Horia Constantinescu: CHIŢAC are aşteptări MARI de la oameni foarte MICI! Video
Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța. Cum acesta a fost și director general al Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța până în septembrie anul trecut, iar recent s-a reîntors în PSD, automat au fost abordate și aceste subiecte.
Despre funcția pe care a avut-o în cadrul Primăriei
„Nu am pierdut postul, am demisionat din postul respectiv. Am considerat că așa cum a fost organizat concursul, bine sau rău, atâta timp cât nu l-am promovat nu mai exista nicio rațiune pentru a lucra în continuare acolo. Sunt convins că vor găsi o echipă de lucru, indiferent cum mi se va părea mie aceasta. Rezultatele activității noii echipe, fără mine, vor fi cele care vor demonstra că e mai bine sau nu. Eu eram detașat în Primăria Constanța, nu fugăream un plus salarial sau un bonus pentru mine. Mi-am dorit să fac parte din administrația publică constănțeană”, a spus Horia Constantinescu.
Ce s-a întâmplat, mai exact?
"Au fost situații și lucruri pe care eu am considerat necesar să le raportez atât primarului cât și unor instituții interesate de ceea ce se întâmplă acolo. După părerea mea, unele lucruri sunt, și astăzi, făcute de mântuială, pe banii constănțenilor. Ar fi trebuit luate măsuri mult mai drastice. De fapt, eu mergeam cu piciorul prea împins în accelerație. Se dorește un balet administrativ, în așa fel încât să se pară că fac lucruri bune și minunate când, de fapt, este ceea ce vedem", a spus Constantinescu.
Noutatea: v-ați întors în PSD...
"E mai puțin important cine pe cine a căutat. Cred eu că important este că refacerea echipei într-o direcție pe care și eu o înțeleg este mult mai importantă. Această formațiune politică, cea mai mare din România are multe de spus", este de părere Horia Constantinescu.
Candidatură la primărie?
"Mi se pare prematur pentru orice formațiune politică să ia o decizie la acest moment. Fiecare formațiune poate să analizeze o echipă de lucru pentru că nu este mai puțin importantă echipa consilierilor, echipa departamentelor de lucru ale primarului, deci, o mobilizare este obligatorie. Abia după aceea se va înscrie în listele de care vorbiți", potrivit lui Horia Constantinescu.
Ce a făcut Horia Constantinescu pentru Constanța?
"Mie mi s-a părut obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pentru care Primăria Constanța a plătit niște amenzi substanțiale. Din păcate, administrația le-a decontat în condițiile în care amenzile erau luate în ultimii patru ani ai vechii administrații publice. Parcurile constănțene nu au sisteme irigații și este jenant că Parcul Tăbăcărie nu are apă, dar el poate asigura apa până la Mangalia și înapoi. Nu s-au găsit banii și implicarea necesară pentru implementarea acestor sisteme de irigații. Am lăsat aceste proiecte pe masa de la care am plecat. Am lăsat multe lucruri în desfășurare. Îmi începeam ziua de lucru la 4.30-05.00 dimineața pentru a vedea starea de curățenie a orașului și terminam târziu, noaptea. Mi-aș dori ca o parte din oamenii cu care am lucrat să se mobilizeze și să ducă la bun sfârșit proiectele. E mai puțin important dacă a fost ideea lui Horia, important este ca aceste proiecte să fie implementate și ca acest oraș să-și reia strălucirea pe care o merită", a spus Horia Constantinescu.
Cum arată orașul Constanța?
"Administrația locală încă nu a găsit echipa performantă pe care și-o dorește în interiorul Primăriei. Am arătat nu numai cu degetul, am pus și eu degetul pe numele față de care ar fi trebuit să se ia măsuri în sensul înlocuirii acestora. Lucrurile par mult mai diplomate decât mi-aș fi imaginat eu. Este unul din lucrurile care m-a condus spre demisie. Nu reușești să faci performanță cu oameni din categoria «las-o, mă, că merge și așa». Primăria este plină de astfel de oameni. Nu înțeleg raționamentul în care ei au fost menținuți în aceste funcții. Unii se duc la muncă să aibă de unde să plece", a mai spus Horia Constantinescu.
