REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Hotelierii se pregătesc de 1 Mai. Martin: În Mamaia sunt aşteptaţi 25.0000 de turişti

Hotelierii se pregătesc de 1 Mai. Martin: În Mamaia sunt aşteptaţi 25.0000 de turişti

Replica API 27 februarie 2014 | 00:00 296

Vama Veche, Costineşti, Năvodari, staţiuni care practică şi "turism la negru"

Vama Veche, Costineşti, Năvodari, staţiuni care practică şi "turism la negru"

Majoritatea hotelierilor se pregătesc să dea startul distracţiei de 1 Mai, astfel că în luna februarie pregătirile sunt în toi. În staţiunea Mamaia sunt aşteptaţi 25.000 de turişti, iar forfota în zona Cazino este nelipsită. "Ar fi o primă estimare", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta-Dunării. Numărul turiştilor ar putea creşte, dacă adăugăm şi sudul litoralului. Factorii implicaţi în promovarea staţiunii Mamaia lucrează deja la un program special pentru deschiderea noului sezon estival, dar şi la modalităţile de atragere a turiştilor străini pe litoralul românesc. Plajele vor rămâne şi în acest an o problemă prioritară, Asociaţia Litoral Delta-Dunării sperând că într-o bună zi vor putea fi transferate în administrarea autorităţilor locale. Despre turism la negru, turişti străini, licitaţii plaje, regăsiţi mai jos câteva răspunsuri din partea Corinei Martin.

Rep.: Când va fi dat startul sezonului estival, deschiderea hotelurilor?

Corina Martin: Sudul litoralului în general se dezmorţeşte mai greu. Ne-am obişnuit cu acest lucru. Staţiunea Eforie încearcă să ţină pasul cât mai aproape de Mamaia. Orice hotelier care are rezervări deschide pe 1 Mai. Nu există problema să deţii un hotel şi să nu-l deschizi pentru că nu vrei să faci bani. Este exclus aşa ceva. Toate hotelurile care vor să încaseze bani, evident că vor deschide. Avem şi de această dată şansa unui week-end prelungit şi va fi o ocazie bună să vindem nu o noapte sau două de cazare, ci mai multe. Hotelierii vor face eforturi să deschidă, pentru că au oportunitatea să încaseze mai mulţi bani. Ne gândim la programul de deschidere al sezonului estival. Vom include parada tradiţională, spectacole. Vom vedea în ce măsură vom adăuga elemente surpriză în acest program, dar în mod sigur marcăm şi de această dată, cu sau fără Ministerul Turismului, deschiderea sezonului. Mi se pare normal ca noi, local, să facem acest lucru. La urma urmei este litoralul nostru, sezonul nostru, hotelierii noştri şi aşteptăm turiştii noştri. Pentru turişti trebuie să organizăm evenimente cât mai spectaculoase chiar de la deschiderea sezonului. Nici nu ne putem aştepta acum la turişti străini, pentru că nu în toate ţările din Europa 1 Mai are aceeaşi însemnătate ca în România. Nici în Bulgaria nu se sărbătoreşte 1 Mai aşa cum este sărbătorit la noi. De aceea românii n-au găsit evenimente în Bulgaria, parade sau spectacole aşa cum am făcut noi de 1 Mai pe litoral. La noi acest 1 Mai are tradiţie. A pornit ca sărbătoare comunistă şi apoi a devenit tradiţională. Nu contează şi nu există această situaţie în Anglia, Belgia sau Franţa. Ei nu au această cultură de a pleca undeva de 1 Mai. Dacă ar fi anumite concerte în cluburi, pe acest segment pot fi atraşi pasionaţii de clubbing străin. Ne concentrăm pe români, ei sunt marea masă a turiştilor pe care îi aşteptăm de 1 Mai. Cu domnul primar (Radu Mazăre -n.r.) am purtat mai multe discuţii şi anul acesta, dar şi anul trecut. Până acum am avut două şedinţe direct cu primarul. În ultimul an comunicarea a devenit foarte solidă, pentru că punem cu adevărat la cale marile evenimente împreună. Ne dorim mai multe evenimente pe tot sezonul estival şi din acest punct de vedere lucrăm cu Primăria. Încercăm să vedem care zone trebuie acoperite mai mult, care zone trebuie degajate un pic, pentru că sunt perioade când nu mai găsim nici un loc de cazare şi alte perioade în care am vrea să aducem evenimente pentru atragerea unui număr de turişti mai mare.

