REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Igor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Igor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Replica API 21 mai 2019 | 00:00 386

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc luni, informează Radio Chişinău.

Consilierul lui Igor Dodon în domeniul politicii externe, Aureliu Ciocoi, a pus această omitere pe seama administraţiei precedente de la Kiev. Potrivit acestuia, responsabil de organizarea acestei ceremonii, inclusiv de invitaţii, a fost desemnată conducerea precedentă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în comun cu fosta administraţie prezidenţială a lui Petro Poroşenko.

"În mod tradiţional, Republica Moldova are stabilite relaţii de prietenie şi de parteneriat cu Ucraina. După cum se ştie, recent, între preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv şi productiv. S-a ajuns la o înţelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens'', a declarat Aureliu Ciocoi potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Igor Dodon l-a felicitat pe Volodimir Zelenski cu ocazia învestirii sale în funcţia de preşedinte al Ucrainei, dorindu-i succes şi realizări importante în această funcţie de mare responsabilitate.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu au avut nicio întrevedere bilaterală după ce liderul moldovean a declarat în campania electorală din 2016 că peninsula Crimeea aparţine Rusiei. Această declaraţie a stârnit reacţii aprinse la Kiev, iar Poroşenko a afirmat că aşteaptă de la Igor Dodon recunoaşterea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus jurământul în faţa şefei Curţii Constituţionale a Ucrainei şi a numeroşilor oficiali şi invitaţi străini, circa 50 de delegaţii din străinătate. Printre cei invitaţi la ceremonie s-au numărat fostul primar al Kievului Vitali Klitschko, care a venit la parlament cu bicicleta, precum şi preşedinţii din Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia, fostul preşedinte al Germaniei Christian Wulff, secretarul american al energiei, Rick Perrky, vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic. A fost prezent şi secretarul general adjunct pentru afaceri politice şi de securitate din cadrul NATO, ''nr. 3'' al Alianţei, Alejandro Alvargonzález.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367