REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Hong Kong: Sute de mii de manifestanţi au participat la un marş în favoarea drepturilor omului

Hong Kong: Sute de mii de manifestanţi au participat la un marş în favoarea drepturilor omului

Replica API 9 decembrie 2019 | 00:00 301

Sute de mii de demonstranţi s-au strâns duminică pe străzile din Hong Kong pentru un marş în favoarea drepturilor omului, la exact şase luni de la manifestaţia la care au participat peste 1 milion de persoane împotriva promovării unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală, transmit Reuters şi dpa.

Scandând ''Luptăm pentru libertate în Hong Kong'', activiştii antiguvernamentali au străbătut străzile din Hong Kong, mergând din districtul Causeway Bay până în centrul cartierului financiar. Manifestanţii cer, printre altele, vot universal în alegerea liderului executivului local, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam.

Marşul a rămas paşnic pe parcursul zilei; demonstranţii au adoptat diverse mijloace de exprimare a revendicărilor, unii dintre ei cântând la vioară şi ukulele, în timp ce zeci de angajaţi de la un post local de radio au purtat măşti.

Totuşi, forţele de ordine au mobilizat numeroase efective şi mijloace de intervenţie, precum tunuri cu apă, pentru a reacţiona în cazul unor violenţe.

Autorităţile au dat undă verde organizatorilor - Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF) - să desfăşoare manifestaţia de duminică, fiind pentru prima dată după 18 august când CHRF primeşte o astfel de permisiune. De asemenea, este prima mare demonstraţie după ce tabăra pro-democraţie a înregistrat o victorie covârşitoare în alegerile locale, obţinând 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin cu o prezenţă la vot fără precedent.

Anterior în cursul zilei de duminică, poliţia a arestat 11 persoane pentru ''posesie de armă de foc fără permis''. În timpul operaţiunii au fost capturate un pistol Glock şi peste 100 de cartuşe.

Este prima dată când poliţia acuză că arme de foc, care sunt strict interzise în Hong Kong, sunt confiscate pentru presupusă intenţie de a folosire în legătură cu protestele din fosta concesiune britanică.

Protestele din Hong Kong au izbucnit la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 900 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920