rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ihtioza: simptome, cauze și tratament

Ihtioza (ichthyosis vulgaris) sau "boala pielii uscate" afectează aproximativ 1 din 250 de persoane. Este o afecțiune cronică pentru care nu există niciun un tratament curativ, ci doar o serie de remedii simptomatice sau dietetice care pot ameliora senzația inconfortabilă și aspectul pielii, prin schimbări ale stilului de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Ihtioza este o afecțiune a pielii moștenită sau dobândită, care apare atunci când pielea nu își mai poate îndepărta prin propriile mecanisme celulele îmbătrânite. Acest lucru face că celulele pielii uscate să se acumuleze pe suprafața pielii. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de „boala solzilor de pește”, deoarece pielea moartă se acumulează într-un model similar cu solzii unui pește, scrie doc.ro.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare și se limitează la anumite zone ale corpului. Cu toate acestea, unele cazuri sunt severe și acoperă zone întinse ale corpului, inclusiv abdomenul, spatele, brațele și picioarele.

Simptomele ihtiozei vulgare includ:

- scalp descuamat

- piele iritată

- solzi în formă de poligon pe piele

- solzi maronii, gri sau albi

- piele uscată

- piele îngroșată

Simptomele ihtiozei vulgare sunt de obicei mai grave în timpul iernii, când aerul este mai rece și mai uscat. Petele de piele uscată apar de obicei pe coate și pe picioare. Cel mai adesea afectează tibiile în segmente groase și întunecate. În cazuri severe, ihtioză vulgară poate provoca, de asemenea, crăpături profunde și dureroase pe tălpi sau palme.

Ce cauzează ihtioza vulgară?

Ihtioza poate fi prezentă la naștere sau poate apărea în primii câțiva ani din viața unui copil. De obicei, dispare în timpul copilăriei timpurii. Este posibil ca unele persoane să nu mai aibă niciodată simptome. Dar pentru alții, se poate întoarce în timpul maturității.

Ca și în multe alte afecțiuni ale pielii, genetica joacă un rol în transmiterea ihtiozei vulgare. Condiția urmează un model autosomal dominant. Aceasta înseamnă că un singur părinte trebuie să posede gena mutantă pentru a o transmite copilului său. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii moștenite. Fie corpul fabrică stratul cornos prea repede (până la 300% din normal), fie stratul cornos nu reușește să se elibereze corespunzător de pe suprafața pielii. Deoarece pielea se reînnoiește în mod constant, oricare dintre aceste două întreruperi în echilibrul dintre formarea pielii și eliminarea fiziologică a acesteia are ca rezultat simptomele ihtiozei: pielea îngroșată sau subțire, solzoasă.

În cazuri rare, adulții pot dezvolta ihtioză vulgară, chiar dacă nu au gena defectă. Deși acest lucru este rar, este cel mai adesea asociat cu alte afecțiuni, inclusiv cancer, insuficiență renală sau boli tiroidiene. Poate fi asociat și cu administrarea anumitor tipuri de medicamente.

Ihtioza poate apărea, de asemenea, împreună cu alte tulburări ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau keratoza pilară. Dermatita atopică, mai frecvent cunoscută sub numele de eczeme severe, este cunoscută pentru că provoacă erupții cutanate extrem de pruriginoase.

Pielea afectată poate fi, de asemenea, groasă și acoperită de solzi. Umflăturile albe sau roșii ale pielii cauzate de keratoza pilară pot arăta asemănător cu acneea, dar ele apar de obicei pe brațe, coapse sau fese. Această afecțiune poate provoca și zone aspre de piele.

Ce simptome specifice apar?

Simptomele pot varia semnificativ de la o persoană la alta. Unele persoane sunt afectate doar local (de exemplu, doar pe mâini și picioare), în timp ce altele prezintă implicare corporală totală sau aproape totală. Pielea poate fi roșiatică, acoperită de un strat subțire de piele sub forma unor fulgi sau corpul poate fi acoperit cu solzi mai groși, ca niște plăci. Mulți oameni prezintă o implicare semnificativă a scalpului, ceea ce inhibă creșterea părului. Unii pot avea probleme de auz cauzate de acumulări de piele exfoliată care se leagă de ceara secretată în mod natural și blochează canalul urechii.

