REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Hreanul, o multitudine de beneficii asupra corpului uman

Hreanul, o multitudine de beneficii asupra corpului uman

Replica API 10 ianuarie 2020 | 00:00 449

Tratament pentru zilele friguroase de iarnă

Tratament pentru zilele friguroase de iarnă

Folosit fără excepție în murături, hreanul aduce multe beneficii sănătății, mai ales pe timp de iarnă. În trecut, hreanul era utilizat pentru creșterea imunității, pentru tratare perioadelor de suprasolicitare, iar marinarii îl luau cu ei pe vas pentru că îi protja de scorbut, prin conținutul ridicat în vitamina C pe care hreanul îl are.

Hreanul este o legumă cruciferă, el fiind din aceeași "familie" cu wasabi, varză, broccoli și varză kale. Hreanul este o rădăcinoasă folosită atât pe post de condiment, ci și în scopuri medicinale. Această rădăcinoasă conține mulți compuși chimici care pot avea beneficii pentru sănătate. Hreanul este bogat în vitamine cum sunt: vitamina A, în cantități mici, vitamine din complexul B, vitamina C în cantități mari, vitamina E în cantități mici și vitamia PP. Ca oligoelemente, acesta conține: sodiu, magneziu, selenium, calciu, potasiu, fier și multe altele. Alte substanțe active conținute de hrean: enzime, antioxidanți, glicozizi sulfurați, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile și altele.

Lista beneficiilor pe care hreanul le aduce asupra sănătății corpului omenesc sunt: menține sănătatea tuturor țesuturilor în organism prin conținutul ridicat în vitamina C, vitamina fără de care nu am putea trăi; susține activitatea sistemului imunitar, hreanul fiind folosit în răceli, că antiinflamator, dar și că tratament în parazitozele intestinale. Hreanul ajută la eliminarea viermilor intestinali; îmbunătățește în mod semnificativ digestia și ajută în detoxifierea colonului; combate constipația; menține tonsuul cerebral; este indicat să consumați hrean în prima jumătate a zilei; hreanul este un excelent tonic imunitar, vindecand/prevenind aproape toate afecțiunile iernii; hreanul curta ficatul și este indicat în dietă celor care suferă de hepatită sau ficat gras; hreanul este un bun tratament pentru tuse – se combină suc de hrean cu miere; reduce stresul oxidativ și protejează împotriva bolilor cardiovaculare și a hipertensiunii; hreanul susține sănătatea sistemului nervos; rădăcina de hrean rasă se poate pune peste articulațiile dureroase, calmând durerile. În cosmetică, sucul de hrean este folosit pentru tamponarea pielii îmbătrânite, dar și a zonelor cu riduri, stimulnd circulația și refăcând structura subcutanata.

Hreanul se consumă de regulă în cantități mici, iar o porție conține foarte puține calorii, însă în același timp, conține mai multe minerale și numeroși compuși vegetali.

Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngustă vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap. Un studiu arată că, de fapt, hreanul conține compuși chimici care lupta contra cancerului, numiți glucozinolati. Cercetătorii subliniază că hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinolati decât "rudă" să, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun că nu va trebui să mâncăm hrean în cantități de ordinul kilogramelor: o linguriță din acest condiment aromat este suficientă pentru a ne bucură de beneficiile rădăcinii de hrean. Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella. Consumul de hrean, după cum se știe, determina o senzație că de arsura la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calmă simptomele răcelilor și pentru a ameliora problemele respiratorii.

Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu vârste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive. Nu se recomandă să se consume hrean în cantități mari, pe cale orală, dacă persoană este însărcinată sau alăptează.

Diana BERECHET

Foto: mir-ovosey.ru

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218