rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sprijin pentru Spitalul Judeţean

Horia Tecău a donat un echipament de 18.000 de euro pentru prematurii Secției de Neonatologie

Horia Tecău, Gabriela Alexandrescu/ Horia Tecău, Livica Frăţiman şi Gabriela Alexandrescu/ Horia Tecău şi Dănuţ Căpăţână

Unul din zece copii din România se naşte înainte de termen. Pentru a supravieţui, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială şi de echipamente performante. Din nefericire, 1.700 de copii mor anual în ţara noastră. Cei mai mulţi dintre ei ar avea o şansă la viaţă dacă maternităţile şi secţiile de nou-născuţi ar fi dotate în mod corespunzător. Jucătorul de tenis Horia Tecău a făcut un gest mărinimos pentru prematurii aflaţi în Spitalul Clinic Județean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanța!

Unitatea spitalicească a primit, marți, 24 noiembrie a.c., un ventilator de suport respirator în valoare de 80.000 lei (18.000 de euro –n.r.), pentru Secția de Neonatologie. Fondurile pentru achiziționarea echipamentului au fost donate de constănţeanul Horia Tecău, iar acțiunea face parte din seria de 21 de dotări anunțate de Organizația “Salvaţi Copiii”, pentru anul 2015. Tecău a fost primit cu aplauze de către reprezentanții Spitalului Județean.

„Cu toţii ştiţi performanţele mele. Sunt foarte norocos, pentru că am crescut sănătos. Am avut parte de o educaţie bună. Am avut parte de specialişti care m-au ajutat să ajung la acest nivel şi sunt foarte recunoscător pentru asta. La rândul meu vreau să răsplătesc cumva, să dau înapoi. Sunt alţi oameni care nu au avut norocul meu. Înainte de turneul de la Wimbledon am hotărât să mă împlic mai mult, pentru că este un sentiment minuat să joci tenis şi să câştigi pe cele mai mari arene din lumea aceasta. Vă spun cu sinceritate că nu se compară nici un sentiment mai mare cu acesta de a fi astăzi (marţi –n.r.) aici”, a spus Tecău. Constănţeanul a povestit şi cum a ajuns să facă această donaţie către Spitalul Judeţean .

“M-am gândit la copii, pentru că am fost şi eu copil. Am văzut şi ştiu cum este să fii influenţat pozitiv de un antrenor, de un profesor, de un idol. La rândul meu, prin alte evenimente, am avut ocazia să interacţionez cu copiii şi de atunci mi-am mutat concentrarea către ei. (...) Am cunoscut Organizația Salvati Copiii şi după ce mi-au fost prezentate o serie de proiecte, iar acesta de a ajuta secţia cu copiii născuţi prematur m-a impresionat cel mai mult şi am simţit că aceşti bebeluşi au cea mai mare nevoie de o şansă în această viaţă. Fără această şansă viaţa s-ar termina pentru ei şi este cel mai trist lucru.

Adevăraţii eroi sunt alături de mine cei care se luptă pentru ei, fără ei nu aş fi avut această oportunitate, să fac acest gest şi în viitor doresc să mă implic mai mult pentru că mi-am dat seam cât de important este şi pentru comunitate, dar şi pentru împlinirea mea. Mă gândesc la mai mult decât la titluri de Grand Slam şi clasamente. Este şi o mare sursă de motivaţie pentru mine să fac acest lucru când ştiu că prin activitatea mea pot ajuta mai departe, în acest fel am o motivaţia în plus să mă duc la antrenamente, să călătoresc să fac tot efortul necesar ca să pot îndeplini aceste vise”, a spus Horia Tecău, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Județean.

Sportivul a mai precizat faptul că va continua să sprijine copiii născuți prematur: „Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă implic și să contribui la dotarea spitalului din orașul meu natal. Cauza susținută de „Salvați Copiii“ m-a impresionat și nu am putut rămane indiferent față de suferința acestor bebeluși. Pentru mine, copiii născuți prematur sunt campioni, sunt adevărați învingători in lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare, să aibă o șansă la o viață normală“. Tecău spune că îi plac copiii și organizează evenimente pentru ei în fiecare an. Se bucură că se află la Constanța, că poate să vadă unde ajunge donația. Întrebat când va deveni tată, Tecău a spus că presupune mai multe etape, prima dintre acestea fiind o posibilă parteneră.