Rep: Câte locuri de cazare sunt disponibile în staţiunea Mamaia?

C.M.: Greu de spus. Nu face nimeni un recensământ. Oficial, pe site-ul Autorităţii Naţionale de Turism, staţiunea Mamaia are vreu 19.000 de locuri de cazare. Eu nu pot să declar alt număr acum. Pot să vă spun din trendul din ultimii ani că au fost peste 20-25.000 de turişti de 1 Mai. Cam pe aici ne aşteptăm şi acum. Repet, avem ocazia unui week-end mai lung. Dacă ai mai multe zile libere la dispoziţie, un week-end prelungit, sunt convinsă că mulţi români vor lua în calcul să plece de 1 Mai la mare şi nu la munte. Astfel, ne aşteptăm la 25.000 de turişti. Aceasta ar fi o primă estimare pe care o fac. Per total litoral, aş spune 30.000 de turişti, asta dacă adăugăm şi sudul litoralului. În Costineşti se concentrează mulţi tineri şi ştim că este o zonă destul de căutată de 1 Mai.

Rep: Să nu uităm Vama Veche...

C.M.: Vama Veche nu este membră a Asociaţiei Litoral Delta-Dunării. Nu avem informaţii din zona aceea şi de aceea nu ne auziţi vorbind despre ei. Nu avem cu cine comunica acolo. Există un patronat hotelier şi primăriile respective nu sunt membre în Asociaţia Litoral Delta-Dunării.

Rep: De ce nu vor primăriile să devină membre în Asociaţia Litoral Delta-Dunării?

C..M.: Nu ştiu. I-am invitat în câteva rânduri şi cred că le este bine aşa cum sunt. Din păcate acolo este o zonă de turism neclasificat şi noi nu putem promova turismul la negru. Când ne auziţi vorbim de promovare, ne auziţi vorbind de Mamaia, Eforie, unde discutăm de "turismul alb", cum s-ar spune. Vama Veche este o staţiune unde se stă şi la cort, dar nu putem vorbi de turism neclasificat, pentru că nu intră în atribuţiile noastre.

Rep: Ce alte exemple ar mai fi în afară de staţiunea Vama Veche?

C.M.: Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Turism o să vedeţi că staţiunea Costineşti are 5.500 de locuri de cazare oficial declarate şi ne întrebăm unde dorm turiştii. Este o realitate, nu este normal să se întâmple aşa şi nu încurajăm turismul acesta. La Năvodari nu avem o situaţie. Din păcate şi acolo există acestă problemă. Năvodariul a devenit staţiune turistică anul trecut şi asta ar trebui să-i motiveze pe cei de acolo să facă eforturi mai mari pentru a identifica aceste locaţii. Însă, nu primăriile sunt de vină dacă nu identifică unităţile, pentru că primarii nu au dreptul să clasifice locaţiile hoteliere. Eu am cerut ca aceste atribuţii să iasă de la Ministerul Turismului şi să fie direcţionate către autorităţile locale în parteneriat cu asociaţiile din turismul local. Nimeni de la Bucureşti nu poate să identifice vilă cu vilă, pensiune cu pensiune, hotel cu hotel. Pe când Corpul de Control al Primăriei ar fi direct interesat să identifice şi să clasifice imediat unităţile pentru colectarea fondurilor la bugetul local. Dacă în continuare păstrăm aceste atribuţii la Bucureşti, atunci tot aşa nu o să ştim câte locuri de cazare avem de fapt în România, pentru că sunt multe care lucrează la negru. Nu e vina primarului din Năvodari sau din Costineşti, ci aceasta este legislaţia. Din păcate ei nu au competenţe şi noi vrem să aibă, să putem identifica aceste locaţii şi să intre într-o zonă de concurenţă loială şi nu una neloială. Vrem să vorbim de cifre reale. Sunt chestiuni de legislaţie care trebuie corectate de la Bucureşti, însă după cum vedeţi se mişcă foarte puţine lucruri. La fiecare reorganizare guvernamentală se pot întâmpla orice fel de mişcări. Sperăm, ne dorim şi muncim cu toţii. Noi suntem o zonă de avangardă din România, aşa consider eu. Noi aici am implementat taxa de promovare, primul film de promovare de staţiune din România, prima campanie de promovare de promovare Mamaia Style, ce va fi lansată pe 13 martie la Bucureşti, o campanie adevărată care promovează, o vară întreagă, o staţiune şi pe intern şi pe extern. Aici am făcut foarte multe lucruri în premieră. Asociaţia Litoral Delta-Dunării este cea mai puternică de acest gen din turismul românesc. Funcţionează în parteneriat public privat cu primăriile, Consiliul Judeţean, privaţii. Suntem toţi la o masă. Noi chiar muncim şi până să avem această taxă de promovare nici nu am fost întrebaţi de unde ne plăteam benzina. Eu ca preşedinte nu sunt plătită în continuare. De şapte ani nu mi se decontează nimic. Asta este la asociaţie, dar muncim să facem promovarea destinaţiei pe care cu toţii o reprezentăm aici.

