REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ia uite ce i-a scris Chiru ministrului Udrea. Ce părere ai?

Ia uite ce i-a scris Chiru ministrului Udrea. Ce părere ai?

Replica API 15 noiembrie 2011 | 00:00 171

Iată scrisoarea înmânată de preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, ministrului Elena Udrea, la şedinţa Colegiului Director al PDL de duminică:

"Subiect: Mulţumiri din partea constănţenilor pentru salvarea Cazinoului Constanţa.

Cu două luni în urmă, la iniţiativa domniei voastre, Guvernul României aproba trecerea Cazinoului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. În acel moment, s-a realizat un prim pas foarte important şi s-a luat o decizie de salvare a unui monument de talie internaţională. Prin hotărârea emisă, aţi salvat de la înstrăinare un monument care pentru noi, constănţenii, reprezintă o emblemă sau, cum ne place să spunem: buletinul nostru de identitate.

La acel moment, am câştigat o luptă extrem de preţioasă, o luptă destul de grea cu administraţia locală. Aţi salvat simbolul nostru local, dar şi naţional, de la vânzare, fapt pentru care noi, constănţenii, vă suntem recunoscători. După cum domnia voastră bine ştiţi, Cazinoul- bijuteria de la malul mării- a fost lăsat să ajungă în paragină şi degradare maximă, voit, cu scopul de a fi ulterior vândut la un preţ de "nimic" unei firme apropiate primarului. De altfel, un fapt cu care ne-am obişnuit şi care a devenit o practică în cei 11 ani de mandat al actualului primar. Totodată, în Constanţa, iresponsabilitatea administrativă în ceea ce priveşte patrimoniul cultural şi nu numai, a devenit o marcă înregistrată. În acest sens, vă amintesc faptul că zona veche a oraşului Peninsula, cartier în ruină zace într-o stare ca de după război. Deşi avea la dispoziţie 91 de milioane de euro- fonduri europene, destinate Constanţei- primarul striga în gura mare că nu are fonduri şi că Guvernul României nu îl ajută. Însă, un fapt bine cunoscut, atât de domnia voastră, cât şi de cei din ministerul pe care îl conduceţi este că, din cei 91 de milioane de euro, actualul primar a reuşit "performanţa" de a nu accesa nici măcar un eurocent.

Stimată Doamnă Ministru,

Din cauza dezinteresului total al actualului primar, atât faţă de patrimoniul cultural, cât şi faţă de starea oraşului de la malul mării, Constanţa arată astăzi ca un muzeu al ruinelor, întrucât monumentele municipiului au fost lăsate în voia sorţii. Şi nici nu ne putem aştepta la mai mult din partea unui primar care este rupt de realitate, obsedat de scenă, de circ şi de viaţa nocturnă.

Sunt convins că, în urma vizitelor de lucru pe care le-aţi efectuat la malul mării, aţi constatat că municipiul Constanţa merită mai mult, merită un Cazino şi o zonă veche, renovate şi reabilitate. Pur şi simplu, patrimoniul nostru local, cultural, merită mai mult decât un oraş în ruine, lăsat în voia sorţii. În momentul de faţă, din aproape 157 de monumente de patrimoniu (din categoria A şi B) din municipiul nostru, majoritatea zace într-o avansată stare de degradare.

Afirm covins că, prin preluarea responsabilităţii de reabilitare a Cazinoului, aţi tăiat mărul discordiei şi aţi redat o speranţă nouă, aceea că, peste puţin timp, ne vom mândri din nou cu emblema noastră. Motiv pentru care sute de constănţeni v-au transmis mulţumiri, atât prin intermediul unor scrisori trimise la sediul Partidului Democrat Liberal, cu ocazia campaniei de strângere de semnături pentru demiterea primarului, cât şi verbal- în timpul numeroaselor întâlniri avute cu acest prilej. Noi, constănţenii, avem convingerea şi încrederea că sunteţi alături de noi şi vă veţi implica mai mult în urgentarea activităţilor de salvare a emblemei de la malul mării.

Vă mărturisesc faptul că, după mulţi ani, am putut vizita interiorul Cazinoului Constanţa, iar ceea ce am văzut acolo m-a revoltat. În interior, am simţit un strigăt disperat de ajutor, iar în asentimentul meu sunt foarte mulţi constănţeni care au avut prilejul de a vizita acest monument aflat într-o stare gravă de degradare. Consider că această clădire, aproape ruinată, necesită o consolidare şi o renovare de urgenţă. Încă o iarnă va pune la grea încercare Cazinoul, acest supravieţuitor al timpurilor şi observator al mării. În calitatea mea de cetăţean şi în acelaşi timp, de coleg de partid, vă adresez rugămintea de a urgenta acţiunile de consolidare a clădirii.

Cu ocazia celor 101 ani de existenţă a Cazinoului şi 11 ani de nepăsare, vă ataşez un album de 101 fotografii cu simbolul Constanţei în ruină.

După finalizarea reabilitării Cazinoului, sunt convins că ne veţi da o mână de ajutor pentru renovarea întregii zone peninsulare, transformând-o într-o atracţie turistică, la cea mai importantă poartă maritimă a ţării.

În încheiere, am speranţa că domnia voastră va ajuta oraşul Constanţa să recapete faima de altă dată şi cred că veţi face tot ce vă stă în putinţă ca emblema noastră Cazinoul să fie reabilitată în cel mai scurt timp".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614