REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iată ce ilegalităţi a constatat Curtea de Conturi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la nivelul judeţului Constanţa

Iată ce ilegalităţi a constatat Curtea de Conturi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, la nivelul judeţului Constanţa

Replica API 12 februarie 2014 | 00:00 204

Auditorii Curţii de Conturi au găsit, în urma controalelor desfăşurate anul trecut, o serie de nereguli la nivelul judeţului Constanţa, în ceea ce priveşte acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940.

Astfel, Curtea de Conturi a constatat faptul că Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a luat măsurile necesare pentru aplicarea corectă a prevederilor legale şi a supus aprobării Comisiei Centrale rapoartele de evaluare astfel întocmite, fapt ce a condus la denaturarea valorii de piaţă a terenurilor evaluate pentru care au fost emise titluri de despăgubire. S-au emis mai multe decizii de validare pentru acelaşi autor validând mai multe hotărâri ale ComisiilorJudeţene şi a Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 şi a efectuat plăţi multiple către persoane care nu şi-au dovedit vocaţia de moştenitor al autorului, bugetul statului fiind prejudiciat cu suma de 2.034 mii lei. Această situaţie a fost posibilă şi ca urmare a faptului că, la nivelul ANRP, nu a existat o bază de date, în care să se verifice dacă pentru acelaşi autor au fost emise şi alte hotărâri pentru alţi solicitanţi ce au fost validate sau invalidate de Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 din cadrul Autorităţii Naţionale Pentru Restituirea Proprietăţilor, în afara celei care urma să fie validată/invalidată.

Conform Raportului Curţii, în cazul unui autor, ANRP a efectuat plată triplă, validând 3 Hotărâri ale Comisiei Judeţene Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, prejudiciul fiind de 788 mii lei. În cazul unui alt autor, ANRP a efectuat plată dublă, validând două hotărâri ale Comisiei Judeţene Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, prejudiciul fiind de 422 mii lei. Totodată, auditorii au mai reţinuta fptul că s-a acordat unui solitant suma de 25 mii lei, deşi acesta nu era, conform actelor depuse la dosar, îndreptăţit să primească compensaţii băneşti pentru bunuri certificate cu acte şi abandonate statului bulgar de un strămutat din Cadrilater, deoarece nu rezultă că este moştenitor al autorului. Solicitantul a cerut compensaţii băneşti după un al doilea autor şi a primit compensaţii băneşti după un al treilea autor. Mai mult decât atât, după primul autor au solicitat şi primit compensaţii şi copiii acestuia. În cazul unui autor Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a decis, în mod contradictoriu, validând două Hotărâri, atât pe cea de respingere a compensaţiilor băneşti datăde comisiapentru aplicarea Legii nr. 9/1998 Bucureşti, cât şi pe cea favorabilă, a comisiei pentru aplicarea Legiinr. 9/1998 Constanţa, care aproba acordarea compensaţiilor băneşti. Prin validarea hotărârii Comisiei judeţene Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 200 mii lei, sumă care a fost plătită solicitantului. Acesta a speculat lipsa bazei de date privind evidenţa hotărârilor primite de la Comisiile Judeţene şi a Municipiului Bucureşti şi modul în care se repartizau hotărârile în vederea validării/invalidării. Situaţia prezentată ai sus a fost constatată şi în cazul unui alt autor, pentru acesta emiţându-se două hotărâri, una de către Comisia Judeţeană Tulcea şi una de către Comisia Judeţeană Constanţa, prejudiciul fiind de 232 mii lei.

Auditorii au mai constatat faptul că, la instituţia Prefectului Constanţa, Comisia tehnică de evaluare a terenurilor, construcţiilor, recoltelor neculese şi a plantaţiilor de pomi fructiferi altoiţi, compusă din trei ingineri, la evaluarea anexelor locuinţelor, în majoritatea cazurilor a stabilit că acestea sunt compuse dintr-un beci de 68,5 mp, magaziede 56 mp, grajd de 86 mp şi împrejmuire de 140 ml. (în 14 situaţii). Rapoartele Comisiei Tehnice de Evaluare au fost aprobate şi însuşite de Comisia Judeţului Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, emiţând hotărâri în acest sens, hotărâri ce au fost validate prin decizii ale Vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614