REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Igienizarea - măsură de protecție anti-COVID. Cum poți trata iritațiile de pe mâini

Igienizarea - măsură de protecție anti-COVID. Cum poți trata iritațiile de pe mâini

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1128

Igienizarea corectă și regulată a mâinilor este necesară pentru prevenirea multor boli, de la infecții bacteriene până la boli respiratorii cauzate de virusuri, inclusiv COVID-19.

15 octombrie este Ziua Mondială a Spălatului pe mâini, o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun ca modalitate eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvarea vieții. Boala COVID-19, de exemplu, se transmite nu doar prin contactul direct cu particule de salivă de la o persoană infectată, ci și prin atingerea feței, nasului, gurii cu mâinile nespălate, după ce o persoană sănătoasă a atins o suprafață pe care a ajuns noul coronavirus, scrie doc.ro.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de noul coronavirus, SARS-CoV-2. Majoritatea persoanelor bolnave de COVID-19 se confruntă cu probleme respiratorii ușoare până la moderate și se recuperează fără a necesita tratament special. Persoanele în vârstă și cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii cronice și cancerul, sunt mai susceptibile la a dezvolta complicații.

Cum ne protejăm împotriva COVID 19?

Cel mai bun mod de a preveni și a încetini transmiterea COVID-19 este să fii bine informat cu privire la virusului SARS-CoV-2, boala pe care o provoacă și modul în care se răspândește. Virusul se transmite în principal prin picături de salivă sau prin secreții nazale atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, din acest motiv este importantă purtarea măștii în interior și în spațiile aglomerate în aer liber.

Masca de protecție

Purtarea măștii ajută la prevenirea răspândirii COVID-19. Deoarece este posibil să fii infectat cu coronavirus fără să prezinți simptome, e indicat să porți mască chiar dacă ai impresia că ești sănătos, din răspundere civică, pentru a reduce răspândirea virusului și a contribui la revenirea mai rapidă la normalitate.

O mască ajută la reținerea picăturilor mici care ies din gură și / sau din nas când vorbești, strănuți sau tușești. Așadar, dacă ai virusul și nu prezenți simptome, masca de față reduce riscul de a răspândi infecția la alții; dacă ești sănătos, purtarea măștii te poate proteja de picăturile mai mari de salivă din vorbire sau de cele rezultate în urma strănutului celor din jur. Dacă atunci când te afli în preajma altei persoane, și amândoi aveți mască, ambii sunteți mai protejați decât dacă doar unul dintre voi poartă masca.

Măștile care protejează cel mai bine, prin blocarea masivă a particulelor virale, sunt cele N95 și cele chirurgicale. Următoarele ca forță de protecție sunt cele fabricate din două sau trei straturi de bumbac, cu filtru.

Spălatul pe mâini cu apă și săpun

Mâinile sunt principalele căi de transmitere a germenilor, de aceea igiena mâinilor este cea mai importantă măsură care poate fi luată pentru a evita transmiterea unor boli grave bacteriene sau virale. Spălatul pe mâini poate preveni hepatita A, infecția cu E. Coli, salmoneloza, giardioza, conjunctivita, infecția cu citomegalovirus, gripa, infecția cu norovirus precum și infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Pentru o igienizare corectă, mâinile trebuie spălate temeinic cu apă și săpun (e important să se facă spumă multă) timp de cel puțin 20 de secunde, prin frecarea palmelor, a dosului mâinilor, a spațiilor dintre degete și a celor de sub unghii. Spălatul pe mâini este necesar mai ales după ce au fost atinse zone pe care le-au atins foarte multe persoane (bare de autobuz, balustrade, uși de bloc și de lift, clanțe, întrerupătoare etc.), după folosirea toaletei și înainte de a mânca. Ducerea mâinilor nespălate la nas și la gură facilitează transmiterea virusurilor și a bacteriilor care pot provoca boli grave.

Gelul dezinfectant

În momentele în care apa și săpunul nu sunt disponibile, mâinile trebuie igienizate cu gel dezinfectant pentru 20-30 de secunde. O utilizare corectă implică următorii pași:

- Se aplică 3 ml (aproape o jumătate de linguriță) de gel dezinfectant în căușul palmei;

- Apoi, se freacă palmele una de alta mai întâi închise, apoi cu degetele deschise și întrepătrunse;

- Ulterior, se freacă și dosul mâinilor;

- La final, se insistă asupra zonei dintre degetul mare și arătător și din nou asupra palmelor.

Cum alegem corect gelul dezinfectant?

Pentru ca un gel dezinfectant să fie eficient în neutralizarea germenilor, acesta trebuie să conțină alcool (etanol) în proporție de 70%. Pentru a reduce riscul de iritații ale mâinilor, e bine ca dezinfectantul ales să fie și hidratant, așa cum este cazul gelului de curățare Guard X, care conține și aloe vera, și glicerină.

Acesta este disponibil în mai multe variante, în funcție de necesități: varianta de 100 ml Uno Travel Pack, care încape inclusiv într-o poșetă mică sau chiar într-un buzunar de la haine, varianta de 200 ml Duo Travel Pack, pentru geantă sau rucsac și varianta de 1000 de ml Family Pack, cu pompiță, pentru acasă sau la birou (recipientul poate fi reumplut cu acest Refill).

Cum tratăm iritațiile de pe mâini cauzate de gelul dezinfectant?

Dacă ai folosit un gel dezinfectant care ți-a provocat iritații pe mâini, iată ce poți face pentru a trata această problemă:

Scufundă-ți mâinile pentru 10 minute în apă în care ai dizolvat bicarbonat de sodiu.

Usucă mâinile prin tamponare ușoară.

Aplică o cremă sau un balsam reparator pentru mâini de fiecare dată după ce te-ai spălat pe mâini sau ai folosit un gel dezinfectant. Alege o cremă care să conțină ingrediente care să hrănească pielea, să înlăture senzația de arsură, să hidrateze uscăciunea și să pătrundă rapid în piele, calmând iritațiile de pe mâini și restabilind bariera naturală de protecție a pielii. O cremă sau un balsam utile pentru tratarea iritațiilor mâinilor ar trebui să conțină ingrediente precum unt de shea, panthenol, madecasozid, glicerină, vaselină, gluconat de zinc. Dacă mâncărimea cauzată de iritații este severă, poți încerca o loțiune cu hidrocortizon sau un medicament anti-mâncărime, cum ar fi difenhidramina.

Seara, îainte de culcare, pe mâinile curate, aplică un strat gros de cremă, unguent sau loțiune antiiritații și pune-ți o pereche de mănuși din bumbac pentru a crește absorbția, pe care să le lași peste noapte.

Pe viitor, pentru a preveni iritațiile, spală-te pe mâini cu apă călduță, nu fierbinte, și nu uita să aplici o cremă hidratantă după ce te-ai spălat pe mâini sau după ce ai folosit gelul dezinfectant.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614