REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

HIV nu se transmite prin îmbrățișare sau datul mâinii. Discriminarea, adevăratul dușman al bolnavilor de SIDA

HIV nu se transmite prin îmbrățișare sau datul mâinii. Discriminarea, adevăratul dușman al bolnavilor de SIDA

Replica API 2 decembrie 2017 | 01:15 452

Mesajul Fundației Baylor Marea Neagră: „Noi îmbrățișăm, nu discriminăm!”

An de an, pe 1 decembrie nu este celebrată doar Ziua Națională a României, ci și Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Ocazie pentru a recunoaște drumul lung, anevoios, dar și plin de speranță pe care trebuie să îl parcurgă persoanele infectate cu HIV. Iar ce este îngrijorător este că, atât în țara noastră, cât și în întreaga lume, adevăratul dușman al acestor persoane nu este boala, nu este sistemul sanitar cu probleme, ci discriminarea. În Constanța, la această oră, Fundația Baylor Marea Neagră lucrează cu peste o mie de persoane seropozitive. Cei mai mulți dintre ei infectați în copilărie, dintr-o eroare nedreaptă!

Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, prilej pentru comemorarea celor care au pierdut lupta cu HIV sau SIDA. „Dar și un prilej pentru a recunoaște drumul lung, anevoios, dar plin de speranță pe care l-au parcurs persoanele infectate cu HIV care au reușit să lupte cu virusul, cu ideile preconcepute ale oamenilor, cu atitudinile neprietenoase sau cu discriminarea. Adevăratul dușman al persoanelor infectate cu HIV din România și din întreaga lume este discriminarea. De aceea, noi, Fundația Baylor Marea Neagră, lansăm acest mesaj: „Noi îmbrățișăm, nu discriminăm!”, au transmis reprezentanții fundației.

De la iniţierea programului de testare gratuită, Baylor a efectuat în Dobrogea peste 65.490 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Aproape 5.000 dintre persoanele testate au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, iar 339 dintre aceste rezultate au fost la HIV.

„Noi, la Baylor, lucrăm cu peste 1000 de persoane seropozitive. Cei mai mulţi dintre pacienţii noştri sunt infectaţi din copilărie, dintr-o eroare nedreaptă şi nedorită. Noi interacţionăm zilnic cu persoane infectate cu HIV. Noi nu te temem! Înţelegem importanţa unei îmbrăţişări, a unui zâmbet, a unei vorbe bune. Şi nu ne ferim niciodată de persoanele infectate cu HIV. Am învăţat cum să prevenim infectarea şi ştim că o îmbrăţişare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră sau a oricărei alte persoane. Primul pas spre o viaţă sănătoasă este prevenirea, nu discriminarea! Noi am învăţat că afecţiunea face miracole”, au mai subliniat specialiștii de la Fundația Baylor Marea Neagră.

HIV nu se transmite prin: îmbrăţişare, sărut, datul mâinii, dacă foloseşti acelaşi telefon, acceaşi tabletă sau acelaşi computer cu o persoană seropozitivă, prin scăldatul în mare, în piscine sau în lacuri, prin folosirea toaletelor publice, dacă foloseşti în comun paharele, tacâmurile sau vesela. „Este important să ştim cum să prevenim infectarea, să cunoaştem căile de transmitere ale virusului, nu să discriminăm”, au punctat specialiștii.

„Îi cunoaştem pe mulţi dintre pacienţii noştri de când erau copii. Le ştim problemele, le cunoaştem bucuriile şi ne-au povestit care sunt prejudecăţile de care se lovesc atunci când îşi dezvăluie diagnosticul. Ne-au devenit prieteni şi ştim, din ceea ce ne povestesc, cât de dureros este să-ţi fie ruşine pentru că eşti o persoană infectată cu HIV. Din păcate, există discriminare chiar şi în sistemul sanitar şi din acest motiv noi, Fundaţia Baylor Marea Neagră, oferim servicii de stomatologie, ginecologie, dermatologie sau pneumoftiziologie. Nu este corect, nu este normal ca unui om să i se refuze un serviciu medical şi, cu toate astea, se întâmplă în România zilelor noastre. Din acest motiv, mesajul nostru este unul al acceptării, al înțelegerii nevoilor celor de lângă noi şi al afecţiunii”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nici prostia nu se ia dar e contagioasa!!!
0
0
Nu cumva Sa spuneti ca homosexualii sunt cei Mai multi dintre bolnavii neinfectati accidental, ca se supara americanii.
0
0
Totusi , medici si asistente care au avut in grija infectati cu HIV-SIDA , au fost diagnosticati cu HIV - SIDA ! Se incearca pacalirea implicatilor ? Adica , sa nu se mai plateasca pericolul lucrului cu homosexuali si lesbiene ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218