REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Iată cine este escrocul care a furat numărul de telefon GOLD al unui constănţean: a fost PRINS la Focşani!

Iată cine este escrocul care a furat numărul de telefon GOLD al unui constănţean: a fost PRINS la Focşani!

Replica API 4 decembrie 2015 | 00:16 1353

“Veteran” în înşelăciuni

“Veteran” în înşelăciuni

Vicenţiu Bogdănel Forgaci, în vârstă de 38 de ani, este un individ care a dat ţepe în întreaga ţară, apelând la tot felul de metode. Dacă înainte se ocupa de postarea anunţurilor false pe site-uri precum Olx sau Okazii, ulterior a început să fure numere prefenţiale de la Vodafone. În plasa lui a căzut şi un constănţean, care s-a trezit pe nepusă masă că numărul său de telefon nu-i mai aparţine. Reporterii „Replica” de Constanţa au încercat să afle despre cine este vorba, toate indiciile ducând către Forgaci. Potrivit Poliţiei Române, individul a fost încătuşat în noiembrie anul curent, fiind condamnat la închisoare.

Un constănţean a fost victima unei fraude mai puţin cunoscute, fiind vorba despre numerele de telefon preferenţiale sau aşa-numitele Silver, Gold, Platinum. Mai exact, bărbatul a constatat că numărul pe care îl avea de ani de zile... nu mai era al lui. Totul a pornit de la un mesaj pe care l-a primit, prin intermediul căruia i se propunea o ofertă de cumpărare.

A intrat în joc, întrebând cât i se oferă, dar a fost întrebat dacă este pe abonament. Când răspunsul a fost că nu.... conversaţia s-a încheiat. Constănţeanul a mai fost apelat de câteva ori, dar nu a apucat să răspundă, motiv pentru care a sunat înapoi. Şi, din câte se pare, toate acestea nu au fost decât elementele unei capcane. În cele din urmă, Departamentul Antifraudă de la Vodafone a rezolvat cazul.

„Cei care mi-au furat numărul au mers la o reprezentanţă a companiei, au declarat că sunt proprietarii numărului şi că le-a fost furat telefonul cu tot cu cartelă. Prima procedură, cea simplă, prin care eşti testat dacă numărul este al tău, este următoarea: cei de la companie te întreabă trei numere apelate recent de pe numărul pe care îl declari pierdut / furat. Ei au spus trei numere, pentru că erau cele de pe care îmi dăduseră bip-uri, iar eu am sunat înapoi.

Aşa că au fost crezuţi şi nu s-a mai ajuns la o verificare în amănunt, mai cu seamă că eu nu aveam creat un cont MyVodafone. Prin această metodă, au reuşit să înşele reprezentanţii Vodafone şi au preluat numărul în cauză.”, a spus victima înşelăciunii. Escrocul se pare că este chiar Vicenţiu Bogdănel Forgaci, în vârstă de 38 de ani, o mai veche „cunoştinţă” a oamenilor legii.

Forgaci, „campion” în înşelăciuni în întreaga ţară: acum se află după gratii

Reporterii „Replica” au încercat să afle mai multe date despre activitatea infracţională a individului în cauză, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române venind cu un răspuns la solicitare, din care reiese că Vicenţiu Bogdănel Forgaci a fost încătuşat în noiembrie. „Persoana menţionată în solicitare a fost arestată şi încarcerată în cursul lunii noiembrie a.c., fiind condamnată la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

De asemenea, la nivelul structurii centrale de specialitate din I.G.P.R., respectiv Direcţia de Investigaţii Criminale au fost efectuate cercetări cu privire la cel menţionat de dumneavoastră, finalizate cu trimiterea în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, soluţie acceptată şi avizată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, Bucureşti”, potrivit reprezentanţilor IGPR.

Facem precizarea că el a fost condamnat de magistraţii din Târgu Mureş, decizia rămânând definitivă pe 5 noiembrie anul curent. Dar escrocul a încercat să se ascundă, fiind prins de poliţiştii focşăneni pe 11 noiembrie a.c., la ora 17.30. Se pare că el încerca să închirieze un apartament în Focşani, dar proprietarului i s-a părut ceva suspect, astfel ajungând pe mâna poliţiştilor.

Conversaţie între infractor şi victimă: „Da, am pus telefonul prin Express Courier”

Însă, Forgaci a ajuns în atenţia oamenilor legii de prin anul 2001 şi de atunci este cercetat în zeci de dosare, fie pentru furt, fie pentru înşelăciuni. Spre exemplu, mai multe persoane au depus plângeri penale pe numele său întrucât au fost înşelate pe internet. Este vorba despre anunţuri postate pe site-uri precum Olx, acolo unde el punea la vânzare diferite bunuri, cerea plata în avans, în contul său, după care dispărea din peisaj.

