REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Hunor: Haosul politic a luat sfârşit. Guvernul va trebui să-şi asume reforme importante

Hunor: Haosul politic a luat sfârşit. Guvernul va trebui să-şi asume reforme importante

Replica API 26 noiembrie 2021 | 00:12 721

Haosul politic a luat sfârşit odată cu învestirea noului guvern, astfel că se va restabili o oarecare ordine, iar noul Executiv va trebui să-şi asume reforme importante, precum revizuirea Constituţiei, a afirmat joi vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor

"Joi a luat sfârşit haosul politic, odată cu învestirea noului Guvern şi depunerea jurământului, astfel că se va restabili o oarecare ordine. Mulţi ne întreabă de ce trebuia să facă parte UDMR dintr-o coaliţie, care, şi fără noi, are majoritate. Avem un singur răspuns: în următoarea perioadă putem să protejăm mai eficient interesele comunităţii maghiare din interiorul Guvernului, decât din opoziţie, alături de AUR şi USR", a arătat Kelemen Hunor, într-un mesaj video postat pe Facebook, scrie Agerpres.

El a amintit că UDMR nu va fi un element decorativ.

"Desigur, nu vom fi un element decorativ, am avut condiţii pentru intrarea la guvernare. UDMR şi-a păstrat portofoliile şi funcţia de viceprim-ministru. Totodată, a obţinut ca partenerii din coaliţie să preia câteva din prevederile incluse de noi în programul de guvernare din 2020, referitoare la protejarea drepturilor minorităţilor, adoptarea Legii statutului minorităţilor, învăţământul în limba maternă şi folosirea limbii materne. În foarte multe localităţi este asigurată, deja, prin Hotărâre de Guvern, folosirea simbolurilor locale şi vom continua această iniţiativă", a subliniat liderul UDMR.

Vicepremierul a amintit că protejarea şi sprijinirea familiilor este obiectivul cel mai important pentru UDMR şi, de aceea, a propus ca în noul Executiv să fie un portofoliu care se ocupă cu sprijinirea familiilor.

"De asemenea, am introdus în programul de guvernare măsurile noastre care asigură o viaţă mai bună şi mai predictibilă: scutiri şi deduceri din impozit pentru familiile cu mai mulţi copii, sprijin pentru cumpărarea, respectiv construirea de locuinţe pentru familiile tinere, sprijin pentru cumpărarea unui autoturism. Din 1 ianuarie 2022 cresc indemnizaţiile sociale, pensiile, venitul minim şi alocaţia pentru copii, iar toate acestea am reuşit să le realizăm fără să fim nevoiţi să creştem impozite şi taxe în următorul an", a adăugat el.

Kelemen Hunor a subliniat că un guvern cu susţinere de aproape 70% în Parlament trebuie să îşi asume şi reforme importante, din perspectiva UDMR cea mai importantă fiind revizuirea Constituţiei.

"În primul rând trebuie să clarificăm ce fel de republică este România. Noi vom propune partenerilor noştri introducerea republicii parlamentare. Şi în următoarea perioadă vom avea nevoie de măsuri care fac posibilă salvarea cât mai multor vieţi omeneşti, asigurarea mai multor paturi pentru pacienţii din spitale. Trebuie să creştem numărul paturilor de terapie intensivă. Sper foarte mult că această coaliţie va reuşi să îşi păstreze majoritatea şi va asigura stabilitate pentru ţară, deoarece ne aflăm în faţa unei oportunităţi nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani: avem la dispoziţie 30 de miliarde de euro din PNRR, iar din programul "Anghel Saligny" - iniţiat de UDMR - 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităţilor, comunităţilor noastre. Sunt sigur de două lucruri: nu ne va fi uşor în această coaliţie şi, în continuare, noi vom spune lucrurilor pe nume, iar cu fiecare decizie a noastră vom reprezenta interesele oamenilor", a mai afirmat preşedintele UDMR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa mwe cu kkt pnl si sustinatorilor sai
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102