REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iancu Guda: Majorarea la 3,5% a ROBOR la trei luni ar urca dobânzile la creditele pentru firme la 6-8%

Iancu Guda: Majorarea la 3,5% a ROBOR la trei luni ar urca dobânzile la creditele pentru firme la 6-8%

Replica API 17 aprilie 2018 | 00:00 329

Iancu Guda

Majorarea ROBOR la trei luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru unele firme, susţine preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, într-un articol postat pe blogul său, scrie Agerpres.

Potrivit analizei, creşterea costului de finanţare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflaţia anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea preţurilor fiind cauzată, atât de ofertă, cât şi de avansul cererii. Ultimele estimări oficiale ale Băncii Naţionale a României indică o inflaţie de 3,5% pentru anul în curs, iar consensul analiştilor financiari reflectă aşteptări de majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent. În acest context, Guda opinează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni ar trebui să urce gradual până la 3,5%, comparativ cu nivelul actual de 2,1% şi o medie de 1,15% pe parcursul anului anterior.

Iancu Guda precizează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni a depăşit constant inflaţia anuală, diferenţa medie dintre acestea fiind de aproape 1% începând cu anul 2010.

"Acest lucru este normal şi necesar, pentru evitarea perpetuării unor dobânzi real negative, care au alimentat presiuni suplimentare asupra deprecierii monedei naţionale. Singurele perioade când inflaţia a depăşit nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni au fost între lunile august 2010 - iunie 2011, când inflaţia a fost alimentată temporar de majorarea TVA la 24%, iar dobânzile mici au fost necesare pentru stimularea consumului şi a investiţiilor în contextul măsurilor de austeritate fiscală, şi perioada noiembrie 2017 - prezent, când ciclul de întărire a politicii monetare este mai degrabă acomodativ, în contextul incertitudinilor fiscale, temperării creşterii economice şi reaşezării consumului", afirmă specialistul.

În acest context, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în lei de companiile private ar trebui să crească până la 6%-8% pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,10% înregistrată pe parcusul anului 2017.

Iancu Guda arată că în condiţiile creşterii gradului de povară financiară în contextul majorării costului de finanţare vor fi companii care vor înregistra dificultăţi în rambursarea creditelor contractate de la bănci. Un indicator foarte important care reflectă capacitatea unei companii de rambursare a serviciului datoriilor contractate este gradul de acoperire al dobânzilor prin profitul operaţional. Normele de analiză financiară recomandă ca profitul operaţional să acopere de cinci ori cheltuielile privind dobânzile, tocmai pentru a permite o profitabilitate finală competitivă chiar şi în contextul creşterii costului de finanţare. Potrivit preşedintelui AAFBR, media acestui indicator pentru întreg mediul de afaceri activ în România este foarte aproape de acest prag în anul 2016, respectiv 5,1.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar tu ce ai inteles?
0
0
asta ai reusit sa intelegi, este grav
0
1
Asa zisa Banca Nationala aRomaniei saboteaza in continuare capitalul romanesc asa cum a facut-o incepand cu 1991?
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614