REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Huperzina A, o solutie de tratament pentru Alzheimer?

Huperzina A, o solutie de tratament pentru Alzheimer?

Replica API 25 noiembrie 2021 | 00:00 456

Boala Alzheimer este o tulburare neurologică progresivă care provoacă micșorarea (atrofia) creierului și moartea celulelor creierului, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței – o scădere continuă a gândirii, a abilităților comportamentale și sociale care afectează capacitatea unei persoane de a funcționa independent.

Din cele aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume cu demență, se estimează că între 60% și 70% au boala Alzheimer.

Ce este boala Alzheimer

Boala Alzheimer, descrisă pentru prima dată de un psihiatru german Alois Alzheimer în 1906, este o boală neurodegenerativă progresivă caracterizată prin deteriorarea cognitivă împreună cu tulburări de comportament și scăderea activităților cotidiene.

Alzheimer este cauza principală a demenței, estimându-se că peste 115 milioane se vor confrunta cu boala Alzhemier în anul 2050, în întreaga lume.

Simptome boala Alzheimer

Semnele timpurii ale bolii includ uitarea de evenimente sau conversații recente. Pe măsură ce boala progresează, o persoană cu boala Alzheimer va dezvolta tulburări severe de memorie și își va pierde capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Pierderea memoriei este simptomul cheie al bolii Alzheimer. Semnele timpurii includ dificultatea în amintirea evenimentelor sau conversațiilor recente. Pe măsură ce boala progresează, tulburările de memorie se agravează și apar alte simptome.

La început, o persoană cu boala Alzheimer poate fi conștientă că are dificultăți în a-și aminti lucrurile și a organiza gândurile. Este mai probabil ca un membru al familiei sau un prieten să observe cum se agravează simptomele.

Modificările creierului asociate cu boala Alzheimer duc la probleme tot mai mari cu:

• memoria;

• gândirea și raționamentul;

• judecata și luarea deciziilor;

• planificarea și îndeplinirea sarcinilor familiare;

• schimbarea dispoziției și a comportamentului, precum: depresie, apatie, retragere socială, neîncredere în ceilalți, iritabilitate și agresivitate, modificări ale rutinei de somn, iluzii (ex. crede că ceva i-a fost furat);

• păstrarea abilităților (ex. citit, cântat, dans, meșteșugărit etc.).

Când să mergi la medic

O serie de afecțiuni, inclusiv afecțiuni tratabile, pot duce la pierderea memoriei sau la alte simptome de demență. Dacă te îngrijorează memoria sau alte abilități de gândire, ia legătura cu medicul tău pentru o consultație și un diagnostic amănunțit.

Cauze boala Alzheimer

Cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt pe deplin înțelese, dar ca explicație de bază, proteinele creierului nu reușesc să funcționeze normal, ceea ce perturbă activitatea celulelor creierului (neuroni) și declanșează o serie de evenimente toxice. Neuronii sunt deteriorați, pierd conexiunile între ei și în cele din urmă mor.

Oamenii de știință cred că pentru majoritatea oamenilor, boala Alzheimer este cauzată de o combinație de factori genetici, de stil de viață și de mediu care afectează creierul în timp.

Mai puțin de 1% din cazuri, boala Alzheimer este cauzată de modificări genetice specifice care garantează practic că o persoană va dezvolta boala. Aceste situații rare duc, de obicei, la debutul bolii Alzheimer la vârsta mijlocie.

Tratament boala Alzheimer

Medicamentele actuale nu pot vindeca boala Alzheimer, dar pot ajuta la diminuarea sau stabilizarea simptomelor Alzheimer pentru un timp limitat.

Nu există nici un tratament care să vindece boala Alzheimer sau să modifice procesul bolii în creier. În stadiile avansate ale bolii, complicațiile privitoare la pierderea severă a funcției creierului, cum ar fi deshidratarea, malnutriția sau infecția , duc la deces.

Medicamentele se pot îmbunătăți temporar sau pot încetini progresia simptomelor. Aceste tratamente pot ajuta uneori persoanele cu boala Alzheimer să maximizeze funcția și să mențină independența pentru un timp.

Huperzina A poate să prevină pierderea memoriei și să îmbunătățească funcția cognitivă la pacienții cu Alzheimer?

Huperzina A este un extract de plante chinezești folosit pentru Alzheimer, trezește un oarecare interes ca potențial tratament pentru această boală.

Huperzina A pare să aibă unele efecte benefice asupra îmbunătățirii funcției cognitive, a activității zilnice și a evaluării clinice globale la pacienții cu boala Alzheimer, conform unui review sistematic și a unei meta-analize a studiilor clinice randomizate1.

Huperzina A acționează ca un inhibitor al colinesterazei, un tip de medicament care acționează prin îmbunătățirea nivelurilor de neurotransmițători din creier.

Mai multe studii au sugerat că huperzina A ar putea îmbunătăți memoria și ar putea proteja celulele nervoase, ceea ce ar putea încetini declinul cognitiv asociat cu Alzheimer.

Unele cercetări au descoperitcă huperzina A ar putea îmbunătăți semnificativ performanța cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer, însă calitatea dovezilor privind eficacitatea huperzinei A a fost scăzută, iar rezultatele ar trebui interpretate cu prudență din cauza modalității în care au fost efectuate studiile.

În plus, există o lipsă de date despre cât de sigură este administrarea de huperzină A pe termen lung. Majoritatea studiilor au fost efectuate pe o durtă de trei luni sau mai puțin, iar mulți participanți au avut efecte secundare, inclusiv greață și vărsături.

De aceea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina posibilele beneficii și riscurile pe termen lung ale huperzinei A.

Specialiștii recomandă să nu iei huperzina A, mai ales dacă iei un inhibitor de colinesterază prescris, cum ar fi donepezil (Aricept), rivastigmină (Exelon) sau galantamina (Razadyne). Administrarea ambelor ar putea crește riscul de reacții adverse grave.

Consultă-ți medicul înainte de a lua orice supliment alimentar, inclusiv huperzina A.

Prevenire boala Alzheimer

Boala Alzheimer nu este o afecțiune care poate fi prevenită. Cu toate acestea, schimbările în ceea ce privește dieta, exercițiile fizice și obiceiurile sunt câțiva pași pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, care pot, de asemenea, să scadă riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte tulburări care cauzează demență.

Alegerile unui stil de viață sănătos includ:

• să faci mișcare regulat;

• să consumi produse proaspete, uleiuri sănătoase și alimente sărace în grăsimi saturate, urmând, spre exemplu, dieta mediteraneană;

• să îți gestionezi hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul crescut urmându-ți tratamentul;

• să renunți la fumat.

Totodată, cercetătorii au arătat că abilitățile de gândire păstrate până mai târziu în viață și un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer sunt asociate cu participarea la evenimente sociale și alte activități care necesită implicare mentală și socială, precum lectura, dansul, creațiile de artă, cântatul la un instrument etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218