REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Hoţii prinşi la furat din magazine, fotografiaţi şi lipiţi pe uşa de la intrare

Hoţii prinşi la furat din magazine, fotografiaţi şi lipiţi pe uşa de la intrare

Replica API 17 august 2013 | 00:00 2201

La Alfa-Beta, ciorditorii nu mai sunt daţi pe mâna Poliţiei

La Alfa-Beta, ciorditorii nu mai sunt daţi pe mâna Poliţiei

Cu o ciocolată în braţe, cu o cutie cu cremă sau diverse produse alimentare, toate sunt ipostaze surprinse de reprezentanţii unor magazine din Constanţa. Şi nu vorbim aici de o sesiune foto pentru site-ul de socializare Facebook, ci de un panou care tronează la intrarea în spaţiile comerciale. Vorbim despre tehnica adoptată de Alfa-Beta, aceea de a fotografia persoanele prinse la furat. Poate că este un lucru bun până la urmă, însă, din punct de vedere legal, un minor poate fi supus unui asemenea tratament? Poliţiştii au răspunsurile.

Un lanţ de magazine din Constanţa a adoptat, de mai multă vreme, o tehnică proprie de a-i pedepsi pe cei care aleg să-şi umple buzunarele cu produse dar uită să mai treacă şi pe la casele de marcat pentru a le plăti. Vorbim despre magazinele Alfa-Beta, care practică această tehnică de ani buni de zile, în speranţa că hoţii se vor lăsa de meserie. După cum arată panoul de la intrare în spaţiile comerciale, se pare că rata infracţionalităţii nu prea scade, sau, pesemne, toţi se vor vedete. Fie că sunt traşi în poză cu un pachet cu cafea, fie cu alte produse, cert este că respectivii prinşi pe picior greşit sunt trecuţi la categoria "hoţi şi hoaţe", pentru a putea fi admiraţi de toată clientela. Nimic rău până aici, poate că este o metodă prielnică să fie făcute publice toate aceste date, însă, din punct de vedere legal, reprezentanţii lanţului de magazine procedează corect? În cazul adulţilor există mai multe variante, însă în ceea ce-i priveşte pe minori nu este tocmai în regulă, potrivit poliţiştilor. "Au sistemul lor de supraveghere, îi prind la furat, am înţeles. Însă, este important şi dacă se fac sesizări la Poliţie, sau doar îi fotografiază şi îi expun. Însă, dacă persoana respectivă se consideră nevinovată poate face plângere. În ceea ce priveşte minorii, aceştia nu au răspundere penală, motiv pentru care nu pot fi expuşi; imaginea lor nu are ce căuta acolo. Aici intervine şi Protecţia Copilului", a declarat, pentru "Replica", comisarul şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. După cum bine se poate vedea în fotografii, un copil este fotografiat cu o ciocolată, pe care o şterpelise. Poate că s-a mers pe ideea: "astăzi furi un ou, mâine un bou", însă nici acest lucru nu schimbă situaţia, şi anume că un copil nu poate avea răspundere penală şi nu poate fi expus în acest mod.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614