REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Horia Constantinescu, despre litoral: "Comerţul la dugheană ne aseamănă cu Pakistanul". VIDEO

Horia Constantinescu, despre litoral: "Comerţul la dugheană ne aseamănă cu Pakistanul". VIDEO

Replica API 16 martie 2019 | 04:37 477

De Ziua Mondialã a Drepturilor Consumatorilor

Consumatorii ar trebui să fie primii interesaţi în respectarea drepturilor lor. Această idee a fost subliniată de Horia Constantinescu, şeful OJPC Constanţa, ín cadrul unei conferinţe de presă organizate, vineri, 15 martie a.c. cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor. Cu aceeaşi ocazie, Horia Constantinescu a punctat necesitatea "curăţării" litoralului românesc, astfel încât să scape de "manelizare" şi "dughenizarea" care nu au drept efect decât atragerea unor turişti care „nu vor duce litoralul românesc în contextul european”.

„Comerţul la dugheană ne asemuieşte cu Pakistanul", a afirmat Horia Constantinescu, adăugând că şi porumbul fiert, la lighean, dar şi hotelurile care-şi întâmpină turiştii cu cearşafuri pătate, doar pentru că sunt pe inventar de zeci de ani reprezintă o pată neagră pentru imaginea turismului pe litoral.

„Litoralul românesc este unul dintre cele mai importante puncte de atracție de la nivel național, foarte mare parte dintre consumatorii români ajung pe teritoriul dobrogean unde se așteaptă să fie primiți ca acasă. Cel mai important lucru care duce la problemele care există este lipsa de comunicare dintre toți factorii decidenți, autoritățile locale, operatorii din turism. Nu am reușit să găsim formula în care, așezându-ne toți la o masă, să stabilim înainte de începerea sezonului care este direcția.

Nu am reușit să acceptăm ideea că un comerț în dugheană ne asemuiește cu Pakistanul și nu cu o stațiune europeană. Nu am reușit să ne asumăm faptul că arealul fiecărui operator economic trebuie tratat așa cum trebuie tratată curtea de acasă. Să înțelegem că respectul pe care îl dăm fiecărui consumator este o formă care se răsfrânge asupra tuturor; să înțelegem că porumb fiert în lichean nu ne aduce o perspectivă de integrare a turismului românesc în cea internațională. Porumbul fiert este bun, dar trebuie să respecte niște uzanțe, niște proceduri astfel încât să nu devină o poveste care să sperie turistul și să îmbolnăvească consumatorul; să înțelegem că cearșafurile murdare aflate pe inventar de 40 de ani nu pot face altceva decât să arate că parte din operatorii din turism au rămas în anii 80; să înțelegem că turiștii străini care calcă pragurile acestor hoteluri, jalnice unele dintre ele și foarte frumoase, altele, vorbesc despre litoralul românesc în întregimea lor și nu îl identifică doar cu un operator economic. Ei spun: „a fost frumos la mare”, „nu a fost frumos la mare”, „m-am îmbolnăvit la mare”, nu „m-am îmbolnăvit la GIGI SRL, care avea mâncare stricată”, a subliniat, în discursul său, comisarul adjunct Horia Constantinescu.

La eveniment a fost prezentă și Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

Un alt aspect punctat – ba chiar subliniat, am putea spune! – de șeful OJPC Constanța, Horia Constantinescu, a vizat alimentația și neregulile depistate în informarea corectă a consumatorilor cu privire la conservanții, îndulcitorii sau alte ingrediente de acest gen, ce se regăsesc în produse. „În acest context, aș aprecia ca Autoritatea Națională de Protecția Consumatorilor să fie inițiatoarea unui proiect european care să prevadă ca, așa cum pe pachetele de țigări sunt precizate consecințele fumatului, să fie și obligativitatea fiecărui utilizator de conservanți, de înlocuitori, de arome, de produse noi apărute pe piață care nu protejează decât interesele economice ale operatorului economic, nicidecum ale consumatorului, să le afișeze la loc vizibil, să nu fie o marcă mică pe eticheta produselor. A dulciurilor pentru copii, de exemplu, că un anumit E are consecințe nefaste asupra atenției, sănătății, modului prin care unui copil i se asigură o creștere armonioasă”, a afirmat șeful Protecției Consumatorilor Constanța.

De altfel, a arătat acesta, inclusiv faptul că în ultimii ani se constată o creștere considerabilă a cazurilor de cancer la nivelul aparatului digestiv trebuie să dea de gândit.

„Ar trebui să ne determine să ne punem întrebarea: Ce s-a schimbat în alimentația noastră în ultimii ani în așa fel încât am ajuns să îngroșăm statisticile celor care se îmbolnăvesc?”, a afirmat Horia Constantinescu.

