REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Horia Simu, „turnat” de Dorin Cocoş. În dosar apare şi numele lui Palaz

Horia Simu, „turnat” de Dorin Cocoş. În dosar apare şi numele lui Palaz

Replica API 9 februarie 2016 | 23:42 528

Retrocedare frauduloasă la Constanţa

Retrocedare frauduloasă la Constanţa

Claudiu Palaz

Numele fostului prefect al Constanţei, Claudiu Palaz, vehiculat într-un dosar instrumentat de DNA. Mai exact, potrivit adevărul.ro, Horia Simu şi-ar fi cumpărat o vilă la Saint Tropez, din banii pe care i-a câştigat după o retrocedare frauduloasă de circa 7,8 milioane de euro, fiind vorba despre un teren din Constanţa.

Denunţătorii în cauză, respectiv Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu, fost şef la RA-APPS, au men’ionat că, pentru a facilita escrocheria, Crinuţa Dumitrean a încasat şi ea o sumă de bani, adică 400.000 de euro. În plus, s-a vehiculat şi numele lui Claudiu Palaz, care ar fi ajutat la împlinirea acestui plan. Contactat de reporterii "Replica" de Constanţa, Claudiu Palaz a menţionat că este normal să apară şi numele lui întrucât era prefect la acea vreme şi prefecţii sunt cei care înaintează documentele către Comisia Naţională din Cadrul Autorităţii Naţionale Pentru Restiturirea Proprietăţilor. Tot el a precizat că, cel mai probabil, va fi în calitate de martor în dosar. Totodată, precizăm şi faptul că şi fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost audiat, la finele săptămânii trecute, el declarând despre documente: „Le semnam ca primarul. Păi, ce, eu ştiu să citesc? Repet, sunt inginer electrician navigator. Crezi că mă pricep ca să mă uit într-un dosar care, cum e linia succesorală, moştenitori şi aşa mai departe? Acolo se uită ăia care au facultate pentru aşa ceva. Crezi că mă pricep să mă uit pe documente şi pe hărţi să văd din punct de vedere topografic unde e poziţionat terenul? Sunt oameni care au făcut facultăţi să citească aşa ceva. Nu numai că aveam încredere în oamenii care făceau asta, dar ei analizau şi erau atribuţiile lor de serviciu, pentru că erau specialişti. Când eşti primar nu eşti Vodă, nu te pricepi la toate”, a spus fostul primar.

Potrivit procurorilor, Crinuța Nicoleta Dumitrean, dar și mai mulți membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei. Ulterior, la data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. De la acea dată, suspectul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecții Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și o altă persoană, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Astfel, potrivit adevărul.ro, procurorii DNA susţin că imediat după ce Rosintaly ar fi dobândit drepturile litigioase, Simu ar fi încercat prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale şi Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să urgenteze obţinerea despăgubirilor la nivelul autorităţilor implicate: Primăria şi Prefectura Constanţa, ANRP şi CCSD. El era dispus să ofere 25% din suma pe care urma să o primească pentru a grăbi procesul de despăgubire. Primul pas ar fi fost contactarea lui Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cel care i-ar fi facilitat legătura cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Moldoveanu i-ar fi facilitat lui Simu întâlnirea cu unul dintre greii din Capitală, Gabriel Georgian Surdu – fostul şef al RA-APPS, judecat într-un alt dosar DNA pentru cumpărare de influenţă. Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul lui Ion Sterian – director tehnic la RA-APPS.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614