REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Hong Kong: Activistul pro-democraţie Joshua Wong, plasat în arest preventiv

Hong Kong: Activistul pro-democraţie Joshua Wong, plasat în arest preventiv

Replica API 24 noiembrie 2020 | 00:00 940

Activistul pro-democraţie hongkonghez Joshua Wong a fost plasat luni în arest preventiv, după ce a pledat vinovat la acuzaţiile de organizare a unei adunări neautorizate, a anunţat purtătorul său de cuvânt Isaac Cheng, transmit DPA şi AFP, ciatte de Agerpres.

Joshua Wong

Wong a fost acuzat de ''incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', ''organizare a unei adunări neautorizate'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', în legătură cu un protest în faţa sediului poliţiei din districtul Wan Chai, în iunie 2019.

El a pledat vinovat la primele două acuzaţii şi riscă o pedeapsă de cel mult cinci ani de închisoare.

Isaac Cheng, fost vicepreşedinte al grupării pro-democraţie Demosisto, a precizat că la acuzaţia de ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'' Joshua Wong a pledat nevinovat, adăugând că procurorii nu au oferit nicio probă în instanţă.

Militanţii pro-democraţie Agnes Chow şi Ivan Lam, care au pledat vinovat la acuzaţiile de 'incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', vor rămâne de asemenea în arest preventiv până la 2 decembrie, în aşteptarea aceluiaşi proces ca Joshua Wong.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Wong a afirmat că sprijină ideea unui referendum pentru ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului fostei concesiuni britanice, dar a precizat că este împotriva independenţei Hong Kong-ului. El a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru ''desconsiderarea autorităţilor judiciare'' după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul 'Occupy Central', amplele demonstraţii pro-democraţie din 2014 din Hong Kong.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang.

După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614