REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Idei de gustări sănătoase pentru diabetici

Idei de gustări sănătoase pentru diabetici

Replica API 11 iunie 2020 | 00:00 1005

Pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 trebuie să își controleze cu atenție nivelul de glucoză din sânge (glicemia). Așadar, gustările sănătoase joacă un rol important în alimentația persoanelor diabetice, întrucât ele ajută la menținerea glicemiei la un nivel echilibrat, scrie doc.ro.

Gustările pe baza de proteine, grăsimi și fibre sunt ideale pentru potolirea foamei, fără a duce la creșterea glicemiei.

Gustări sănătoase pentru diabetici

Migdale și merișoare uscate – dacă ai poftă de o gustare dulce, însă îți dorești să fie și sățioasă, migdalele amestecate cu merișoare deshidratate reprezintă gustarea ideală. Cantitatea este, însă, extrem de importantă, pentru că ambele alimente conțîn multe calorii. Două linguri de migdale și două linguri de merișoare deshidratate sunt mai mult decât suficiente.

Hummus cu legume – dacă ai nevoie de o gustare sărată, care să înlăture senzația de foame, ar trebui să încerci hummus cu bețișoare făcute din legume (morcov, ardei gras sau castravete).

Iaurt grecesc cu stafide – amestecă o jumătate de cană de iaurt grecesc cu o lingură de stafide. Stafidele sunt bogate în antioxidanți și nu cresc nivelul glucozei din sânge, în timp ce iaurtul grecesc este hrănitor și potolește senzația de foame.

Sandvici cu carne de curcan – folosește 2 felii de pâine din cereale integrale și carne de curcan pregătită la grătar, precum și legume (salată verde, roșie, castravete) pentru a prepară un sandvici hrănitor, care nu crește glicemia.

Smoothie cu banane și fructe de pădure – poftă de dulce poate fi potolită și cu un smoothie preparat dintr-o jumătate de cană de iaurt sau lapte degresat, o jumătate de banană coaptă și câteva fructe congelate. Un asemenea smoothie nu conține mai mult de 150 de calorii și nici nu crește glicemia.

Unt de arahide și tije de țelină – 3 tije potrivite că mărime de țelină și o lingură de unt de arahide potolesc foamea fără a afecta starea pacientului diagosticat cu diabet.

Trei sferturi de cană de cereale integrale și o jumătate de cană cu lapte degresat – pentru a estompa senzația de foame, diabeticul poate amestecă ¾ cană de cereale integrale în 1/2 cană de lapte degresat. O asemenea gustare este ideală pentru primele ore ale dimineții, dar și pe post de gustare la amiază.

Măr cu brânză – fructele sunt surse bogate de fibre, dar și de alți nutrieni esențiali pentru organism, așa că persoanele diabetice nu trebuie să le elimine din dietă lor. Pentru că acestea conțîn zahăr (fructoz), pacientul diabetic trebuie să fie foarte atent la cantitatea de fructe consumată și nu mărească porțiile. Alege un măr de dimensiuni reduse și consumă-l cu 4 felii de brânză Cheddar. Brânză conține proteine și ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.

Salată de fasole roșie – datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, fasolea roșie boabe stabilizează nivelul de glucoză din sânge și, totodată, potolește foamea. Prepară o salată din boabe de fasole roșie fiarte și ½ cană de roșii mărunțite, ½ cană de castravete tăiat mărunt, ½ cană de țelină tocată mărunt și ½ avocado tăiat cubulețe.

Alte variante de gustări sănătoase pentru diabetici

Salată de ton – este făcută prin combinarea tonului cu maioneză și cu alte ingrediente, cum ar fi țelină și ceapă. O porție de 85 de grame de ton îți oferă 22 de grame de proteine și nu conține carbohidrați, așa că e o opțiune bună dacă ai diabet. În plus, tonul e bogat în acizi grași Omega-3, care îmbunătățesc controlul glicemiei. Prepară salată folosind brânză cottage sau iaurt și renunta la maioneză.

Budincă din semințe de chia – Se face simplu, lăsând la înmuiat semințele de chia în lapte, până când compoziția capătă o consistentă că de budincă. Este o gustare sănătoasă pentru persoanele cu diabet, deoarece semințele de chia sunt bogate în mulți nutrienți care ajută la stabilizarea glicemiei, cum ar fi proteine, fibre și acizi grași Omega-3.

Avocado – Dacă ai diabet, o gustare pe baza de avocado te-ar putea ajută să ții glicemia sub control. Conținutul mare de fibre și de acizi grași mononesaturați din avocado fac că acest fruct să fie un aliat pentru cei cu diabet. Poți să mănânci avocado că atare sau poți să îl transformi într-un sos cum este guacamole. Pentru că are un conținut caloric mare, este bine să consideri o porție că fiind un sfert sau cel mult o jumătate de avocado.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614