Horia, omul care a deranjat pe mulți…
"Cei patru ani în care am condus Comisariatul au arătat că fermitatea cu care am trecut prin orice fel de abatere, în județul Constanța. Deranjez pe cei care nu înțeleg că lucrurile trebuie făcute respectând legea și normalitatea. Da, pe aceștia voi continua să îi deranjez. și acum mă deplasez la o acțiune comună, cu alți colegi, tocmai pentru a transmite un semn de fermitate în piață", a explicat Horia Constantinescu.
Pe cine a deranjat Constantinescu?
"Eu nu duc acasă ranchiuni personale. Am deranjat colegii de la Confort Urban. Asfaltarea în Constanța lasă și azi de dorit. Multe dintre normative și standarde le-am descoperit împreună cu conducerea acestei companii, companie condusă de una dintre membrele din comisia mea de examinare, cea care m-a notat cu 2, pentru că relația dintre mine și conducerea Confort Urban era una deficitară. Nu am înțeles să recepționez drumuri înnegrite cu asfalt și eventual aduse la standardul la care ne așteptăm cu toții. Aducerea la nivel a capacelor cu strada este atribuția lor pentru că acolo unde reparase strada era întreg și acum este sub nivelul asfaltului. La Spații Verzi, mi-am asumat că jumătate din Constanța a fost astupată de bălării pentru că serviciul bifa recepții fără a face verificări. Același raționament a fost și cu Serviciul de Salubrizare. Societatea încasează nemeritat de mulți bani în raport cu curățenia. Am deranjat pe colegii care cu toate că unii nu au salariile foarte bune se duc la muncă, am deranjat pe cei care se duc la muncă ca să aibă de unde pleca, pe cei care semnează fără să se ducă să vadă în teren, am deranjat Cimitirul Municipal unde sunt locuri de veci de unde Primăria nu a încasat, am deranjat conducătorii de departamente ‘performanți’. Doamna Frigioiu m-a punctat cu nota 2. Am avut discuții și cu alți examinatori care mi-au spus că aș fi meritat mai multe puncte dar dânsa a interpretat baremul într-o manieră considerată de dânsa foarte bună. Nu pot comenta, iată că și comisia de contestație. Îmi doream să muncesc, nu m-am dus disperat după un bănuț în plus. Mare parte din venitul în plus l-am cheltuit pentru vopseaua a două fântâni arteziene. Dacă scădem banii cu care am contribuit la igienizarea Constanței, cu siguranță am luat mai mult de acasă decât am adus acasă", a spus Horia Constantinescu.
Regrete?
"Regret că nu am reușit să fac echipa pe care mi-am dorit-o. Este cunoscut că am arătat cu degetul vechea echipă și am vrut ca odată cu acestă schimbare, lucrurile să se întâmple așa cum mi-am imaginat. Din păcate, nu eu stabilesc viteza de deplasare", a spus şeful CJPC.
Relația cu primarul și viceprimarii
"Cu primarul cu siguranță am colaborat bine. Consider că și astăzi modul în care este educat și format îl face să evalueze oamenii după modul lui de a fi, lucru total greșit pentru că buna credință nu mai e de actualitate în secolul 21. Cu viceprimarul Ionuț Rusu, bine spre foarte bine. Am rămas în relații de prietenie. Domnul Cocargeanu, cu tot respectul, am convingerea că trebuie să-și poată dovedi lui că a înfăptuit ceva și mai apoi să dovedească cetățenilor. Bla-bla, în sensul că nu s-a făcut aia, nu s-a făcut aia, mi se par copilărești, comune mai multor formațiuni politice. S-au câștigat și alegeri arătând cu degetul spre alții, a spus Horia Constantinescu.
Despre USR
"Eu am folosit termenul de „adolescent întârziat”. Oamenii care ajung la o vârstă ar trebui să aibă o maturitate în gândire. Eu am propus un ron pe zi și dânșii au votat 4 roni pe oră pentru a arăta că au gândit mai bine ca mine. Acum se ceartă în oglindă. Nu ar trebui să se certe cu nimeni. Ei au votat 4 ron pe oră. Se ceartă pe ei înșiși. Degeaba fac teatrul asta jenant", a spus Constantinescu.
