REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iată ce plante te ajută să lupți cu stresul și depresia

Iată ce plante te ajută să lupți cu stresul și depresia

Replica API 14 ianuarie 2020 | 00:00 415

Depresia, boala secolului XXI

Depresia, boala secolului XXI

Se spune că stresul este boala secolului și depresiile sunt cele care îl pot urma cu ușurință dacă nu se reușește gestionarea acestora. Una dintre metodele de calmare si relaxare care poate ajuta la trecerea mai ușoară peste momentele dificile și stresante constă în folosirea plantelor medicinale, sub forma de ceaiuri sau tincturi.

Stresul pe termen lung poate slăbi capacitatea sistemului imunitar şi poate favoriza instalarea cancerului. Câteva plante care contribuie la starea de bine și la reducerea substanțială atât a stresului cât și a depresiilor sunt: sunătoarea, ienuparul, busuiocul, teiul, păducelul și lavanda. Astfel, sunătoarea numită şi "prozac natural" – cel mai bun antidepresiv natural – este recomandată pentru stări de teamă, tendinţă de izolare sau deznădejde. Tinctura de sunătoare e, de asemenea, o variantă eficientă, mai ales dacă astenia vine la pachet cu stări de nervozitate și insomnii. Poți bea o cană de infuzie pe zi sau trei, dacă situația este mai gravă.

Ienuparul poate fi încercat în cazul în care aveți probleme cu somnul. Fructele de ienupar sunt folosite în scop terapeutic după ce au fost uscate sau uleiul extras din acestea, având proprietatea de a reduce stările anxioase și stările de depresie. Acesta se poate consuma și sub forma de tinctură, ori ca infuzie, folosind două lingurițe cu boabe uscate, pe care să le zdrobiți în prealabil, peste care adaugi o cană de apă fierbinte.

Busuiocul ajută în lupta cu depresia și stresul prin combaterea excesului de cortizol secretat în astfel de situații de glandele suprarenale. Este excelent și în lupta cu astenia ce apare în mod frecvent când are loc schimbarea anotimpurilor. Îl poți consuma sub forma de tinctură sau infuzie, ori poți mesteca frunze proaspete. Uleiul volatil de busuioc poate fi folosit pentru calmare cand simtim ca ne pierdem cu firea. O serie de studii facute în ultimii ani au confirmat eficacitatea busuiocului atunci când vine vorba despre combaterea stresului, a anxietatii sau a depresiei.

Păducelul se recomanda ca supliment alimentar în insuficiența cardiacă, tulburări de ritm cardiac, recuperare după infarct miocardic, eretism cardiac, tulburari cardiace cu substrat nervos, stări de neliniște, de frică, stări emotive, degenerări ale cordului și scleroză coronariană la persoane în varstă, ajută la diminuarea și ameliorarea tulburarilor cardiace care însoțesc menopauza.

Printre plantele care contribuie la îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale şi protejarea organismului împotriva stresului se numără şi lavanda, cunoscută şi sub denumirea de aurul mov sau levănţică. Cercetările clinice moderne care au investigat efectele neurofizice ale uleiului esenţial de levănţică au ajuns la concluzia că, pe lângă efectele sedative, el are şi un efect coleretic. Utilizarea internă a florilor de levănţică este aprobată de toate comisiile de specialitate în insomnie şi în iritaţiile de natură nervoasă stomacală. Ceaiul de lavandă este recomandat în medicina naturistă pentru reducerea stărilor de anxietate şi agitaţie, pentru combaterea insomniei sau reducerea efectelor depresiei.

Diana BERECHET

foto: bulbiromania.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614