REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Imaginea unei fetiţe din Honduras plângând, premiată în cadrul World Press Photo 2019

Imaginea unei fetiţe din Honduras plângând, premiată în cadrul World Press Photo 2019

Replica API 13 aprilie 2019 | 00:00 394

Imaginea emoţionantă a unei fetiţe honduriene în lacrimi, privind spre mama sa percheziţionată de un agent al poliţiei de frontieră americane, a fost desemnată joi ''fotografia anului'' în cadrul prestigioaselor premii World Press Photo, potrivit AFP.

Imaginea, realizată în iunie 2018, de John Moore, fotograf al agenţiei Getty, o înfăţişează pe Sandra Sanchez şi pe fiica sa, Yanela, în momentul în care sunt reţinute de poliţişti după ce au traversat ilegal frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Juriul prestigioaselor premii a spus că această imagine, care a făcut înconjurul lumii, ilustrează ''o violenţă de o natură diferită, psihologică''.

După valul general de emoţie stârnit de fotografie, autorităţile vamale şi pentru protecţia frontierei din SUA au precizat că Yanela şi mama acesteia nu se numără printre miile de refugiaţi care au fost separaţi de familii în momentul sosirii în Statele Unite.

"Cu toate acestea, dezaprobarea generală în ceea ce priveşte această practică controversată l-a determinat pe preşedintele Donald Trump să-şi revizuiască politica în iunie anul trecut", au declarat membrii juriului concursului desfăşurat în Amsterdam.

În noaptea de 12 iunie, John Moore era pe punctul de a fotografia poliţiştii de frontieră din valea lui Rio Grande, când aceştia au arestat un grup de persoane care încercau să treacă frontiera.

"Puteam vedea frica pe feţele lor, în ochii lor", a mărturisit fotograful pentru un post de radio american.

Acesta a povestit că fotografia a fost realizată în momentul în care Sandra Sanchez şi-a lăsat fetiţa din braţe pentru a putea fi percheziţionată. Copilul a început atunci să plângă.

"Am pus un genunchi în pământ, având foarte puţin timp la dispoziţie înainte ca acest moment să ia sfârşit", a povestit fotograful de 51 de ani, care realizează fotoreportaje la frontiera SUA cu Mexic de mai multe zeci de ani.

"Voiam să spun o altă poveste", a declarat acesta pentru AFP cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului desfăşurată la Amsterdam.

"Pentru mine a reprezentat posibilitatea de a arăta o imagine a umanităţii care, de cele mai multe ori, nu apare decât în statistici", a adăugat acesta.

"Cred că un subiect ca acesta, problema migraţiei, are un ecou dincolo de graniţele SUA, în lumea întreagă", a mai declarat fotograful în faţa sutelor de invitaţi prezenţi la ceremonie.

Problema sensibilă a migraţiei a fost, de asemenea, pusă în lumină joi în cadrul categoriei ''World Press Photo Story of the Year Award'' (Premiul pentru cel mai bun fotoreportaj).

Juriul a recompensat seria de imagini realizate în octombrie 2018 de fotograful Pieter Ten Hoope, care spune povestea a numeroase familii plecate din Honduras într-o remorcă pentru a ajunge în SUA.

Aceste imagini ''vorbesc despre un sentiment ridicat al demnităţii'', a declarat unul dintre membrii juriului.

Anul acesta, juriul a selecţionat câştigătorii dintre cele 78.800 de imagini trimise de peste 4.730 de fotografi din lumea întreagă, potrivit organizatorilor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367