Să revenim puţin la ce aţi spus despre primar...
"Oamenii nu funcționează peste tot la fel. Dânsul are așteptări foarte mari de la niște oameni foarte mici, cu posibilități mult reduse, profesional. Eu i-am lăsat câte un raport pentru fiecare departament. Am comunicat permanent cu dânsul. Cred că eram cel mai obositor colaborator al dânsului. Așteptările pentru niște oameni disfuncționali administrativ sunt prea mari raportat la posibilitățile acestora", a spus Constantinescu.
Preluarea funcției la CJPC și colaborarea cu Portul
"Echipa este una funcțională, sunt colegi care ocupă locuri fruntașe la nivelul întregii țări. M-am bazat și mă bazez mereu pe ei. În Constanța noi luam măsuri draconice de suspendare ai unor retaileri și ne continuăm activitatea și în Portul Constanța, în Agigea. La absolut orice container ce conține mărfuri ce pot fi evaluate ce comisariat aceștia ne solicită. Această colaborare a dus la depistarea unor nereguli", a mai spus Constantinescu.
Politica la nivel național
"Consider că singura variantă de a scoate țara la lumină este ca toate formațiunile să înțeleagă că acolo unde numitorul este în comun avem cum să îl punem în valoare. Interesul ar trebui să fie unul general pentru a scoate țara la lumină. Trebuie să hrănim această țărișoară înfometată", a mai spus Constantinescu.
Video:
Liliana IONIȚĂ

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a fost în studioul Replica, marţi, 9 august, pentru a discuta despre despre...3431
Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR) a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 22 iulie, unde a vorbit...2871
Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3549
A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5341


ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 3.68 m/s
Presiune: 1007 milibari

Simona Halep (30 de ani, 15 WTA) a învins-o în semifinalele turneului de tenis de la Toronto pe americanca Jessica...101
David Popovici a devenit și campion european după ce a evoluat, sâmbătă, în finala probei de 100 m liber din...98
Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la Tokyo, au câştigat medaliile de aur,...201
Simona Halep, locul 15 WTA, şi Sorana Cîrstea, locul 38 mondial, şi-au aflat adversarele din primul tur la...403


În weekendul prelungit cu ocazia Zilei Marinei, Constanța va beneficia și de un spectacol de lumini, culoare și...684
Un accident rutier a avut loc în cursul dimineții de vineri, 12 august a.c., în jurul orei 04:30, la ieșire de pe...5234
Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, în cursul zilei de vineri, 12 august a.c., a organizat o conferință de...5729
CFR Călători a anunţat vineri că modifică temporar mersul trenurilor. Cei care au cumpărat bilete pentru perioada...574
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că foarte multe din amendamentele primite şi examinate...258
Dănuț Pop, președintele Partidului Ecologist Român, critică angajarea la Banca Națională a celebrei astroloage...271
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, în cadrul unei...222
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat, vineri, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând...290
Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3549
Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2815
A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5341
Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4162
Metallica, Mariah Carey, Rosalia şi Jonas Brothers se vor reuni anul acesta la New York pentru Global Citizen Festival,...226
Elton John ar putea continua să cânte în metavers mult timp după ce va renunţa la turnee, relatează miercuri...236
Basistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat marţi formaţia britanică de punk...222
Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat, pe Facebook, după ce, într-o emisiune, fostul lider social-democrat Liviu...706
Conducerea Republicii Moldova i-a obligat pe liderii transnistreni să anunțe Chișinăul despre deplasările lor în...745
Un bărbat înarmat și echipat cu vestă antiglonț s-a apropiat de sediul FBI din Ohio. Acesta a fugit după un schimb...501
Directorul FBI, Christopher Wray, a revenit miercuri asupra amenințărilor de pe rețelele de socializare la adresa sa...495
Un român în vârstă de 38 de ani a murit după ce a căzut de la etajul unui bloc din landul german Saxonia-Anhalt,...701
Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...241
Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...263
Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...486
Un număr de 6.469 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...528