REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Hossu (Cartel Alfa), despre diminuările salariale: Noi am avertizat de când a început transferul taxelor sociale

Hossu (Cartel Alfa), despre diminuările salariale: Noi am avertizat de când a început transferul taxelor sociale

Replica API 3 februarie 2018 | 00:00 285

Bogdan Hossu

Cartel Alfa a avertizat încă de la început asupra faptului că transferul taxelor sociale de la angajator la angajat va determina o scădere a salariilor, potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, scrie Agerpres.

"Noi am avertizat (asupra scăderii salariilor, n.r.) de când a început transferul taxelor sociale, de la angajator la angajat, şi asta datorită faptului că nu a fost o construcţie care să fie clarificată de la început şi care să analizeze toate posibilităţile. De fapt, a fost o ofertă pentru legea salarizării bugetare iniţiale şi se pare că guvernanţii de la vremea respectivă au constatat că îşi depăşesc capacitatea bugetară acordată şi au venit cu inovaţia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta iniţială şi, practic, rămânând pe brut cu oferta iniţială, dar pe net, pentru salariaţii din instituţiile bugetare, fiind o diminuare", a declarat, vineri, Bogdan Hossu, pentru AGERPRES.

Potrivit liderului sindical, salariile nete din anul 2018 vor fi mai mici decât în anul anterior.

"Combinaţia între Legea salarizării cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector şi împreună cu transferul de taxe creează de fapt o situaţie delicată pentru că mulţi din sectorul bugetar, astăzi, în 2018, sunt în situaţia de a lua mai puţin pe net decât în anul precedent şi nu este vorba de "vârfuri", cum spune doamna ministru (Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, n.r.), ci de categorii întregi, inclusiv în sectoare prioritare, cum sunt sănătatea şi învăţământul, dar şi în alte domenii, care din punctul guvernanţilor sunt prioritare, cum este domeniul agriculturii, în care instituţiile care au făcut absorbţia masivă a fondurilor europene sunt în situaţia în care vor lua mai puţin decât anul precedent", a mai spus preşedintele Cartel Alfa.

Totodată, Hossu a explicat şi faptul că mecanismul este afectat şi de păstrarea, în Codul Fiscal, a unor prevederi potrivit cărora, pentru contractele cu timp parţial, angajatorul va plăti contribuţiile la nivelul salariului minim.

"Nu în ultimul rând, ceea ce afectează acest mecanism este şi păstrarea în Codul Fiscal a prevederilor vechii ordonanţe 4/2017, care obliga angajatorul, pentru contractele cu timp parţial, să plătească la nivelul salariului minim. Prin transferul taxelor către salariaţi, această prevedere s-a menţinut, ajungându-se la o aberaţie din punct de vedere al politicii de ocupare, blocarea accesului persoanelor care ar dori să lucreze 2, 4 sau 6 ore, dar care nu pot lucra timp complet, de a plăti la nivelul salariului minim contribuţiile de asigurări sociale şi în cazul în care salarizarea este pe un timp mai redus, să ajungă chiar şi în situaţia în care să aducă bani de acasă ca să poată să îşi plătească contribuţiile sociale. Este de fapt o discriminare, pe care noi am semnalat-o Ministerului Muncii de anul trecut, pe care guvernanţii încearcă să o corecteze, cum trebuie corectată şi legea salarizării".

Hossu a precizat că toate categoriile profesionale din sectorul economic vor fi afectate de decizia de a transfera contribuţiile la angajator.

"Marea majoritate a întreprinderilor n-a făcut majorare de salariu brut şi a rămas cu acelaşi salariu brut ca şi în anul precedent şi încearcă să găsească sisteme de compensare, legate de acest lucru. Sistemele de compensare, prin premiere, de fapt, într-o formă indirectă, afectează tot lucrătorul, pentru că, practic, în momentul respectiv sistemele de compensare nu înseamnă decât valori mai mici pentru ce se plătesc contribuţii de asigurări sociale, deci lucrătorii respectivi, la pensie, vor avea un nivel de punctaj mai mic decât ar trebui să aibă dacă măsura ar fi fost aplicată integral", a mai adăugat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ca lider de sindicat, de ce mortii ma tii nu ai facut nimic atunci cind ai fost la negocieri?ori ti-a supt pula olguta si tia inchis gura?sau tiau mai dat 1000 de euro peste ce aveai?bine ca latri acum,porc nenorocit.cind trebuia sa deschizi gura,ai tacut jigodie imputita. Cine dracu te tot alege ca lider,nu pot sa inteleg.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367