Horia Constantinescu declară RĂZBOI comercianților care consideră litoralul un ‘El Dorado al alimentației publice’
Horia Constantinescu declară RĂZBOI comercianților care consideră litoralul un ‘El Dorado al alimentației publice’
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎncep festivalurile de la malul mării! Este clar că vom avea parte de un maraton de evenimente cultural-artistice. Ce a crescut în ultimii ani în România este „cultura” mâncării în stradă – street food. Conceptul internațional a fost ușor asimilat de români, iar de anul trecut, la Constanța, sunt organizate periodic aceste evenimente stradale, care îmbină muzica cu mâncarea de tip fast food de calitate, produse realizate de bucătari iscusiți, pe care le găsim în afară, la orice colț.
Totuși, normele sanitar-veterinare și de protecție a consumatorului trebuie respectate. Și nu doar la acest tip de evenimente, ci la toate. Comisarul-șef adjunct de la Comisariatul Județtean pentru Protecția Consumatorului Constanța, Horia Constantinescu, a vorbit despre cum ar trebui să se pregătească organizatorul pentru festivalurile de genul pentru a nu fi sancționat în urma unui eventual control.
Este bine de știut că trebuie igienă brici de la primul minut al evenimentului până la final, pentru ca turistul sau constănțeanul care participă la un eveniment să aibă parte de distracție fără să ajungă la spital din cauza unor probleme de sănătate sau condițiile să fie sub decența umană.
„Să vorbim de fermitate. Vom face, fără discuții, controale. Noi le recomandăm tuturor organizatorilor de astfel de festivaluri să ne calce pragul pentru că suntem deschiși înaintea organizării acestora, să stăm de vorbă, să îi consiliem, să ne consultăm și să găsim formula cea mai bună. Nu cred, de asemenea, că organizarea de festivaluri precum cel cu scoicile – anul trecut, igienizarea acestuia și spălarea acestuia însemna niște cratițe pe jos.
Anul acesta, cred că organizatorul, oricare ar fi el, împreună cu titularul acestui festival, pot să găsească o formulă în care să închirieze două containere, în care fiecare dintre comercianți, în funcție de un orar, să poată să igienizeze în condiții salubre produsele pe care urmează să le vândă, să le împacheteze acolo sau să lucreze cu materii prime gata procesate.
Adică nu mai venim cu scoica din mare, o spălăm la lighean și o punem la fiert. Noi trebuie să fim alături de aceștia, să îi consiliem pe consumatori căci au drepturi și să îi învățăm să ceară să fie respectați. Piața Ovidiu trebuie să suporte de la ulei de prăjit, scoică, hamburgeri și maioneză. Mă voi bucura ca în acțiunea controlului să găsim niște comercianți aliniați!”, a spus șeful de la Protecția Consumatorului Constanța.
Unii respectă, alții nu. Așa s-au învățat anumiți oameni să se joace cu legea, însă Horia Constantinescu promite că nu va sta cu mâinile în sân în această vară. Este sătul să vadă Constanța și litoralul său ca pe un „El Dorado” al alimentației publice, drept urmare, dacă vor fi prinși că vor călca strâmb, CJPC Constanța va aplica sancțiunile care se cuvin.
„Mă refer că sunt unii care cred că pot păcăli legea. Dacă în stânga avem un container, o mașină autorizată sanitar-veterinar, cu un flux tehnologic aprobat, cu materii prime gata procesate, de ce să tolerăm în dreapta acestuia pe unul care încă o forțează? Nu trebuie! Pe ăla trebuie să îl legăm de mașină, împreună cu primăria, să îl ducem să vândă la el în curte, ca o cinzeacă. Nu trebuie să lăsăm prezenți pe piață pe cei care își încearcă norocul, nu suntem un El Dorado al alimentației publice, suntem o zonă de litoral cu potențial enorm și trebuie să o ducem acolo unde era pe vremuri”, a adăugat Horia Constantinescu.
Claudia CORBU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News