Numai dacă ne îndreptăm atenția spre legumele și frunctele din galantarele supermarketurilor, vedem niște produse aspectuoase, cerate, doar oare cât sunt de sănătoase.

„În această clasificare aș începe cu legumele și fructele, care în zilele noastre devin din ce în ce mai arătoase, aparent mai comestibile, mai pline de vitamine, când de fapt trebuie să conștientizăm că stropirea acestora în mod excesiv cu pesticide, cu ceara care protejează ceara fructelor are o consecință nefastă asupra sănătății. Recomandam în urmă cu ceva timp consumul mai mare de fructe, dar astăzi constituie un pericol. Toate aceste substanțe protejează veniturile importatorilor și exportatorilor de frunte și legume, pentru că un măr bătut cu urme a prezenței dăunătorilor – până astăzi nimeni nu a murit pentru a mâncat un măr în care a fost un măr – și atunci adresez întrebarea retorică: Dacă stropirea cu ceară a merelor îl protejează de acțiunea dăunătorilor, a ciupercilor, a intemperiilor, cum putem să ne imaginăm că dacă ceara nu a fost spălată de ploaie, o să dispară când spălăm mărul la robinet?”, a atras atenția Horia Constantinescu.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-mi sugi pana
9
31
m-ai cautat tu la coaie sa vezi daca-s securist?pe ce criteriu face el securist dupa bunul plac, ghilimelele ........... si magarul a murit si tu l-ai inlocuit..............
55
40
porumbelul ala e securistul. cum poola mea a scris cu ghilimele, cand noi, ceilalti, nu putem scrie cu diacritice in comentarii...?
66
61
este oare candidatul etern,ce mai viseaza monsieur catanii di moldova,oare euredereglat,bani multi somn deasemeni,munca fp
20
0
porumbelule. stii si tu ca cine zice ala este, ca magarul din poveste !!!
210
60
eu zic sa te lasi de "meserie" ca nu se mai sperie nimeni de tine, hai PA, securist ordinar
61
208
pisa-te, ca vine trenul...
208
66
vezi-ti de cautat prin oale de noapte si lasa-te de prostii
67
215
eu zic SA ITI VEZI TU DE TREABA!!!
222
67
eu zis sa stai cuminte, sa-ti vezi de treaba
77
214
la puscarie cu tine, vierme zdrentos!!!
220
79
stiu si ca intimidarile pot face obiectul unui dosar penal, intimidarea are incadrare penala, vierme securist
98
231
Zdreanto, din spatele tastaturii esti tare in gura!!! De ce nu ii spui asta in fata??? De ce nu ii spui porumbelului, ala care zici tu ca il suna, tot in fata??? Stii ca amenintarile voalate , astea cu asteptatul pot face obiectul unui dosar penal?!?
305
142
papagalul asta anul trecut a fost chemat la Politie pt ca si-a lasat copilul fara centura de siguranta intr-o masina in mers, copil lasat sa danseze pe manele, papagal de bukale, un manelist bucurekakashtean precum bobul de mazare
14
1
Corina Martin foca turismului romanesc, o tot lasa barbatii, nici ea nu mai stie la al catelea s-a dat, da-te fa si la Constantinescu asta, va vad bine impreuna, asta nu o sa te mai lase, asculta la mine ca te invat de bine
10
1
Cine l-o fi pacalit pe figura asta Trista ca poate spune ceva de minim interes intr-o adunare publica? Du-te nea Horinca si pune mana pe carte si lasa mascarada si inchipuirile. Macar controalele alea invata sa le faci dupa carte, ca e doar impresia artistica de la scoala expirata a lu Popescu Piedone de capul tau.
7
0
Cand ai luat Horia spaga 10.000Euro de la cei de La Canapele din Vama sa nu ajunga in presa la ce jeg era acolo nu spui ? Noi eram aranjati la Noni pe terasa si am vazut tot !
9
0
in buricul orasului New York, in Manhattan exista ceea ce se cheama food truck, asta inseamna ca aia sunt pakistanezi?in plin centrul New York-ului se cumpara de la tarabagii dintr-astia cu food truck, tarabe exista si-n plin centrul Parisului si in multe alte metropole cu pretenii, si te-ai gasit tu sa faci din Constanta ce n-a vazut Parisul, hai sictir ca mirosi a prostie.Comertul in aer liber nu are sa dispara niciodata
9
1
