REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Icoane cu tematică pascală și ouă încondeiate, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Icoane cu tematică pascală și ouă încondeiate, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Replica API 3 aprilie 2018 | 23:46 450

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină sărbătoarea Învierii Domnului cu icoane țărănești pictate pe sticlă, cu tematică pascală, dar și cu o expoziție de ouă încondeiate din Bucovina.

Icoanele pe sticlă, pictate în secolul al XIX-lea, în marile centre transilvănene de la Nicula, Gherla, Șcheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Maierii Albei Iulia, Valea Sebeşului, Făgăraș și Țara Oltului, redau scene importante din Săptămâna Patimilor, precum Cina cea de Taină, prohodirea Domnului sau punerea în mormânt, dar și momentul Învierii Sale.

Iisus Vița-de-Vie este o altă temă care se regăsește în icoanele țărănești transilvănene, evocând taina Sfintei Împărtășanii, instituită la Cina cea de Taină.

O altă temă frecvent întâlnită în icoanele transilvănene pictate pe sticlă este Maica Domnului Jalnică sau Maica Domnului Îndurerată, îmbrăcată în veșminte de doliu, cu mâinile împreunate a rugăciune, privind cu nesfârșită tristețe spre crucea pe care este răstignit Fiul său, Iisus Hristos.

În vecinătatea icoanelor pe sticlă se află două vitrine cu ouă încondeiate din Bucovina, cu culori vii și ornamente complexe, o dovadă de necontestat a măiestriei artei populare.

Meșteșugul încondeierii ouălor este o complexă practică rezervată femeilor în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Încondeierea se realiza cu ceară fierbinte, aplicată cu un instrument tradițional numit chișiță, și prin scufundarea succesivă în culori extrase din plante. Printre ornamentele frecvent întâlnite pe ouăle încondeiate se numără Crucea Paștelui, alături de o multitudine de alte motive religioase, florale, fitomorfe și geometrice.

În expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța sunt prezentate inclusiv etapele încondeierii ouălor cu chișița.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Idealul artei religia si... atat Ca la popi, la calugaroii ! Nu poti sa te OOO ca dai de o biserica, de o icoana zisa sfanta !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367