocean arată că între 2-4% dintre femeile aflate la vârstă fertilă au niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni. Asta înseamnă că sunt foarte multe femei care au probleme în ceea ce privește fertilitatea, cauzate de hipotiroidism.

Hipotiroidismul și valorile foarte mici ale hormonilor secretaţi de glanda tiroidă pot afecta menstruația și ovulația în multe feluri. Faptul că ai niveluri scăzute ale hormonului T4 (tiroxina) sau că ai valori crescute ale TRH-ului (hormon care eliberează tirotropina) duce la niveluri mari ale prolactinei. Acest lucru poate însemna că nu este eliberat niciun ovul în timpul ovulației sau poate cauza eliberarea neregulată a ovulelor și dificultatea de a obține o sarcina.

Totodată, hipotiroidismul poate însemna că a două jumătate a ciclului menstrual este mai scurtă. Acest lucru nu va acordă ovulului fecundat suficient timp pentru a se atașa de uter. În același timp, mai poate cauza o temperatura bazală scăzută, poate duce la niveluri crescute ale anticorpilor TPO (peroxidază tiroidiana are valori mari) și la chisturi ovariene, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii sau la incapacitatea de a rămâne însărcinată.

Sfatul endocrinologilor

Înainte de a rămâne însărcinată, ar fi bine că un medic specialist să îți monitorizeze nivelurile hormonilor TSH (hormonul de stimulare tiroidiana, adică tirotropina) și T4 (tiroxina totală). Această recomandare este în special valabilă în cazul în care ai deja niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni sau ai avut deja o sarcina pierdută.

Factorii de risc majori includ un istoric medical familial ce indică membrii cu probleme ale glandei tiroide sau orice altă boală autoimună. Tratamentul precoce este important, mai ales dacă mergi la medicul endocrinolog înainte de a rămâne însărcinată (mai ales dacă planifici să rămâi cât mai repede însărcinată). În acest fel, cresc șansele de a avea succes și de a concepe un copil mai repede.

Potrivit statisticilor de peste Ocean, aproximativ 10-30% dintre cuplurile infertile suferă de infertilitate inexplicabilă sau idiopatică, un concept definit că fiind infertilitatea pe fondul unei ovulatii regulate, unei bune funcționari a trompelor uterine, a unei cavități uterine normale și a unei analize normale a spermei. Infertilitatea inexplicabilă este asociată cu costuri economice și emoționale semnificative, spun oamenii de știință, de aceea este extrem de important să se identifice cauza infertilității, astfel încât cuplul să aibă acces la tratamentul corespunzător.

Identificarea valorilor TSH-ului și prolactinei ar trebui făcută cât mai devreme, în stadiile incipiente ale controalelor medicale pentru infertilitate. Tratamentul simplu, cu administrare orală, pentru femeile cu hipotiroidism, pe o perioada de la 3 luni la 1 an, poate fi extrem de benefic când vine vorba de concepția unui copil, mai ales în cazul femeilor infertile asimptomatice, arată studiile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102