Sunt state cu mult mai dezvoltate decat noi si se desfasoara comert la dugheana cum ii place sa spuna acest mare constantinescu . Farmecul comertului stradal nu il poate oferi comertul in carciuma . Lasa mare serif sa traiasca si amaratu nu doar inbuibati .
5
0
cautati pe GOAGLE --vorba lu' Paranghelie-- sa vedeti mai multe despre acest razboinic al luminii, anul trecut intr-un control la o terasa din Neptun si-a pierdut un dinte intr-o altercatie cu patronul de acolo care l-a strangulat mai sa-l omoare, a iesit cu bataie mare,si-a luat-o big time, eu daca puneam mana pe al cred ca acum avea o cruce la cap.Uitati-va si voi cine a ajuns sa va dea lectii, un nespalat, pakistanezii sunt domni pe langa tine ma imputitule, mai da-te-n pizda ma-ti ca-n parfum nu te dai
11
1
cand va mai vine-n control nu-l mai lasati sa filmeze cu telefonul lui de figurant,fara permisiunea proprietarului nimeni nu are dreptul sa foloseasca o camera de luat vederi,exista dreptul la proprietate,exercitati-l,nu va mai lasati intimidati de prost,acest NIMENI are dreptul sa controleze dar nu sa si faca circ.Limbricul asta vinde filmaciunile astea la teveuri si asa-si face bani,si face pe nepatatu'.El sa se spele la gura si dupa aia sa caute pe altii de mizerie.I-a promis Adrian Nastase ca-l face primar in CTA,dupa modelul Piedone,mai intai ii face imagine cu OPC si apoi il inscauneaza
9
1
uite cine vorbea, cel care si-a cumparat dregatoria de la Bombonel cu banii din porumbul fiert, s-a gasit el sa faca pe Zoro, un partzar care si-a luat si bataie si scuipat la o terasa in Neptun.O sa poata evolua comerciantii romani daca voi veniti si le luati prin amenzi abuzive tot profitul motivand fel si fel de motive?aratand mare grija pt consumator,grija mascata,caci tot ce va preocupa este cum sa va capatuiti, fara un profit substantial nu se poate dezvolta nici un comerciant,voi amendati ca sa puteti fi tinuti pe loc ca si voi dati mai departe ce jefuiti de la comercianti
18
0
Dar maghernitele alea HCoanda cu ce ne aseamana?cu o tabara de refugiati in mijloc?fara camere prin tot orasul,tiganul lasat sa se lafaie cu gratuitati pe ratc,case gratuite;ii supraimpoziteaza pe romani,le mareste ggcal,ca sa stea tiganul linistit,sa ne fure,vandalizeze masini,sa vanda tigari nestingheriti in piete,sub ochii politiei. Orasul e infect,plin de tiganimea adusa de peste tot ptr ca se dau case gratis.Inainte isi permoteau sa stea cu chirie,jegul asta de Fagabou a invatat ceva de la Mazare,o sa te ajinga si pe tine in curand din urma,gaze nu ne lasa sa ne tragem.Muta HC langa Palas
12
0
Ai mutat dughenele si porumbul fiert de pe faleza pe plaja acolo unde administreaza maica-ta .Nu-ti ajungeau dughenele care ocupa nisipul marii negre ,mai ocupi cu baldachine si sezlonguri tot ca sa produci bani la negru ca doar se stie ca tu esti in spatele acestor afaceri murdare numite comert civilizat.
5
1
Limbricul asta este produsul exponential al mafiei. El vorbeste de turism si de comert asemanator pakistanului. Pai ba lesinatule la tine pe plaja in costinesti nu vindeai porumb fiert si gogosi, ba da. Marele expert in turism. O sluga proasta a lui adrian nastase. Iar de corina martin ce sa mai vorbim.... stie toata cta cine e si ce hram poarta...
7
3
La mangalia in obor sa vezi cum vinde bozolan micii si nu are voie ca e ggabor
4
1
Si tu ai avut dugheana in Costinesti. Acum esti smecher ai pensiune la Azuga
14
2
Bine horica,inventeaza tu comertul la muzeu ca sa nu mai existe comertul la dugheana. Si individa din foto e cam... pakistaneza dar te uiti la ea cu...bale
15
1
Cand era Nastase la putere se respecta statul de drept!Sa moara Tamara daca va mint
28
0
Gheba de la dsv, adj, e un sclav ce face in pampersi cand il suna porumbelul, dar haleste carnati moka de la turcii din medgidoaia, iar cine ii deranjeaza e amenintat ca e dat afara. Piticule nu uita esti facut pe fax si plec pe powla, nu ai concurs dat, noi nu ne grabim, te asteptam. Ps te pupam dulce pe uscat
146
310

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218