REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

HORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

HORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Replica API 23 iulie 2020 | 00:35 7423

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar și viitor candidat la postul de primar al municipiului Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica, structurat în două părți. În prima parte, a fost abordat aspectul politic văzut prin ochii lui Horia Constantinescu, iar cea de-a doua parte a vizat activitatea sa din cadrul CJPC, mai ales în contextul pandemiei COVID-19.

„Am determinare pentru a scutura Constanța de pile și șmenuri”

Horia Constantinescu ne-a explicat care a fost motivul care a stat la baza deciziei de a intra în cursa pentru câștigarea Primăriei Municipiului Constanța, având în spate experiența unei alte candidaturi, în sudul litoralului.

„Decizia nu este legată strict de oraș. La momentul alegerilor din 2016, în comunitatea din care făceam parte, mi-am dorit să ajung primarul localității Costinești. Este o poveste care mă urmărește de mai mult timp. După ce un om sădește un pom, face un copil și construiește o casă, ar trebui să lase ceva în urmă. Cred că am suficientă determinare pentru a scutura un oraș precum Constanța de pile, șmenuri și lucrurile care l-au defăimat raportat la ce era odată. Am arătat la Protecția Consumatorului că nu sunt o persoană influențabilă și cu siguranță nu voi fi nici aici. Mi-ar fi ușor să mă apuc și să păcălesc urechea constănțeanului, să-i promit că vom avea metrou din Mamaia până în centrul Constanței și alte elucubrații similare cu cele prezentate de Decebal Făgădău. Sunt un om pragmatic și am dovedit că nu a reușit să mă doboare nici ansamblul marilor retaileri în urma acțiunilor pe care le-am făcut. Asta înseamnă că nici mica mafie din Constanța care a construit pe spațiile verzi nu o să mă sperie.”,

„Sunt un om de onoare și m-am ținut de cuvânt”

Horia Constantinescu şi-a lansat în martie candidatura ca independent la Primăria Constanţa, după ce a demisionat din PSD. În urmă cu două luni, acesta a anunțat că s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal (PPUSL). Horia Cosntantinescu a detaliat motivul pentru care a ales această formațiune politiciă.

„M-am alăturat partidului PPUSL și vă explic raționamentul înscrierii mele în acest partid. Încă din 2017, am discutat cu administrația constănțeană despre un proiect care imagina ca structurile de stat să fie obligate să achiziționeze numai produse românești direct de la producătorii locali. Adică spitalul, penitenciarul, cantina socială, întâi să consume roșia și brânza românească și abia după aceea, dacă nu găsește, să se orienteze către achiziția produselor din import. Au trecut vreo 3 ani și jumătate în care nu am reușit să dăm o soartă de izbândă acestui proiect. Plecasem deja din PSD și am pus proiectul pe masa mai multor partide politice. Singurii care au răspuns și și-au determinat parlamentarii să susțină acest proiect au fost PPUSL. Sunt un om de onoare și am promis că formațiunea politică ce va da o șansă producătorului român, va fi cea în care mă voi înscrie și m-am ținut de cuvânt.”,

În cadrul primei părți a interviului veți putea afla detalii despre propunerea pentru organizarea unei dezbateri între principalii sau chiar toți candidații la postul de primar al municipiului Constanța.

Video 1:

Partea a doua a interviului s-a aplecat mai mult spre zona profesională a invitatului. Față de anii trecuți, Horia Constantinescu nu mai coordonează Comandamentul Litoral 2020 și este în prezent comisar șef adjunct al CJPC. Trei comisari de la Constanța au fost trimiși alături de colegii sosiți de la București pentru acțiunile din cadrul Comandamentului Litoral 2020.

„Raportat la anii trecuți, oamenii sunt mai nervoși. Nemaiavând clienți și cu probleme financiare, li s-a trezit o stare de delăsare în privința respectării actelor normative, lucru cu care noi nu suntem de acord. A fost suspendată activitatea mai multor locații, au fost retrase produse de la consumul uman și colegii noștri sunt prezenți permanent. Abordarea este una echilibrată raportată la trauma pe care o trăiesc operatorii economici, lucru cu care Horia Constantinescu n-ar fi fost de acord. Dacă suntem pândiți de pandemie, nu înseamnă că putem avea produse expirate sau congelate anul trecut și pregătite pentru vânzare în acest an. Aș fi aplicat sancțiuni mult mai dure în astfel de situații, dar înțeleg că până la urmă s-a înțeles acest lucru, iar coordonatorii acțiunilor aplică sancțiuni similare. Horia Constantinescu a ținut în frâu trei sezoane litoralul, arătând că ANPC este o autoritate în slujba consumatorului, și nu în slujba operatorului economic. Abordarea din acest an poate fi una care să tindă să echilibreze balanța în favoarea ambelor părți, lucru pe care eu nu l-aș fi făcut, recunosc.”

În perioada următoare, șeful CJPC Constanța a anunțat în cadrul interviului că va da publicității rezultatul unui control de amploare care a avut loc weekend-ul trecut, pe litoralul românesc. Vizat de control ar fi fost un important operator economic, însă Horia Constantinescu a ținut să păstreze informațiile pentru a le oferi presei la o dată ulterioară.

”La începutul carierei mele de comisar au fost câteva tentative...”

„La începutul carierei mele de comisar au fost câteva tentative, dar am arătat fermitate și am arătat că nimic nu se schimbă. Cât am fost președintele ANPC se știa deja că nu are cine să mă sune pentru a face sau a nu face ceva. Raportul pe care l-am avut cu reprezentanții marilor retaileri au devenit în timp unele bune, în sensul că luam legătura și imediat produsele erau retrase de la raft, dacă produsul era neconform. Este o relație destul de interesantă și de perspectivă, pentru că nu ne dorim să sancționăm operatorii economici, ci să limităm consecințele. Avem nevoie de operatori economici de bună credință, pentru că ei fac banii să se miște, iar lucrurile trebuie doar armonizate. Noi nu vrem să-i fugărim pe cei care desfășoară activități economice. E adevărat, câteodată nu există loc de negociere. Am avut o acțiune care în acest moment nu poate fi făcută publică, pentru că este una destul de dură și de fermă. Ca de obicei, acțiunile interesante și mari le-am realizat împreună cu domnul Paul Anghel, am muncit împreună la multe acțiuni de control cu rezonanță mare. Avem o execuție de acest gen, săvârșită în week-end, pe care nu o putem transmite presei. Indiferent de dimensiunea operatorului economic, trebuie să se alinieze la aceleași acte normative ca restul lumii.”

Ce părere are Horia Constantinescu despre activitatea companiei Uber din Constanța, dar și alte detalii despre acțiunile CJPC, veți putea afla urmărind partea a doua a interviului.

Video 2:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920