Managerul dr. Dănuţ Căpăţână i-a mulțumit pentru donație: “Trebuie să recunosc că sufăr de patriotism local şi am o mare satisfacţie şi o mare bucurie astăzi când un campion mondial este alături de noi şi nu numai că este alături de noi în această încăpere, ci este alături de noi şi cu sufletul. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru noi şi pentru copiii din acest judeţ şi nu numai. După cum bine ştiţi, Spitalul Judeţean Constanţa primeşte din aria de responsabilitate copii inclusiv din Tulcea şi din judeţele limitrofe, de unde şi acest procent nedorit de mare de mortalitate infantilă.

Cu toate acestea, având o echipă de medici de excepţie aici, în spital, care face eforturi supraomeneşti să salveze micuţii, reuşim ca an de an să scădem această cifră. Este un moment deosebit. Aşa a vrut Dumnezeu să se întâmple lucrurile ca să avem alături de noi un mare campion. Îi doresc succes în continuare şi să se implice în aceste proiecte, pentru că ele dau dimensiunea valorii unui om nu numai din punct de vedere al performanţelor sportive, ci şi de modul în care este alături de oraşul în care a crescut, faţă de noi cei care îl admirăm şi-l susţinem necondiţionat. Vă mulţumesc, domnule Horea Tecău.

Le mulţumesc şi celor de la Salvaţi Copiii, dar şi doamnei doctor pentru tot ce faceţi pentru micuţi. Sper ca acest eveniment să fie un exemplu pentru cei care vor să ajute copiii”. Tecău a rămas impresionat de micuţii din spital: “Sunt primii care merită o şansă, înaintea educaţiei, înaintea sportului. Sunt fericit că-i pot ajuta în mod direct”.

Managerul spitalului speră ca şi alte persoane să urmeze exemplul lui Horea Tecău. “Au dat şi oameni de cultură, oameni de ştiinţă, oameni politici. Cred că datoria oricărui om care ajunge în societate pe treapta superioară este aceea de a ajuta comunitatea, pentru că până la urmă lucrurile acestea sunt fireşti. Se apropie Crăciunul şi este un gest creştinesc de a da din surplusul tău şi celor care nu au şi sper ca toată lumea să facă gesturi asemănătoare mai ales într-o zonă cum este sănătatea şi care nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze”, a precizat managerul Căpăţână.

În Spitalul Judeţean au avut loc anul trecut 3.3.63 de naşteri dintre care 365 s-au întâmplat înainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitând terapie specifică. Peste 500 de nou-născuţi internaţi în Neonatologie au primit îngrijiri în Compartimentul de Terapie Intensivă pentru o perioadă cuprinsă între trei zile şi opt săptămâni. Rata de mortalitate infantilă în judeţul Constanţa a fost în 2014 de 11,9 la mie, mai ridicată decât media naţională. „Pentru prematurii mici, cu vârsta gestațională sub 34 de săptămâni, ventilația mecanică este adesea măsura care garantează salvarea vieții nou-născutului.

De aceea, o secție de Terapie Intensivă trebuie să dispună permanent de echipamente pentru ventilație mecanică în număr suficient și de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparatie cu o viață pierdută sau cu punerea în pericol a stării de sănătate a nou-născutului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii și domnului Horia Tecău, care au înțeles acest lucru și au ales să se implice în modernizarea și dotarea secției noastre, sprijinind astfel efortul permanent al medicilor și al conducerii spitalului”, a declarat dr. Livica Frăţiman, medicul şef al Secției de Neonatologie. În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul țărilor cu cele mai mari rate ale mortalității infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, față de media Uniunii Europene, de 3,7‰.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când rata mortalităţii infantile în România nu înregistrează nici o scădere, menținându-se la un nivel îngrijorător de mare. „Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României. La Salvați Copiii, faptele sunt mai presus de cuvinte. Am reușit să dotăm până acum 58 de maternități cu echipamente vitale pentru salvarea vieților bebelușilor născuți prematur, convinși că împreună putem schimba statistici ale mortalității infantile care nu ne onorează.

Îi mulțumim lui Horia Tecău pentru generozitate și pentru gestul lui de a sprijini cauza copiilor născuți prematuri, un gest pentru viață!”, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Câteodată, pentru a salva o viață este nevoie doar de un gest. Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ” sau direcționând 20% din impozitul pe profit către dotarea maternităților. Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil din România!

Alexandra VASILE

miercuri, 25 noiembrie 201554
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Fost șef al Fiscului, jefuit când era în vacanţă. Hoții i-au furat de acasă 500.000 de euro
Comentarii
mai mult...Replica
20 sep 23:16ReplicaCOD GALBEN de PLOI și DESCĂRCĂRI ELECTRICE! Oamenii au început să sune la 112!