Reporter: Ce turişti străini sunt dispuşi să vină pe litoralul românesc? La ce să ne aşteptăm anul acesta?

C.M.: Ne putem aştepta anul acesta la o creştere de turişti străini. Piaţa din Polonia este în creştere. După români, polonezii au fost pe locul doi. Încă de anul trecut s-a văzut foarte clar. Turişti polonezi în mod special am avut foarte mulţi în staţiunile Eforie şi Mamaia. Ne putem aştepta la turişti britanici şi asta datorită cluburilor. Deja primim la agenţii din ce în ce mai multe cereri de pe zona Angliei. Aşteptăm şi belgieni. Am fost acolo, am pus la cale un infotrip, a venit primul grup de touroperatori şi jurnalişti belgieni. În principiu, ne aşteptăm la turişti din Vestul Europei, turişti care sunt atraşi de o staţiune dinamică, vibrantă.

Rep: Problema plajelor a fost dezbătută în fiecare an. Care ar fi motivele Ministerului Turismului să nu transfere plajele la administraţiile locale?

C.M.: Nu ştiu ce părere are ministrul despre acest subiect. Din păcate nu avem o comunicare din care să aflăm această poziţie sau alte poziţii. Nu avem dialog. Asociaţia Litoral Delta-Dunării nu este implicată la discuţii acolo. Nu aş putea să vă spun ce discută ministerul. Lucrăm în schimb cu Autoritatea Naţională pentru Turism, acolo unde avem şi constănţeni. Asociaţia Litoral împlineşte în aprilie şapte ani. Asociaţia a fost înfiinţată din cauza scandalului cu plaja, chiar în săptămâna în care fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a decis preluarea plajelor şi aruncarea lor în licitaţii. Din acest motiv s-a înfiinţat asociaţia. Am spus că din acel moment peste noi nu mai trebuie să se treacă. Măsura legislativă a fost dată şi iată că au trecut şapte ani şi lucrurile nu s-au reparat. S-au mai rezolvat problemele legate de plaje, în sensul că nu am mai primit atât de multe plângeri vara trecută din partea hotelierilor. Un număr mai mare de hoteluri a reuşit să preia contracte pentru administrarea plajei. Probabil că lucrurile s-au mai calmat pentru că nu a mai existat o aşa mare presiune pe acest subiect din partea hotelierilor. Ne interesează în continuare această problemă, pentru că plajele încă nu au trecut în administrarea autorităţilor locale. Încă nu s-a rezolvat problema din punct de vedere legislativ. Este bine că mai mulţi hotelieri au reuşit să preia bucăţi, porţiuni de plajă care acum arată mai bine. Licitaţiile de anul trecut s-au derulat, mare parte, pentru o perioadă de 4-5 ani. Anul acesta nu cred că vor fi licitaţii. Din ceea ce ştiu s-au adjudecat anul trecut şi curge perioada de contract din acel moment. Dacă expiră undeva perioada de contract, probabil că acolo se scoate plaja la licitaţie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218