REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

HRW: Justiţia nord-coreeană îi tratează pe deţinuţi „mai rău ca pe animale“

HRW: Justiţia nord-coreeană îi tratează pe deţinuţi „mai rău ca pe animale“

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 1136

Sistemul judiciar din Coreea de Nord practică pe scară largă tortura, umilirea şi obţinerea de mărturisiri prin constrângere şi îi tratează pe deţinuţi "mai rău ca pe animale", a transmis luni Human Rights Watch (HRW) într-un raport, citat de AFP şi Agerpres.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la New York, a intervievat zeci de foşti deţinuţi, precum şi foşti oficiali nord-coreeni şi denunţă situaţia din centrele de detenţie din Coreea de Nord, unde tortura este deseori practicată.

Acuzată de încălcări pe scară largă a drepturilor omului, Coreea de Nord este un ţară "închisă", iar despre funcţionarea sistemului său judiciar se ştiu puţine lucruri.

Persoanele intervievate au afirmat că detenţia de dinaintea unui proces este "extrem de dură" şi că deţinuţii sunt maltrataţi, deseori bătuţi.

"Reglementările spun că deţinuţii nu trebuie bătuţi, însă avem nevoie de mărturisiri în timpul anchetei", a explicat un fost ofiţer de poliţie. ''Prin urmare, trebuie să îi lovim pentru a obţine mărturisirea", a recunoscut el.

Foşti deţinuţi au declarat că au fost obligaţi să stea îngenunchiaţi sau aşezaţi pe picioarele încrucişate fără a se mişca uneori timp de 16 ore neîntrerupt, în timp ce orice gest era pedepsit.

Ei erau atunci bătuţi cu bastoane, curele de piele şi cu pumnul şi erau obligaţi să alerge în cerc până la o mie de ori în jurul curţii închisorii.

"Acolo, eşti tratat mai rău decât un animal, ceea ce vei şi ajunge să fii", a spus un fost deţinut, Yoon Young Cheol.

Femei intervievate au declarat că au fost supuse agresiunilor sexuale.

Kim Sun Young, o fostă comerciantă de circa 50 de ani care a fugit din Coreea de Nord în 2015, a spus că a fost violată de anchetatorul său într-un centru de detenţie.

Un alt ofiţer de poliţie a pipăit-o în timpul interogatoriului, a adăugat ea, precizând că nu a avut tăria să se opună.

În raportul său, HRW cere Phenianului "să oprească tortura endemică şi crudă, precum şi tratamentul degradant şi inuman în centrele de detenţie".

HRW face apel de asemenea la Coreea de Sud, SUA şi alte ţări membre ale ONU "să facă presiune asupra guvernului nord-coreean".

La modul general, Coreea de Nord susţine că respectă drepturile omului şi că toate criticile comunităţii internaţionale reprezintă o campanie de defăimare care are ca scop "să submineze sistemul socialist sacru".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102