REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iaurt de fructe fără fructe: ” Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare”

Iaurt de fructe fără fructe: ” Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare”

Replica API 7 aprilie 2016 | 00:00 329

Asociația Pro Consumatori a realizat un studiu privin calitatea iaurturilor cu adaosuri. Acesta face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin aceasta, asociația își propune să tragă un semnal de alarmă alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. APC a achiziționat 61 tipuri de iaurt cu adaosuri din supermarketuri cu gramajul cuprins între 100g și 320g, pentru a realiza un studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere mai multe obiective, printre care analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere; identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung; analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra obezității. S-a constatat că niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri, adică nu conține iaurt, bucăți de fructe, miere de albine sau alte ingrediente naturale. Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 7 grame și 55,2 grame, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr. La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice. La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon. La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe și legume. La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru. La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfeclă roșie. În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono sși digliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, gumă lacust, gumă guar, gumă arabica, gumă de caruba, gumă acacia și antocianine. Prin acest studiu se dorește să se atragă atenția asupra impactului negativ pe care aceste produse îl au asupra sănătății copiilor în special.

Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzați” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii. La sfârșitul anului 2015, în Europa s-au inregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale. „Una din temele cele mai dezbătute în mediile de comunicare și de consumatori este legată de iaurturile cu adaosuri. Tradiția consumului de iaurt ne arată că în lume s-a folosit din străvechime practica adăugării în iaurt a unor ingrediente. Mai aproape de timpurile noastre, în anul 1933 se patenta la Praga iaurtul cu gem de fructe. Nimic nu ar crea îngrijorare dacă situația consumatorului contemporan ar fi cea a consumatorului din trecut, adică dacă ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci; această practică este și acum recomandată cu entuziasm consumatorilor de iaurt, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt. Adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurt sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar induce și o stare de satisfacție senzorială deosebită”, este de părere prof. univ. dr. Ion Schileru de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București. „Iaurturile cu adaosuri au un conținut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge până la 11 lingurițe de zahăr. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe și legume în proportii neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia și aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare, induc impresia unor amesctecuri formate din iaurt și bucăți de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentația copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit”, susține Costel Stanciu, președintele APC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614