Copiii care moștenesc o genă defectă de la un singur părinte au o formă mai ușoară a bolii. Nu există nici un remediu pentru ihtioză, dar hidratarea și exfolierea zilnică a pielii pot ajuta la prevenirea uscării, descuamării și acumulării celulelor moarte care dau aspectul neplăcut de “solzi”.

Cum este diagnosticată ihtioza vulgară?

Un medic dermatolog poate diagnostica în mod obișnuit ihtioza vulgară la prima consultație.

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre orice antecedente familiale de boli ale pielii, vârsta la care ați întâmpinat simptome și dacă aveți alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, medicul va înregistra unde apar petele de piele uscată. Acest lucru îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să urmărească eficacitatea tratamentului dumneavoastră.

Medicul poate efectua și alte teste, cum ar fi un test de sânge sau o biopsie a pielii. Acest lucru va exclude alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, care provoacă simptome similare. O biopsie a pielii implică îndepărtarea unei mici secțiuni a pielii afectate pentru examinare la microscop.

Remedii naturale

Pe lângă schimbarea dietei pentru a evita alergenii alimentari, există și alte lucruri pe care le puteți încerca acasă pentru a vă gestiona simptomele.

Baile în cadă pot ajuta la înmuierea pielii - în care puteți adauga fulgi de ovăz, de exemplu. Dar și simpla apă caldă poate ajuta. Evitați săpunurile dure care pot usca pielea. Pentru a îndepărta ușor “solzii”, încercați să utilizați o loofă delicată.

Când vă uscați pielea, tamponați-o cu un prosop în loc să o frecați. Acest lucru vă ajuta să păstrați o anumită umiditate în piele și să evitați iritarea pielii.

Folosiți creme hidratante și loțiuni imediat după baie, cât pielea e încă umedă. Acest lucru vă va ajuta să păstrați cea mai mare umiditate a pielii.

Încercați creme hidratante care conțin uree sau propilen glicol. Jeleul de petrol este o altă opțiune. Aceste substanțe chimice vă pot ajuta să vă mențineți pielea hidratată.

Puteți experimenta, doar la recomandarea medicului, cremele cu uree, acid lactic sau acid salicilic de până la două ori pe zi. Concentrațiile scăzute ale acestor ingrediente vă pot ajuta să controlați celulele moarte ale pielii și să le împiedicați să se acumuleze.

Adăugați umezeală în aerul din jur folosind un umidificator. Puteți cumpăra un umidificator autonom sau unul care se atașează la calorifer

Tratamente medicamentoase

Dacă remediile casnice nu ajută, discutați cu un dermatolog. Deși nu există un remediu pentru ihtioză, acestea vă pot ajuta să vă gestionați simptomele.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie unguente și creme medicamentoase care hidratează și exfoliază solzii. Aceste tratamente topice conțin adesea alfa hidroxi acizi (AHA), cum ar fi acidul lactic sau acidul glicolic. Acestea pot funcționa ajutând la controlul scalării și prin creșterea umidității pielii.

Medicamentele orale care pot ajuta includ retinoizii. Aceste medicamente sunt derivate din vitamina A și pot ajuta la încetinirea producției de celule ale pielii de către organism. Este important să știți că aceste medicamente pot provoca reacții adverse, inclusiv inflamații, pinteni osoși și căderea părului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile administrării acestor medicamente și evitați-le dacă intenționați să concepeți un copil sau sunteți gravidă, din cauza efectului teratogen.

Deși inconfortabilă, ihtioza ușoară nu pune viața în pericol. Cazurile mai severe pot necesita asistență medicală specială și ore de îngrijire a pielii în fiecare zi.

Gestionarea dietetică a bolii

Evitarea anumitor alergeni din dieta dvs. vă poate ajuta să evitați declanșarea sau agravarea simptomelor.

De exemplu, un studiu de caz recent despre o femeie în vârstă de 20 de ani cu ihtioză a relevat că modificările dietei pot avea un impact pozitiv asupra simptomelor. Mama femeii a crezut că ihtioza fiicei sale a început în copilărie, după ce a început să mănânce alimente solide. Medicii au testat-o pentru alergiile alimentare și au descoperit că este sensibilă la lactate, ouă, arahide, speltă, grâu integral, gliadină, gluten și drojdie pentru pâine și făinoase.

