REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Hoţii versaţi racolează minori şi îi învaţă "meserie", fiindcă nu au răspundere penală

Hoţii versaţi racolează minori şi îi învaţă "meserie", fiindcă nu au răspundere penală

Replica API 1 octombrie 2013 | 00:00 83

Cum ajung să comită infracţiuni nişte copii

Cum ajung să comită infracţiuni nişte copii

Tot mai mulţi minori ajung să fie infractori, cotidianul "Replica" prezentând, în mai multe rânduri, cazuri în care aceştia au fost implicaţi. Însă, pe lângă mediul în care trăiesc, familii dezorganizate şi cercuri vicioase, care ar mai fi motivele de aleg să fie certaţi cu legea? Potrivit adjunctului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Adrian Rapotan, minorii sunt racolaţi de hoţii versaţi întrucât nu răspund penal. Tocmai din această pricină, IPJ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi cu Consiliul Judeţean Constanţa, vor avea mai multe acţiuni.

"Anul acesta punem accent pe combaterea infracţiunii juvenile şi victimizării minorilor. Este un aspect care ne ocupă foarte mult pentru că, în general, infracţionalitatea juvenilă, nu numai în Constanţa, ci şi în România, este pe un teren ascendent. Dacă anul trecut am avut un număr de 49 de infractori minori, mă refer la primele 8 luni, numărul este în creştere. Anul acesta au fost 66. Trebuie să spun că deja infractorii versaţi au un mod de operare în a coopta în săvârşirea actelor infracţionale minori, pentru că în mare parte aceştia nu au răspundere penală, sunt exoneraţi în faţa instanţelor de judecată şi atunci, sigur că da, îi iau, îi instruiesc şi îi pun de foarte mici să comită o serie de fapte. În Constanţa avem câteva grupuri de infractori minori, care au comis mai multe fapte, precum furturi din locuinţe, furturi din auto sau societăţi comerciale", a declarat Adrian Rapotan. Acesta a continuat cu faptul că o acţiune de prevenire a infracţiunilor, în care sunt implicaţi minori, este mai mult decât esenţială. "Din acest motiv, împreună cu partenerii noştri, în special cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, încercăm să avem foarte multe activităţi. Încercăm în mediul şcolar să identificăm împreună cu directorul şcolar, cu profesorii, cu diriginţii, să identificăm principalele probleme cu care se confruntă. Aici este o chestie perpetuă pentru că aceşti copii stau în şcoală, în clasele V - VIII, între orele 9 - 12.00 şi pleacă", a mai spus comisarul -şef. Prezent la întâlnire a fost şi generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, care a vorbit despre eficienţa parteneriatului cu Poliţia, mai ales în ceea ce priveşte conflictele din cadrul examenului de Bacalaureat. "A fost un an bun pentru noi, pentru ISJ, şi mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat. Am avut foarte multe situaţii în care am apelat la instituţii, în funcţie de situaţia întâlnită în şcoală sau îmrejurimi şi am primit sprijinul prompt al organelor de poliţie. Avem rezultate deosebite în combaterea corupţiei şi a fraudei la examenul de Bacalaureat şi alte examene", a spus Răducu Popescu.

Tâlhăriile o luaseră "razna" şi apăruseră tehnici noi

"De ce se pune atât accent pe prevenire? Această activitate nu reprezintă un concept nou, este foarte vechi. El se folosea inclusiv în anii '20 şi '30. Am găsit foarte multe documente la arhivă, la care poliţiştii şi jandarmii aveau, cel puţin în Constanţa, anumite activităţi, atât cât puteau dispune la vremea respectivă de mijloace tehnice, nişte activităţi preventive. Este mult mai uşor să previi. Întotdeauna avem două părţi: infractorul şi partea vătămată sau victimă. Nu este suficient ca din punct de vedere legislativ să iei o anumită măsură. Autorul ajunge în puşcărie, iar mai departe contribuabilul plăteşte cheltuieli cu instanţa de judecată, închisoarea, asistenţa medicală şi aşa mai departe. Partea vătămată are o anumită satisfacţie morală că autorul a ajuns după gratii, dar, de cele mai multe ori, prejudiciul se recuperează într-un procentaj mult prea mic şi rămân mult prea multe traume. Dar când avem o infracţiune cu violenţă, precum o tâlhărie, viol, omor, pagubele sunt irecuperabile", a explicat Adrian Rapotan. De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că tâlhăriile erau într-o creştere alarmantă anul trecut, dar apăruseră şi noi metode. "Apăruseră noi metode cu care nu ne mai confruntasem, precum smulgerile de cercei şi lănţişoare de la victime de vârsta a treia. În urma activităţilor preventive pe care le-am făcut, am reuşit o diminuare. La nivelul judeţului Constanţa am avut un număr de 416 tâlhării în anul 2012, iar acum avem o scădere cu aproape 40 de procente, şi mă refer aici la primele 8 luni ale anului în curs. Mai exact, avem 247. De asemenea, tâlhăriile stradale au avut o scădere, de la 262 la 122. Poate nu este mult, dar este un început şi suntem pe un drum bun", a completat Rapotan.

Consiliul Judeţean bagă 20.000 de lei în tipărirea materialelor cu caracter preventiv

"În fiecare an Autoritatea Teritorială de Ordine Publică se implică în tipărirea de materiale pentru combaterea infracţionalităţii şi în acest an cu preponderenţă pentru infracţionalitatea juvenilă. Avem prevăzut pentru combaterea infracţionalităţii pentru tipărirea de materiale un buget de 20.000 de lei. S-au tipărit materiale în valoare de aproape 15.000 de lei şi vom mai tipări, dar vom face şi videoclipuri. Aceste programe au fost solicitate şi de către alte Consilii Judeţene din ţară. În altă ordine de idei, domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu vrea să se implice şi mai mult, pentru a combate acest fenomen în judeţul Constanţa", a spus Sorin Georgescu, din cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Prin urmare, în perioada 30 seătembrie - 4 octombrie 2013 se va derula, la nivel naţional, cea de-a VIII - a ediţie a manifestării "Săptămâna prevenirii criminalităţii".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218