REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Huţucă: PNL nu girează un buget nesustenabil, fantezist și discreționar!

Huţucă: PNL nu girează un buget nesustenabil, fantezist și discreționar!

Replica API 8 februarie 2017 | 00:00 349

Comunicat de presă, Bogan Huţucă:

"Partidul Național Liberal semnalează că bugetul Guvernului Dragnea-Grindeanu este unul fantezist, construit de o manieră în care acesta nu va putea conduce politica fiscal bugetară într-un mod prudent, iar sursele, obligațiile bugetare și riscurile nu vor putea fi nicidecum gestionate pentru a se putea asigura sustenabilitateafiscală pe termen mediu.

În acest sens,trebuie evidențiatfaptul că pentruasigurarea sustenabilității pe termen mediu se presupune ca Guvernul să aibă și posibilitatea de a gestiona riscuri sau situații neprevăzute, fără a fi nevoit să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor, veniturilor și deficitului bugetar, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic și social.

În plus, din audierile în cadrul Comisiilor reunite pentru buget, finanțe și bănci a ordonatorilor de credite, a reieșit foarte limpede că "gura păcătosului adevăr grăiește", deoarece o parte dintre reprezentanții Guvernului PSD-ALDE au subliniat deja oportunitatea unor rectificări bugetare la finele primului semestru, pentru acoperirea unor cheltuieli privind bunuri și servicii și finanțarea unor proiecte de investiții. Cu alte cuvinte, investițiile importante lipsesc cu desăvârșire din prevederile bugetare pentru acest an, iar cheltuielile bugetare, deși cresc excesiv, nu sunt acoperite în cea mai mare parte în acest buget.

De aceea, PNL atenționează că justețea cu care s-a prognozat actualul buget și modul în care va fi executat este pusă clar la îndoială de două prevederi.

Pe de o parte, prin art. 68 din Legea bugetului de stat se autorizează ca ordonatoriide credite, ulterior intrării în vigoare a acestei legi, să stabilească conținutul unor anexe și să detalieze sumele pe acțiuni. Această abordare pune sub semnul întrebării modul de fundamentare al plafoanelor de cheltuieli, creând suspiciunea că aceste anexe vor fi completate ulterior cu acțiuni stabilite de către Guvernul PSD-ALDE doar pe criterii politice!

Pe de altă parte, în plin scandal al OUG adoptate în miez de noapte, Guvernul Grindeanu a promovat o altă ordonanță de urgență controversată, și anume OUG 9/2017, prin care suspendă câteva articole referitoare la creditele de angajament din Legea privind finanțele publice. Astfel, ministerele pot angaja cheltuieli peste limitele aprobate și în alte scopuri, fără a răspunde în fața legii! De asemenea, Guvernul actual elimină din modalitatea în care Parlamentul aprobă bugetul, furnizarea unor informații fundamentale privind modul în care sunt defalcate sumele pe acțiuni, permițând stabilirea discreționară a acestora, adică după bunul plac al domnului Dragnea!

Mai mult decât atât, pentru ca abandonul transparenței să fie complet, se elimină și detalierea informațiilor privind conturile de execuție a bugetului.

Iată de ce noi, liberalii, considerăm că acest buget este unul fragil și total lipsit de coerență și transparență, având la bază indicatori macroeconomici denaturați și venituri bugetare mult supraevaluate.

Totodată, considerăm că este un buget orientat numai spre consum și nu spre investiții, un buget care pe termen mediu va crea o presiune din ce în ce mai mare asupra mediului de afaceri, aruncând întreaga povară a promisiunilor PSD pe umerii întreprinzătorilor privați.

În concluzie, PNL atrage atenția că acest gen de proiectări bugetare nu face altceva decât să pună sub semnul întrebării respectarea principiului echității în domeniul bugetar, acest lucru traducându-se prin obligativitatea Guvernului Grindeanu de a derula altfel de politici fiscal bugetare, adică luând în calcul impactul atât asupra generațiilor viitoare, cât și asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai e obisnuit sa o suga ca asta a facut ani buni de zile. Bine ca sta la pnl. cand a avut interes a stat si la PSD. Mananca cacat la greu, la comanda lu Dragomir. Un golanas care suge de ani de zile de la buget cu gasca lui asazis liberala, Dragomir, Serban slugoiul, Antonoaie fara coaie, Dinu, etc. da-ti demisia ! Ne faci de ras !
1
0
pnl incapabili
1
0
sugi pula ca o naluca ! boule , nesustenabil pt voi , incapabililor , care sunteti in slujba multinationalelor.ACOLO SUNT BANII CRETINULE , IN TAXELE PE CARE MNATIONALELE NU LE PLATESC , IN SACII DE BANI PE CARE II SCOT DIN TARA CU ACORDUL IOHANISTILOR .
3
1
ce fata de bou are vita asta !!!!!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218