Multe dintre aceste alimente sunt alergeni obișnuiți. Când a eliminat aceste alimente din dietă, pielea ei s-a îmbunătățit vizibil în decurs de două săptămâni.

Cum să determinați alergenii alimentari

Nu există prea multe cercetări privind efectele dietei asupra ihtiozei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica modificările dietei care au cel mai mare impact asupra simptomelor. Există dovezi că dieta afectează pielea și afecțiunile pielii. Anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca reacții alergice și probleme cu pielea.

Alimentele alergenice obișnuite includ:

- arahide

- nuci

- lapte

- ouă

- grâu

- soia

- peşte

- crustacee

- susan

Factorii declanșatori ai ihtiozei pot fi unici pentru fiecare pacient, indiferent dacă sunt alergii sau intoleranțe alimentare. Iată câteva modalități prin care puteți identifica factorii declanșatori ai simptomelor:

Păstrați un jurnal alimentar

Luați în considerare păstrarea unui jurnal pentru a înregistra ce alimente ați consumat și dacă pielea și-a îmbunătățit sau agravat aspectul. Puteți utiliza aceste informații și atunci când vă vizitați medicul pentru tratament. Este important să nu auto-diagnosticați o alergie alimentară. Asigurați-vă că primiți îngrijirea și informațiile corespunzătoare.

Faceți teste pentru alergii

Medicul vă poate recomanda un alergolog pentru testare. Istoricul medical vă poate ajuta să descoperiți diferite sensibilități alimentare sau alergii. Dincolo de aceasta, există teste pe care medicul dumneavoastră le poate folosi pentru a vă confirma rezultatele, inclusiv:

- testul înțepăturii pielii

- testele de sânge

- provocarea alimentară orală

Adoptați la o dietă de eliminare

Un alt mod prin care medicul dumneavoastră poate diagnostica o alergie sau intoleranță alimentară este prin intermediul unei diete de eliminare. Această dietă este temporară, de obicei două până la patru săptămâni, timp în care încetați să consumați toate alimentele alergenice suspectate. Apoi le adăugați din nou în dietă unul câte unul pentru a vedea care dintre acestea creează o reacție sau vă înrăutățesc simptomele.

Colaborați cu medicul dumneavoastră și cu un dietetician dacă urmați o dietă de eliminare. Ei pot recomanda alimente pe care să le eliminați și vă pot ajuta să le reîncorporați în siguranță în dieta dumneavoastră și cum să compuneți o dietă cu restul alimentelor care nu vă cauzează simptomatologia dăunătoare pentru piele dacă aveți ihtioză.

joi, 19 mai 2022415
GANDUL.RO
Mărturisire tulburătoare a tatălui Roxanei, românca ucisă de rechin, în Egipt
Comentarii
mai mult...Sănătate
5 iul 00:00SănătateDe ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshidratare la boli de inimă ascunse

De ce se umflă picioarele vara. Numeroase persoane acuză dureri şi edeme la nivelul membrelor inferioare odată cu...277

5 iul 00:00SănătateRiscul unei diete nesănătoase. Poate duce la moarte subită198
5 iul 00:00SănătateCând să vă faceți griji pentru o durere de stomac? Atenție la aceste semne!209
5 iul 00:00SănătateAi dureri de spate și de oase? Iată ce vitamine îți lipsesc

Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea...324

5 iul 00:00SănătateAtac de cord: Băuturi care ar trebui evitate vara280
5 iul 00:00SănătateCe să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă. 10 lucruri care îți pot salva viața244
5 iul 00:00SănătateLipsa de iod, cea mai importantă cauză de retard mintal. Semnele deficitului

Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...199

5 iul 00:00SănătateAtenție la durerile de umăr stâng! Pot fi un semn al inflamației inimii237
5 iul 00:00SănătateAlzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie292
5 iul 00:00SănătateAlimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...229

5 iul 00:00SănătateStudiu: Ce se întâmplă dacă fumezi și bei cafea pe stomacul gol216
5 iul 00:00SănătateApple Watch ar putea măsura temperatura corpului168
Vremea
29.8°26.5° - 29.8° marţi, 5 iulie 2022
ConstanțaUmiditate: 43%
Vânt: 5.06 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/49424419282613
5/403327383218
joker28272059
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 iul 00:00SportSimona Halep, gest 'controversat' față de Rafael Nadal, la ceremonia de la Wimbledon. Video