„Eu sunt unul dintre proştii care au fost păgubiţi de acest individ cu suma de 1.200 lei. Avea un anunţ postat pe tocmai cum că vinde un LG G2 abia cumpărat la abonament de la Vodafone. L-am contactat şi după voce părea un om extrem de serios dar ceva mai târziu aveam să aflu contrariul. M-a îmbrobodit să-i virez banii în avans în contul indicat de el iar pe urmă avea să îmi trimită produsul. După ce i-am virat banii, Forgaci nu a mai răspuns la telefon, aşa că am rămas şi fără bani şi fără smartphone.

În aceeaşi zi am depus şi o plângere penală pe numele acestui individ iar la câteva zile am fost chemat să dau o declaraţie. Nici acum nu îmi pot da seama cum am putut fi atât de prost încât să-i virez banii în avans acestui individ, sunt uimit de nivelul de prostie de care am dat dovadă”, a scris Robert G. pe site-ul ithot.ro. În plus, o altă persoană care a fost înşelată de individ a postat şi conversaţia.

Victima: Salut, Vicenţiu, am comandat de dimineaţă un telefon de la tine..

Forgaci: Da, da, da...

Victima: Îmi poţi spune la ce curier l-ai pus?

Forgaci: Express Courier

Victima: Nu e cumva Fan Express Courier?

Forgaci: Habar nu am, eu ştiu de Express Courier, exact aşa scrie pe factură...

Victimă: Ai spus că după ora 3.00 ajunge...

Forgaci: Da, da, teoretic între 3 şi 5. Mă suni şi pe mine când ajunge.

Victimă: La curierat ai lăsat numărul meu?

Forgaci: Da, da...

Victimă: Bun, că m-am uitat la Express Courier şi nu era nimic şi am zis să te sun..

Forgaci: Da.., da..., fără nici o problemă!

Victimă: Deci totul e în regulă, telefonul a fost trimis...

Forgaci: Da, tati, da. Fără nici o problemă.

A furat din locuinţe şi din sediul Avon. Dat în urmărire generală în 2005

După ce această conversaţie s-a încheiat, aşa-zisul vânzător nu a mai putut fi contactat. Victima a menţionat că avea telefonul închis, ceea ce înseamnă că folosea cartele prepay, pe care le arunca după aceea. Şi victime sunt multe dacă e să ne luăm după numărul dosarelor, a arestărilor şi condamnărilor. Spre exemplu, într-un dosar înregistrat în 2013, părţi civile sunt 12. De aici rezultă o altă tehnică a escrocului şi anume că, atunci când se vedea încolţit, făcea tot posibilul să se împace cu victimele şi să acopere prejudiciul.

„Admite apelul formulat de apelantul-inculpat Forgaci Vicenţiu-Bogdănel împotriva Sentinţei penale nr.1.241/9.IV.2014 a Judecătoriei Sectorului IV, Bucureşti, din Dosarul nr.32672/4/2013. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală, numai pe latură civilă, şi, rejudecând în fond: Ia act că inculpatul a acoperit, în întregime, prejudiciile materiale cauzate părţilor civile Ovidiu-Florin S., în sumă de 300 lei, Ionuţ-Gabriel D., în sumă de 150 lei, astfel că înlătură obligarea acestuia la plata de despăgubiri materiale către cele două părţi civile”, potrivit Curţii de Apel Bucureşti. Ajungând şi pe la începutul activităţii sale infracţionale, Forgaci se ocupa cu furturi în 2001. A spart locuinţe şi a furat din sediul Avon.

„Poliţişti din Biroul Poliţiei Judiciare al Secţiei 22 l-au identificat pe acelaşi Vicenţiu Bogdănel Forgaci, domiciliat în sectorul 1, fără ocupaţie, cunoscut cu antecedente penale, care atribuindu-şi o identitate falsă s-a înscris ca reprezentat de vânzări al unei societăţi comerciale, iar la 24.10.2001, aflându-se la sediul firmei şi profitând de neatenţia personalului, a furat o geantă ce conţinea 12.600.000 lei, documente şi diverse bunuri, toate în valoare de circa 15.000.000 lei, aparţinând lui Mirela B., 32 ani, din sectorul 4. Cercetările sunt continuate cu cel în cauză în stare de arest”, potrivit oamenilor legii, în 2003. A fost dat chiar şi în urmărire general de Poliţia Română, în anul 2005, întrucât era condamnat la închisoare şi se sustrăgea executării pedepsei.

Liliana CHIRU

Citeşte şi: http://www.replicaonline.ro/daca-ai-numar-de-telefon-preferential-tine-te-bine-escrocii-au-metode-sa-ti-l-fure-si-sa-l-vanda-mai-departe-248098/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Manance-l meartea in temnita ca si pe mine ma tepuit gunoiu cu 1600 lei PPFFF
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218