A fost cod galben de vreme rea valabil în mai multe zone din județul Constanța, valabil până la ora 22.30, ulterior...5597

21 sep 13:57ReplicaPRIMARUL din AGIGEA: „Nu pot lua LECȚII de administraţie de la un PENAL”142
21 sep 13:51ReplicaINTERVIU cu Procurorul Zafer SADÎC, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța203
21 sep 13:04ReplicaCofetăria EMMAS CAKES, ACUZATĂ că a DISTRUS o NUNTĂ

După scandalul recent în care o femeie îl acuza pe Geambazu de la GNF Bakery că i-a distrus nunta, o altă tânără...5201

21 sep 00:22ReplicaCUM a devenit IANOȘ specialist în COCAINĂ, PROXENETISM și FURT din eMAG3277
21 sep 13:50ReplicaCostin Răsăuţeanu, PROIECT de HOTĂRÂRE pentru NOU-NĂSCUŢI91
21 sep 00:09ReplicaINCENDIU de PROPORȚII la o FABRICĂ de PÂINE din județul Constanța! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină duminică, 20 septembrie a.c., în localitatea Satu...6348

21 sep 00:19ReplicaFost ȘEF de serviciu în ANR, CONDAMNAT după ce a CONDUS BEAT MORT!2111
21 sep 23:26ReplicaDROGURI și BILETE negociate pe Facebook, din culisele FESTIVALULUI de muzică electronică de pe litoral1224
21 sep 00:00ReplicaCREȘTE alarmant INCIDENȚA în Constanța, iar MASCA devine OBLIGATORIE în anumite ZONE!

Luni, 20 septembrie, în cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 125. Mai exact, incidența cumulată la 14 zile...13534

21 sep 00:12ReplicaRetrospectiva TURIȘTILOR: Jeg, DEZASTRU și PARCARE SCUMPĂ1015
21 sep 22:29ReplicaELEVII vor pierde PENSIA de URMAȘ de la 1 IANUARIE 2022 dacă...1238
Vremea
16.1°16.1° - 17.4° marţi, 21 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 6.81 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 00:00SportHandbal feminin: Adrian Vasile a convocat 20 de jucătoare pentru preliminariile EURO 2022

Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat 20 de jucătoare pentru...167

21 sep 00:00SportIlie Năstase: Nu mai contează pe ce loc e acum Simona Halep, ea oricum nu e jucătoare de locul 14

Fostul jucător de tenis Ilie Năstase consideră că poziţia pe care o ocupă în acest moment Simona Halep în...315

21 sep 00:00SportVolei masculin: Italia, campioană europeană după o aşteptare de 16 ani

Italia a cucerit titlul de campioană europeană la volei masculin după o aşteptare şaisprezece ani, învingând cu...149

21 sep 00:00SportFotbal: Thiago Alcantara va rata două meciuri ale lui Liverpool din cauza unei accidentări

Mijlocaşul spaniol Thiago Alcantara va rata următoarele două meciuri ale echipei de fotbal FC Liverpool, din cauza...111

Local
21 sep 23:50LocalConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă extraordinară a Consiliului Local al comunei Valu...387

21 sep 23:50LocalÎn judeţul Constanţa, 45 de clase ÎNVAŢĂ în sistem on-line

Conform informării transmise de către DSP Constanța luni, 20.09.2021, pe raza județului Consta sunt înregistrate 45...642

21 sep 23:50LocalPeste 500 de ELEVI constănțeni VOR să se VACCINEZE

363

21 sep 23:48LocalÎncă 5 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până luni, 20 septembrie a.c., 35.592 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...712

21 sep 23:49LocalLoteria de Vaccinare începe pe 1 octombrie. Când vor avea loc cele 19 extrageri

A fost semnat ordinul pentru înscrierile la Loteria de vaccinare. Loteria pentru vaccinați se desfășoară în...514

21 sep 23:49LocalBărbatul care și-a ÎNJUNGHIAT cumnata cu 40 de lovituri de cuțit, ARESTAT preventiv

Bărbatul care a omorât-o pe sora iubitei sale cu 40 de lovituri de cuțit a fost arestat preventiv, fiind acuzat de...506

21 sep 13:36LocalSe demarează STUDIUL pentru construirea unui CHEU în portul MIDIA!

CN Administrația Porturilor Maritime SA a lansat recent o achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru...911

21 sep 23:51LocalAMENZI USTURĂTOARE pentru cei ce ARUNCĂ GUNOIUL unde NU trebuie

Constănțenii, persoane fizice sau juridice, care ignoră cu bună știință prevederile legale în privința...467

21 sep 23:51LocalCovor asfaltic modern pe bulevardul Mamaia

1123

Politică
21 sep 00:00PoliticăRenate Weber avertizează: Certificatul verde ar putea pica testul de legalitate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng...334

21 sep 00:00PoliticăIoana Constantin, PMP: Revenirea la predarea online va avea efecte devastatoare pentru copii

Ioana Constantin (PMP) a declarat că păstrarea școlilor deschise trebuie să fie prima grijă a autorităților, iar...123

21 sep 00:03PoliticăDăncilă, după acuzațiile lui Dragnea: 'Dacă aș fi făcut parte din sistem, nu aș fi avut și eu niște avantaje?'