La Wimbledon s-a sărbătorit centenarul turneului, iar cu această ocazie organizatorii au invitat marii jucători în...910

5 iul 00:00SportFotbal: Internaţionalul brazilian Gabriel Jesus, de la Manchester City la Arsenal

Atacantul internaţional brazilian al echipei Manchester City, Gabriel Jesus, a semnat un angajament cu Arsenal Londra...183

5 iul 00:00SportTenis: Novak Djokovic, calificat în sferturile de finală la Wimbledon

Sârbul Novak Djokovic, triplul deţinător al titlului, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis...269

5 iul 00:00SportCristiano Ronaldo, absent de la reunirea lotului lui Manchester United

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo (37 ani), care a afirmat că ar putea pleca de Manchester United, nu a fost...254

Local
5 iul 23:30LocalCutremur de 4,1 grade în România

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (73 km), Ploiești (81 km), Bacău (113 km), Brăila (117 km),...600

5 iul 23:30LocalMinor în pericol de înec, la Olimp, a intervenit elicopterul SMURD

Medicii din cadrul SAJ au fost solicitați să intervină luni, 4 iulie, la hotelul Maramureș, din Olimp, acolo unde a...659

5 iul 23:30LocalConferință de presă cu ocazia festivalului Neversea, care va debuta pe 4 iulie! Video

641

5 iul 23:29LocalBărbat dispărut! Dacă l-ați văzut, sunați la 112!

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 21.00, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Constanța au fost sesizați...687

5 iul 23:29LocalÎn localitatea Corbu, apa potabilă se va furniza după un program prestabilit

Ca urmare a fenomenului de secetă accentuată din ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a consumului de apă...575

5 iul 23:29LocalFestivitate de Absolvire la Universitatea Maritimă din Constanța!

Universitatea Maritimă din Constanța a organizat sâmbătă, 2 iulie 2022, la Baza Nautică, Festivitatea de Absolvire...637

5 iul 23:31LocalGruparea Mobilă Constanța la datorie, în weekendul 1-4 iulie

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, un număr de 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Constanța au...371

5 iul 23:31Local245 intervenții ale pompierilor militari constănțeni, în weekendul 01-04 iulie

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au...284

5 iul 23:32LocalO femeie a murit, după ce un utilaj agricol s-a răsturnat peste ea

566

Politică
5 iul 00:04PoliticăKlaus Iohannis a semnat: recheamă ambasadorii României din mai multe state

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000...435

5 iul 00:04PoliticăGuvernul va impozita progresiv profitul din jocurile de noroc

Modificările aduse Codului fiscal urmează să intre luni în transparenţă decizională până vineri, iar...445

5 iul 00:04PoliticăNicolae Ciucă a decis! Numele miniștrilor vizați de o posibilă remaniere

891

5 iul 00:05PoliticăElena Udrea face clarificări tăioase privind dosarul Buzăianu

Elena Udrea se dezice total de orice implicare în dosarul Buzăianu. Fostul ministru spune că nu a avut nicio...686

5 iul 00:05PoliticăKlaus Iohannis i-a scris lui Joe Biden, de Ziua SUA

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr., o...274

5 iul 00:06PoliticăPSD, replică la 'compromisul' PNL pe impozitare: 'Să deslușim împreună cum și cu cine s-au luptat cei din PNL'

417

Interviuri
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...7148

18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4161

17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video

2569

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

Fostul ministrul al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, explică, într-un interviu acordat...3972

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...4345

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...3361

7 mai 00:15InterviuriDezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video

Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre...5749

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2726

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

3010

Monden
5 iul 00:00MondenVedetele cu cele mai ciudate contracte prenupțiale! Catherine Zeta-Jones are multe pretenții

Iubirea este un sentiment profund, frumos, însă de multe ori nu durează veșnic. Vedetele de peste Ocean, conștiente...360

5 iul 00:00MondenAmazon simplifică modalitatea prin care utilizatorii se pot dezabona la serviciul Prime

Gigantul american de vânzări cu amănuntul online Amazon a simplificat modalitatea prin care utilizatorii se pot...173

5 iul 00:00MondenAnimaţia "Minions: The Rise of Gru" a dominat box office-ul nord-american în weekend

168

5 iul 00:00MondenAnca Pandrea, cu salvarea la spital. Actrița e plină de vânătăi

Anca Pandrea (76 de ani), simpatica actriță din serialul „Numai iubirea”, face cu greu față căldurii, așa că...393

5 iul 00:00MondenCum a reușit să slăbească peste 40 de kilograme? Adele a făcut trei schimbări simple, dar eficiente

Adele a reușit să dea jos aproximativ 45 de kilograme în doar doi ani, după ce a făcut o serie de schimbări în...353

5 iul 00:00MondenJohnny Depp, bun de plată, după ce Amber nu a mai donat din banii de divorț

Credeți că momentul în care Johnny Depp a ieșit marele învingător al procesului de defăimare avut cu fosta...304

5 iul 00:00MondenFestivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Biletele au fost puse în...175

5 iul 00:00MondenPeter Brook, gigantul care a schimbat pentru totdeauna imaginea teatrului

Peter Brook, decedat sâmbătă la vârsta de 97 de ani, a fost alături de Konstantin Stanislavski unul dintre cei mai...172

5 iul 00:00MondenHarry Styles, 'devastat' după ce concertul său de la Copenhaga a fost anulat în urma atacului armat

168

Mapamond
5 iul 22:56MapamondIncendiu în Moscova: A ars partea superioară a unui celebru zgârie-nori. Video

Un incendiu a izbucnit la partea superioară a unui turn din complexul Capital Towers din Moscova, anunță media...631

5 iul 22:56MapamondOlaf Scholz: Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp...473

5 iul 22:56MapamondŞaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

510

5 iul 23:00MapamondZeci de lideri politici se adună în Elveția pentru elaborarea „Planului Marshall”

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale, instituţii financiare și sectorul privat sunt pregătiți să...351

5 iul 22:58MapamondConturile de Twitter şi YouTube ale armatei britanice au fost sparte

Conturile de Twitter şi YouTube ale armatei britanice au fost piratate, duminică, iar o anchetă este în curs de...290

5 iul 22:58MapamondRusia acuză Occidentul că instigă Ucraina să atace ținte din Rusia

Kievul și „manipulatorii săi occidentali” nu vor sfârși bine dacă își continuă provocările în Rusia, a...537

5 iul 22:56MapamondO navă rusă care transporta grâu ucrainean a fost arestată în Turcia

Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat...635

5 iul 22:54MapamondEuropa se topește: în Spania s-au înregistrat 43 de grade Celsius

Europa se topește din cauza valului extrem de caniculă. În sudul Spaniei, temperaturile au urcat până la 43 de...397

5 iul 22:54MapamondLupte grele în Melitopol. Ucraina recunoaşte că pierde teren în Lisiceansk

449

Sănătate
5 iul 00:00SănătateLipsa de iod, cea mai importantă cauză de retard mintal. Semnele deficitului

Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...199

5 iul 00:00SănătateAtenție la durerile de umăr stâng! Pot fi un semn al inflamației inimii

Sindromul Dressler este un tip de pericardită (inflamația pericardului) și este considerat o boală autoimună. De...237

5 iul 00:00SănătateAlzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie

292

5 iul 00:00SănătateAi dureri de spate și de oase? Iată ce vitamine îți lipsesc

Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea...324

5 iul 00:00SănătateAtac de cord: Băuturi care ar trebui evitate vara

Temperaturile ridicate pot crește riscul apariției mai multor afecțiuni cardiace prin suprasolicitarea inimii,...280

5 iul 00:00SănătateCe să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă. 10 lucruri care îți pot salva viața

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar la Unitatea de primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf....244

5 iul 00:00SănătateAlimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...229

5 iul 00:00SănătateStudiu: Ce se întâmplă dacă fumezi și bei cafea pe stomacul gol

Fumatul este un obicei nesănătos, iar unii cercetători sunt de părerea că nici cafeaua nu îți face prea mult...216

5 iul 00:00SănătateApple Watch ar putea măsura temperatura corpului

168

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT