REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Il voi sustine pe Claudiu Palaz, indiferent ca va candida pentru CJC sau Primaria Constanta"

"Il voi sustine pe Claudiu Palaz, indiferent ca va candida pentru CJC sau Primaria Constanta"

Replica API 15 noiembrie 2010 | 00:00 114

Purtatorul de cuvant al PDL Constanta, consilierul judetean Mihai Petre:

Purtatorul de cuvant al PDL Constanta, consilierul judetean Mihai Petre:

În urmă cu un an, pedelistul Mihai Petre făcea temperatură din cauza nervilor că actualul prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, îi pune beţe în roate. La acea dată, Palaz era subprefect, iar tot la acea dată îşi dorea o funcţie de subprefect şi Mihai Petre. Lucrurile, detaliate, ar putea umple o pagină de ziar, dar peste unele lucruri mai bine se aşterne uitarea - este şi concluzia la care a ajuns şi pedelistul Petre care, acum, a uitat, a iertat, ba chiar a ajuns să spună că are o relaţie de prietenie cu Palaz, pe care l-ar susţine, indiferent de ce spun colegii săi de partid, fie pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, fie pentru Primăria municipiului Constanţa. Despre partid, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei PDL Constanţa, Mihai Petre susţine că zvonurile privind validarea alegerilor de la municipiu - cele invalidate, în cadrul cărora deputata Maria Stavrositu fusese desemnată preşedintă - sunt "bazaconii". Potrivit lui, alegerile vor avea loc şi la judeţ, dar şi la municipiu.

Reporter: Din când în când, partidele comandă sondaje de opinie. PNL Constanţa a făcut-o şi susţine că PDL, la onstanţa, are un procent dintr-o singură cifră. Aşa dezastruos staţi sau ce zic sondajele dumneavoastră?

Mihai Petre: Este firesc şi normal ca distinşii noştri colegi de la Partidul Naţional Liberal să intoxice şi să manipuleze opinia publică cu sondaje înn care nici dânşii nu cred. Dacă noi, în momentul de faţă, stăm aşa cum spun domniile lor, la un procent format dintr-o singură cifră, atunci cu siguranţă că dânşii stau la un procent format din două cifre, dar cele două cifre cu siguranţă sunt despărţite de virgulă, şi în nici un caz nu sunt mai mult de 5%. Nu este o chestiune în care să credem (n.r. - sondajele la care fac referire liberalii), din punctul nostru de vedere Partidul Democrat Liberal, în judeţul Constanţa, stă mult mai bine şi urma ca în luna noiembrie, cel târziu până undeva la miezul lunii decembrie, să dăm drumul la un sondaj de opinie, nu doar pe municipiu, ci pe întreg judeţul, pentru a vedea cum stăm, cum anume ne-a erodat guvernarea, pentru că această guvernare erodează. Din ştiinţa noastră, la momentul... undeva în luna august-septembrie PDL stătea cu mult mai bine decât PNL, din nefericire, totuşi, pe locul doi după PSD în judeţul Constanţa.

Rep.: Care sunt cifrele şi care e şansa ca PDL să-şi revină până la alegeri?

M.P.: Cifrele, importante din punctul meu de vedere, erau că PSD scăzuse sub 50%, noi... undeva între 25-23%, PNL mai jos, undeva spre 19-20% şi restul partidelor. De atunci şi până acum, PDL este posibil să se fi erodat şi să fi scăzut, însă, în ceea ce priveşte revenirea pentru anul 2012, aceasta ţine de două elemente: primul element, fără doar şi poate, succesul guvernării şi revenirea economică a României, pentru că ceea ce se întâmplă acum, măsurile de austeritate pe care noi le luăm nu ne bucură nici pe noi, şi nici nu ne face plăcere să le luăm. Eu nu cred că există cineva care să se bucure atunci când ia de la oameni şi nu dă, dar nu avem încotro. Dacă România intră pe creştere şi dacă PDL nu mai repetă greşelile trecutului şi vine cu omul potrivit la locul potrivit în ceea ce priveşte candidaturile pentru Primăria Constanţa, pentru preşedinţia Consiliului Judeţean constanţa, dar şi pentru restul primăriilor din judeţ, eu cred că în 2012 vom asista la unul dintre cele mai importante scioruri pe care le-a obţinut vreodată PDL în judeţul Constanţa, la alegerile locale. Dar numai în aceste două condiţii.

Rep.: Să nu vorbim deocamdată de candidaturi, să ne oprim tot la procente. PNL, din ce mi-aţi spus, stă bine. Ce şanse există ca PDL şi PNL să reia o colaborare, mai ales că PNL şi PSD nu mai par a fi pe aceeaşi lungime de undă?

M.P.: Din punctul nostru de vedere, la nivelul judeţului Constanţa există mai mult decât o simplă şansă ca PDL şi PNL să colaboreze. Am văzut că anumite voci din PNL, care nu reprezintă pe de-a-ntregul Partidul Naţional Liberal, s-au expirmat destul de ofensiv la această idee şi propunere chiard e colaborare care a venit din partea noastră. E treaba domniilor lor. Un singur lucru este evident: dacă în 2012 dorim ca judeţul Constanţa să iasă de sub influenţa PSD, a echipei Mazăre-Constantinescu, acest lucru se poate face cu mult mai multe şanse dacă PDL şi PNL colaborează. Şansele sunt mult mai reduse dacă cele două partide aleg să meargă pe un drum propriu. În acelaşi timp, dacă PNL nu doreşte o colaborare cu PDL la nivelul judeţului Constanţa, strict pe ceea ce înseamnă alegeri locale din anul 2012, şi doreşte să se arunce în braţele PSD-ului, vă daţi seama că noi nu ne vom putea opune, iar dacă dânşii doresc să devină, la nivelul judeţului Constanţa, anexa PSD, de asemenea, nu ne vom putea opune. Noi ne dorim o colaborare cu PNL la nivelul judeţului Constanţa, mai ales în ceea ce priveşte alegerile locale, întrucât eu cred că judeţul Constanţa este un judeţ de dreapta.

Rep.: Bun, deci la nivel central îşi pot da în cap cele două partide, dar local ar fi bună o colaborare. Ar fi bună şi o variantă de candidat comun la primărie? Se vehicula şi în 2008...

M.P.: Haideţi să vedem... La nivel central, după cum este deja de notorietate, PDL a lansat destul de multe semnale către PNL spre o colaborare. Şi preşedintele PDL, premierul Emil Boc i-a lansat preşedintelui PNL, Crin Antonescu, o invitaţie de a participa la o şedinţă a coaliţieid e guvernare, semn că din partea noastră există deschidere şi la nivel guvernamental pentru o colaborare, chiar dacă anumiţi lideri ai PNL ne înjură pe toate drumurile. În politică trebuie să dai lucrurile acestea la spate şi să priveşti spre interesul naţional. România are nevoie de o guvernare stabilă, cu atât mai mult de o guvernare de dreapta, care să scoată România din criză. Aceste demersuri pe care noi le facem sunt demersuri sincere. Nu spun că poate că noi nu am greşit în relaţia cu PNL, dar o a doua încercare, nu neapărat sub sigla D.A., dar o alianţă parlamentară sau guvernamentală, poate exista. Dar, dacă domniile lor nu doresc să se ralieze şi să scoatem România din criză, noi putem scoate România din criză alături de UNPR şi UDMR, la nivel central, şi, de asemenea, la nivel local putem să candidăm şi să batem echipa Mazăre-Constantinescu pe cont propriu. Însă este mult mai uşor în condiţiile în care PNL vine alături de noi, iar în ceea priveşte candidatul comun, aceasta este o chestiune care se stabileşte în urma unor discuţii serioase între cele două partide. Eu am îndoieli că se poate vorbi despre aşa ceva în primă fază, dar mi se pare firesc şi de bun simţ ca, în condiţiile în care, intră în turul doi candidatul PDL, PNL să se îndrepte către ele, iar, în acelaşi timp, în condiţiile în care în turul doi intră candidatul PNL, PDL să meargă spre acel candidat. Eu, de exemplu, cu siguranţă că dacă în turul doi intră candidatul PNL, îl voi susţine.

Rep.: aveţi foarte multe speranţe... PNL nu va colabora cu PDL până când nu vă veţi desprinde de Traian Băsescu. Cât va mai asculta PDL de Traian Băsescu?

M.P. (râde): Parcă l-am auzit pe Crin Antonescu acum. În ceea ce priveşte domnul Crin Antonescu şi declaraţiile domniei sale, să ştiţi că în anumite momente domnul Crin Antonescu pare că se joacă cu... declaraţiile în nisip. Nu cred că aceasta este o declaraţie matură din partea unui lider politic ce conduce acum unn partid important pe scena politică. Chiar dacă domnul Crin Antonescu tot aruncă această marotă a subordonării PDL în faţa preşedintelui Traian Băsescu, noi nu trebuie să negăm sau să uităm vreo secundă că PDL a ajuns la guvernare datorită, în primul rând, preşedintelui Traian Băsescu, procentele acelea fabuloase de 32-33-35% pe care PDL nu le-a avut niciodată le-a avut tot datorită preşedintelui Traian Băsescu. Este un gest de onoare, de corectitudine şi de loialitate, să rămânem solidari cu preşedintele Traian Băsescu, cel care a avut şi care probabil are şi acum un rol în procentele acestea pe care le are PDL, care nu mai sunt la fel de mari, cum nici procentele preşedintelui nu mai sunt aceleaşi ca la începutul acestui an, pentru că atunci când ţi-ai asumat, tu, preşedinte al României, şi tu, principal partid de guvernare, să te lupţi cu nenorocita de criză - care vedem că nu ne iartă, dar nu iartă nici restul Europei mai civilizată decât noi -, atunci trebuie să te aştepţi şi la erodare. Eu cred că problema este legată de faptul că domnul Crin Antonescu în anumite momente nu vorbeşte cu gura domniei sale şi cu creierul domniei sale, ci prin domnul Cirn Antonescu vorbeşte domnul Dinu Patriciu şi gândeşte domnul Dinu Patriciu, iar în astfel de condiţii, dacă domnia sa ne spune să ieşim de sub influenţa preşedintelui Băsescu, sigur, putem să îi spunem şi noi acelaşi lucru: ar fi bine să nu mai fie siamez cu domnul Patriciu sau să nu mai răspundă întru totul la comenzile acestuia.

Rep.: La nivel central, are nevoie PDL de un alt preşedinte? Este Vasile Blaga o variantă mai bună decât Emil Boc sau a picat această variantă după ce Traian Băsescu s-a exprimat că Blaga nu a gestionat bine problemele de la Ministerul de Interne?

M.P.: Nu ştim încă un calendar foarte clar în ceea ce priveşte alegerile interne la nivel naţional, pentru preşedinţie şi pentru biroul Permanent Naţional. Eu consider că domnul Emil Boc, până la momentul de faţă, în condiţiile în care are cel mai nenorocit mandat de prim-ministru şi, coroborat cu cel de preşedinte de partid, într-o perioadă în care toată lumea te înjură, toată lumea te scuipă, a gestionat PDL foarte bine. Era, probabil, loc de mai bine, iar în ceea ce-l priveşte pe domnul Vasile Blaga, o candidatură a domniei sale poate fi mai mult decât serioasă şi cu reale şanse. În acelaşi timp, ştiu că domnul Vasile Blaga s-a exprimat că dacă domnul Boc va canidda pentru funcţia de preşedinte al PDL, şi nu va mai fi prim-ministru, atunci îl va sprijini. Desigur, până vor fi alegerile interne, foarte multe lucruri se pot modifica. E posibil să apară şi alte nume. Important este ca partidul nu numai să aleagă un om, ci o echipă care să se aşeze în jurul acestui om, o echipă formată din oameni noi, care să aibă şi experienţă, să fie credibili, care împreună ci preşedintele partidului să dea un suflu nou PDL, pentru că de asta are nevoie PDL şi la nivel central, dar şi la nivel local.

Rep.: Foarte frumos, multe vorbe înşirate... Direct acum, domnului Mircea Banias (n.r.-liderul judeţean de la Constanţa) ce aveţi să îi reproşaţi? Răspundeţi fără multe explicaţii care mai au puţin şi ne adorm...

M.P.: Ce am să îi reproşez domnului Banias îi reproşez în interiorul partidului. Şi i-am reproşat în şedinţele Biroului Permanent Judeţean. Eu am învăţat din istoria partidului şi din politică faptul că cel mai sănătos este să speli rufele în familie şi să nu le expui pe sârmă... Cel puţin eu. Dacă sunt alţi colegi care se comportă în alte modalităţi, e treaba lor. Dacă avem să ne facem reproşuri, trebuie să ni le facem în interior, iar acest lucru l-am făcut, în repetate rânduri, şi nu voi precupeţi nici un efort în a sancţiona şi a-mi spune punctele de vedere... Haideţi să vă dau un exemplu, ca să credeţi că mă dau după cireş... Sunt anumite nemulţumiri care nu sunt neapărat legate de preşedintele organizaţiei, dar în general de activitatea partidului, şi ştiţi foarte bine că ele aveau în vedere în primul rând susţinerea pe care primarii noştri nu au primit-o până în momentul de faţă aşa cum se aşteptau domniile lor. Apoi, mai există o problemă pe care noi nu am tranşat-o, şi anume a susţinerii oamenilor din partid pentru funcţii deconcentrate ale statului. Dacă facem o socoteală, în momentul de faţă, la nivelul judeţului Constanţa, avem mai puţini directori decât cei care sunt pe funcţii şi, nu în ultimul rând, cred căm putem vorbi despre o turaţie a motorului în ceea ce priveşte activitatea politicpă a organizaţiei judeţene, care, la momentul de faţă, din punctul meu de vedere, merge cumva la relanti. Acestea sunt chestiuni care pot fi foarte uşor îmbunătăţite.

Rep.: Legat de oamenii partidului pe care Banias nu i-a susţinut sau conducerea judeţeană nu i-a susţinut... aveţi exemple de membri de partid care nu au confirmat sau au venit decizii de la centru legate de funcţii, aşa că nu înţeleg ce vă nemulţumeşte.

M.P.: Unii directori... da, au plecat de pe funcţii în urma unor hotărâri judecătoreşti. Nu ştiu despre cine spuneţi că nu a confirmat, însă, în acelaşi timp, sunt colegi care au stat şi stau pe bară şi care, din punctul meu de vedere, ar merita să ocupe anumite funcţii de conducere. Eu cred că în momentul în care vom fi sinceri cu noi înşine şi ne vom prioritiza ideile şi activitatea politică vom rezolva şi această problemă. Acolo unde este rost de hotărâre judecătorească, sigur că da, este mai complicat să vii şi să corectezi. Însă, în acelaşi timp, să ştiţi că nu vreau să fiu un ipocrit, eu înţeleg că atâta timp cât eşti la guvernare, tot ceea ce înseamnă instituţie descentralizată a statului, să fie, într-un fel sau altul, ocupată nu neapărat de oameni de partid, dar de oameni care să fie competenţi, oameni care să fie sprijiniţi de partid, chiar dacă nu au carnet de partid. La momentul de faţă, în judeţul Constanţa PDL nu mai contează foarte mult din punct de vedere al instituţiilor descentralizate şi, din acest punct de vedere, se pune un mare semn de întrebare privind aplicarea programului de guvernare: cu cine îl aplici? Cu oamenii tăi sau îl aplici cu alţi oameni, care au cu totul alte priorităţi? Şi dacă vrem să nu ne facem reproşuri în 2012, trebuie să avem la nivelul judeţului Constanţa toate pârghiile pentru a putea răspunde în faţa celor care - sper să nu - ne vor trage la răspundere de ce nu am obţinut media naţională. Păi nu am obţinut pentru că, la nivelul judeţului Constanţa, partidul nu a avut toate pârghiile necesare pentru a se manifesta profesional astfel încât oamenii să se îndrepte şi să demonstrăm că prin oamenii noştri merităm...

Rep.: Sunteţi neserios. Mă scuzaţi, dar trebuie să vă întrerup. Aţi avut ocazia să candidaţi pentru Protecţia Consumatorilor şi nu aţi facut-o. La Regionala de Drumuri...

M.P.: Haideţi să vă răspund întâi la Protecţia Consumatorilor. Este fals ce spuneţi. În ceea ce priveşte mandatul meu la comisariatul pentru Protecţia consumatorilor, acesta a fost de 4 luni de zile. A fost suspendat pentru că ordonanţa în baza căreia am fost numit a fost declarată neconstituţională şi ulterior am fost informat că postul meu de director coordonator al Comisariatului Regional a fost desfiinţat. Eu primisem recomandare din partea Biroului Judeţean al PDL Constanţa pentru funcţia de director coordonator al Comisariatului Regional, iar colegul meu, domnul Dionisie Culeţu primise recomandare pentru Comisariatul Judeţean. Eu îmi respect colegii în aceeaşi măsură şi nu aştept neapărat acelaşi lucru de la ei, dar eu îi respect şi niciodată, atâta timp cât cineva are o recomandare pentru o anumită funcţie, nu mă voi duce să îi înfig un cuţit pe la spate. Puteam să solicit orice altă funcţie, nu am solicitat pentru că marea majoritate erau ocupate de colegi şi mi se pare corect că dacă suntem colegi, să ne comportăm ca atare. Deci nu am refuzat să mă duc la concurs, ci am respectat o decizie anterioară a partidului şi a fost un gest normal de a-l susţine pe domnul Culeţu, care avea recomdarea pentru acea funcţie. Vă daţi seama că se putea întâmpla acest lucru şi invers, să am eu recomandare pentru Comisariatul Judeţean şi dumnealui pentru Comisariatul Regional şi nu pot să sper decât că lucvrurile s-ar fi întâmplat aşa cum s-au întâmplat din punctul meu de vedere.

Rep.: În regulă, s-a lămurit. Atunci, celor de la centru nu le pasă de dumneavoastră şi de propunerile dumneavoastră. Exemplu: Regionala de Drumuri, Oil Terminal, Sanatoriul Techirghiol...

M.P.: La Regionala de Drumuri, lucrurile au fost foarte clare: fiind o regională, directorul este numit de către ministrul Transporturilor; în ceea ce priveşte sanatoriul de la Techirghiol, eu ştiu că acolo a fost o negociere politică purtată la nivel naţional cu UNPR... (...) În privinţa altor instituţii, există explicaţii de la caz la caz, corecte şi pertinente, dar că există şi excepţii xcare confirmă regula, cu chestiuni normale , dar şi cu situaţii perfectibile.

Rep.: Bun, deci de la centru le pasă de dumneavoastră, doar că nu vin în teritoiu pentru a stabili alegerile, pentru a vă pune la aceeaşi masă, mă refer la tabere, să faceţi o echipă... Trebuiau să vină doamna Udrea, domnul Blaga...

M.P.: Chestiunea aceasta cu trebuiau să vină nu a fost bătută în cuie. Discuţia a fost că vin în măsura în care le permite timpul şi, dacă nu pot veni, formăm noi o delegaţie de la Constanţa şi mergem la Bucureşti. Nu au intrat zilele în sac. Nu se pune problema că Biroul Permanent Naţional nu se uită la Constanţa, în condiţiile în care organizaţia a adus peste 200 de mii de voturi pentru Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale. (...) Nu se poate să nu se gândească la noi şi la câştigarea alegerilor din 2012.

Rep.: Atunci, dacă le pasă, vă vor "teleporta" un candidat pentru Primăria Constanţa, aşa cum s-a mai întâmplat, fiindcă altfel se pare că nu se poate...?

M.P.: Dar vi se pare că nu avem noi candidaţi pentru 2012?

Rep.: Aveţi?!

M.P.: Avem mai mulţi candidaţi capabili, care să îi bată şi pe Mazăre şi pe Constantinescu.

Rep.: Cine sunt posibilii candidaţi?

M.P.: Păi, stimată doamnă, PDL la nivelul judeţului Constanţa are 14 mii de membri. Eu vă dau scris că dintre aceştia avem care să îi bată şi pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu. O să fie surpriză la momentul respectiv. La momentul de faţă, pentru Primăria Constanţa s-a manifestat ca atare domnul Mircea Banias, preşedintele organizaţiei judeţene... Eu cred că vor mai fi şi alte nume care vor intra în această competiţie, iar la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa...

Rep.: Vorbim deocamdată de primărie. Este şi doamna Maria Stavrositu o variantă?

M.P.: În ceea ce o priveşte pe doamna Stavrositu, eu îmi amintesc că domnia sa a spus foarte clar că nu are nici un fel de gând să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa. Acuma, sigur, orice om se poate răzgândi pe paercurs sau orice om poate să fie sau să nu fie consecvent cu ce a declarat la un moment dat. Dar, declaraţia pe care eu o ştiu, este că nu vizează, sub nici o formă, să candideze pentru Primăria constanţa. Deci iese din calcul.

Rep.: Domnul Mihai Petre de ce nu îşi doreşte să candideze? Că îşi dorea la un moment dat, cel puţin asta spunea în 2008. Între timp ce s-a întâmplat? I-au tăiat aripile colegii?

M.P.: Este un lucru care nu ţine numai de dorinţa cuiva de a candida, ţine de un complex de rfactori şi împrejurări. Dar, ca să răspund pe scurt: nu am spus că nu voi candida.

Rep.: Din partea cărui partid? Din partea PNL cumva, că şi aşa sunt în căutare de candidat?

M.P.: Nu, din partea PDL, fără îndoială. Nu ştiu ce vreţi să spuneţi cu Partidul Naţional Liberal.

Rep.: Cum, nu v-au curtat? Nu v-a întrebat PNL nimic?

M.P.: Aveţi dumneavoastră această informaţie?

Rep.: Aşa se aude.

M.P.: Păi, dacă se aude aşa şi, cu siguranţă o astfel de informaţie ar stârni interesul spectrului politic din Constanţa, de ce să o neg eu tocmai acuma?

Rep.: Pentru Consiliul Judeţean Constanţa îl veţi susţine pe Claudiu Palaz... bănuiesc.

M.P.: Dacă domnul Claudiu Palaz va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean constanţa, în mod categoric da, eu îl voi susţine.

Rep.: Ceilalţi colegi ai dumneavoastră ce părere au despre caest lucru?

M.P.: Nu am stat să discut cu colegii mei. Eu aici am un amendament foarte important, pentru că eu îl văd pe domnul Palaz- dar aici ţine foarte mult de opţiunea dânsului - un candidat foarte bun atât pentru preşedinţia CJC, cât şi pentru Primăria municipiului Constanţa. Eu îl voi susţine, fără rezerve, indiferent pentru ce funcţie va hotărî dânsul să candideze şi pentru ce funcţie, bineînţeles, şi partidul se va pune în spatele domniei sale.

Rep.: Într-adevăr, este o persoană foarte puternică. Dar, din câte îmi aduc aminte, la momentul în care exista un post disponibil de subprefect şi voiaţi dumneavoastră să accedeţi pe acea funcţie, v-a pus beţe în roate. Cum au stat lucrurile, dacă sunteţi amabil să fiţi sincer?

M.P.: Nu, sub nici o formă nu s-a întâmplat aşa, ca dovadă că între mine şi prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, este o relaţie de prietenie, din punctul meu de vedere, sinceră, şi sunt convins că şi din punctul domniei sale de vedere. Iar dacă au fost anumite lucruri care se întâmplă în viaţa unor oameni care fac politică, şi care au creat anumite tensiuni, consider că suntem oameni maturi şi le putem lăsa în spate. Acum, între mine şi prefectul judeţului Constanţa este o relaţie mai mult decât colegială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108