1391

21 sep 20:13PoliticăSimion: Senatorii şi deputaţii AUR au intrat în grevă parlamentară

Senatorii şi deputaţii AUR au intrat, de luni, în grevă parlamentară până când moţiunea de cenzură împotriva...223

21 sep 20:14PoliticăOctavian Berceanu, prima reacție după ce a fost dat afară: 'Cred că e un aspect politic'

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis din funcție printr-o decizie a premierului Florin Cîțu...373

21 sep 20:15PoliticăOprea: PSD va depune moţiune de cenzură dacă cea iniţiată de USR PLUS este declarată neconstituţională

272

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1333

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2083

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1175

Monden
21 sep 00:00MondenNigel Kennedy şi-a anulat un concert acuzând organizatorul că nu îi permite să interpreteze piese de Jimi Hendrix

Violonistul britanic Nigel Kennedy şi-a anulat un concert la Royal Albert Hall din Londra, cu doar câteva zile...114

21 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2021: Serialele 'The Crown' şi 'Ted Lasso' au câştigat principalele trofee

Serialul dramatic "The Crown" şi producţia de comedie "Ted Lasso" au câştigat principalele trofee atribuite la cea...125

21 sep 00:00MondenPrinţesa Beatrice a Marii Britanii a născut o fetiţă

152

21 sep 19:12MondenBloggerița Gabby Petito, supranumită 'fiica Americii', a fost găsită moartă

Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă...685

21 sep 19:13MondenAdevărul despre starea de sănătate a Vioricăi de la Clejani: ”M-am prezentat urgent la spital”

Viorica de la Clejani transmite fanilor că se simte bine și că suferă de o formă ușoară de COVID-19, dar rămâne...645

21 sep 19:15MondenBrigitte și Florin Pastramă, vacanță de lux în Dubai

313

Mapamond
21 sep 00:00MapamondFostul prim-ministru britanic Gordon Brown, numit ambasador al OMS

Fostul prim-ministru britanic Gordon Brown a fost numit ambasador pentru finanţarea globală a sănătăţii, a...104

21 sep 00:00MapamondItalia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Italia a început luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 populaţiei din categoriile...119

21 sep 17:33MapamondManny Pacquiao vrea să fie preşedinte în Filipine

198

21 sep 17:45MapamondATAC ARMAT la o universitate din Rusia, soldat cu 8 morți și mai mulți răniți

Un atac armat s-a produs într-o universitate din orașul rus Perm, soldat cu mai mulți morți și răniți. Studenții...287

21 sep 17:40MapamondSpania: Un vulcan a intrat în erupţie în La Palma din arhipelagul Canare

Un vulcan - aflat sub supraveghere atentă timp de mai multe zile din cauza activităţii seismice intense -a intrat în...438

21 sep 17:41MapamondSUA: Trei persoane au fost împușcate la petrecerea unei gravide

440

Sănătate
21 sep 00:00SănătateUn medicament pentru cei cu complicații COVID, de negăsit în farmacii

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că...165

21 sep 00:00SănătateO echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul...107

21 sep 00:00SănătateAnthony Fauci anunță când vor fi gata vaccinurile pentru copiii sub 12 ani

106

21 sep 00:00SănătateCum menții conexiunea sexuală în timpul tratamentului pentru infertilitate

Așteptarea pentru a deveni părinți poate fi o călătorie lungă și adeseori epuizantă - mai ales atunci când...110

21 sep 00:00SănătateO combinație de două medicamente reduce cu 39% tumorile în cancerul colorectal, stadiu avansat

O combinaţie între două medicamente ale Mirati Therapeutics, Adagrasib, care ţinteşte mutaţiile genetice, şi un...149

21 sep 00:00SănătateMedicul Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la tulpina Delta

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția la Digi24 că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea...173

21 sep 00:00SănătatePfizer: Vaccinul anticovid generază un răspuns imun robust la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun „robust”,...106

21 sep 00:00SănătateCoronavirus - GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI

Un număr de 19 paturi sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele...98

21 sep 17:14SănătateDouă județe sunt în scenariul roșu: crește rata de infectare în București și Cluj

985

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT